50' προετοιμασία
5 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 10

Για την κρέμα

Για το σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Βράζουμε σε κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη για 1 λεπτό από τη στιγμή που θα κοχλάσει.
  2. Αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το λικέρ.

Κρέμα

  1. Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό.
  2. Παράλληλα ετοιμάζουμε μια κρέμα ανγκλέζ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 250 γρ. κρέμα γάλακτος μαζί με το γάλα και τη μαστίχα (εκτός κι αν χρησιμοποιήσουμε έλαιο, οπότε θα το προσθέσουμε αργότερα, για να μην εξατμιστεί).
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  4. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 85° C (αν δεν έχουμε θερμόμετρο, παρακολουθούμε πότε θα ζεσταθεί καλά η κρέμα και θα δέσει ελαφρώς – πάντως πρέπει να την αποσύρουμε προτού βράσει).
  5. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ.
  6. Στύβουμε τις ζελατίνες, τις ρίχνουμε στη ζεστή κρέμα και ανακατεύουμε για να διαλυθούν.
  7. Βάζουμε το μπολ μέσα σε ένα μεγαλύτερο σκεύος, γεμάτο κρύο νερό και παγάκια, και ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει η κρέμα. Αν χρησιμοποιήσουμε μαστιχέλαιο, το βάζουμε τώρα.
  8. Προσθέτουμε τα 400 γρ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά.

Συναρμολόγηση

  1. Μουσκεύουμε μία μία μερικές φέτες τσουρέκι στο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και «ντύνουμε» τα τοιχώματα ενός ευρύχωρου μπολ, με τρόπο ώστε η μία φέτα να μισοσκεπάζει την άλλη.
  2. Αδειάζουμε στο μπολ τη μισή κρέμα, τη σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες σιροπιασμένες φέτες και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
  3. Αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
  4. Αν θέλουμε, διακοσμούμε με μπεζέδες, σαντιγί ή και φρουί γλασέ.

Μυστικά

* Φύλλα ζελατίνης (ανάλογα με τη μάρκα το βάρος των φύλλων διαφοροποιείται αρκετά, γι’ αυτό είναι καλύτερα να τα ζυγίζουμε, για να παίρνουμε την ποσότητα που απαιτεί η συνταγή μας)

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 141.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Λικέρ

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών