Πολλοί Τηνιακοί συνηθίζουν να συνοδεύουν το πιάτο αυτό με «ματς», χυλοπίτες δηλαδή. «Στο σπίτι μας όμως, αντί αυτών, χρησιμοποιούσαμε ξινό τραχανά που μας έστελνε από τη Λαμία η συμπεθέρα», συμπληρώνει ο Αντώνης Ψάλτης.
15'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35'
Υλικά
Μερίδες: 5-7Για τη συκωταριά
Για τον τραχανά
Διαδικασία
Συκωταριά
- Για να φτιάξουμε κατσικίσια συκωταριά κοκκινιστή με τραχανά, αρχικά, ζεματίζουμε τη συκωταριά για 3-4 λεπτά σε νερό που κοχλάζει.
- Στη συνέχεια, τη σουρώνουμε.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε, στο ελαιόλαδο, τη συκωταριά με το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα και σβήνουμε με το κρασί.
- Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τον πελτέ.
- Ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζωμό ή λαχανικών ή νερό τόσο, ώστε να καλύψει τα υλικά.
- Ρίχνουμε τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και, μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσει η συκωταριά.
Τραχανάς
- Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί.
- Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και 4-5 κουταλιές της σούπας από το νερό ή τον ζωμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση.
- Ρίχνουμε τον τραχανά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να πιει τα περισσότερο υγρά.
- Συνεχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό σε δόσεις, περιμένοντας να απορροφηθεί κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη (όπως ετοιμάζουμε δηλαδή το ριζότο).
- Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε λίγο ζωμό ή νερό παραπάνω. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, μέχρι ο τραχανάς να μαλακώσει.
- Ρίχνουμε το τυρί και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
- Μοιράζουμε τον τραχανά σε βαθιά πιάτα και από πάνω ρίχνουμε την κοκκινιστή συκωταριά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.