ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιουβέτσι με σκορπίνες και φρέσκια ντομάταΓιουβέτσι με σκορπίνες και φρέσκια ντομάτα
30' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τις αχιβάδες

Για το ριζότο

Διαδικασία

Αχιβάδες

  1. Για τις αχιβάδες σε ριζότο, ξεπλένουμε καλά τις αχιβάδες με τρεχούμενο νερό και με μια σκληρή βούρτσα καθαρίζουμε τυχόν ακαθαρσίες από τα όστρακά τους.
  2. Σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά, για 1 λεπτό.
  3. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το κρασί και το θυμάρι και, όταν το υγρό πάρει βράση, ρίχνουμε τις αχιβάδες.
  4. Κλείνουμε την κατσαρόλα καλά με το καπάκι της και αχνίζουμε τις αχιβάδες για 2 - 3 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ελέγχουμε αν άνοιξαν οι αχιβάδες. Προσοχή! Πετάμε όσες δεν άνοιξαν.
  5. Αφαιρούμε τη σάρκα από τα ανοιγμένα όστρακα και την αφήνουμε κατά μέρος.
  6. Κρατάμε μερικά όστρακα για το γαρνίρισμα. Σουρώνουμε το υγρό και το βάζουμε σε ένα μπολ.

Ριζότο

  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά, για 2 - 3 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά ακόμη, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του και να γίνουν διάφανοι στην περίμετρό τους.
  3. Ρίχνουμε το ζουμί που σουρώσαμε από το μαγείρεμα των αχιβάδων (περίπου 300 ml) και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να το απορροφήσει το ρύζι.
  4. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το ζωμό ψαριού.
  5. Οταν το ριζότο είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  6. Ρίχνουμε γενναιόδωρα πιπέρι και ελάχιστο αλάτι (το ζουμί των αχιβάδων είναι αρκετά αλμυρό) και ανακατεύουμε.
  7. Αφήνουμε το ριζότο να ξεκουραστεί για 2 - 3 λεπτά και το μοιράζουμε σε πιάτα.
  8. Προσθέτουμε σε κάθε μερίδα ριζότου μερικές αχιβάδες, διακοσμούμε με τα όστρακά τους και σερβίρουμε.

Οσο το ριζότο μας μυρίζει θάλασσα, επιμένουμε στον Σαντορινιό αμπελώνα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 53.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Κυδώνια / Όστρακα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών