40'
προετοιμασία
6' μαγείρεμα
1 ώρα και 40'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 26'
Υλικά
Τεμάχια: 6Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη στριφτή τυρόπιτα, ξεκινάμε με τη ζύμη.
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το νερό και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το ξίδι και το τσίπουρο και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια απαλή, λεία ζύμη.
- Σκεπάζουμε τον κάδο με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 30-40 λεπτά.
Γέμιση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, μέχρι να αναμειχθούν.
Πίτα
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μέρη. Ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη σε λεπτό ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις 35 x 5 εκ. Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Με ένα κουτάλι απλώνουμε τη γέμιση στο κέντρο και κατά μήκος της μακριάς πλευράς του φύλλου. Για μεγαλύτερη ευκολία, βάζουμε τη γέμιση σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσαρμόζουμε απλή, στρογγυλή μύτη με μεγάλο άνοιγμα.
- Τυλίγουμε προσεκτικά το φύλλο ώστε να καλύψει τη γέμιση και να σχηματίσουμε ένα μακρύ, λεπτό ρολό. Βρέχουμε και ενώνουμε τις άκρες του φύλλου για να κολλήσουν. Έπειτα στρίβουμε το ρολό σε σαλίγκαρο και πιέζουμε την άκρη του για να κλείσει και να σφραγίσει τη γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 3-4 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Βυθίζουμε προσεκτικά τα πιτάκια σαλίγκαρο στο λάδι (σε δόσεις) και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν αργά και ομοιόμορφα, για περίπου 6 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά.
- Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.