Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιήθηκαν τα ακόλουθα σκεύη και εργαλεία:

Ανοξείδωτο Κατσαρολάκι Küchenprofi 1,3lt, 18cm

Σπάτουλα/Μαρίζα Paderno 26cm
Ψηφιακό Θερμόμετρο Küchenprofi Quick 20.5cm

.

40' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
13 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

Ετοιμάζουμε τη βάση για το παγωτό

  1. Σε ένα μπολ διαλύουμε το κακάο σε λίγο από το κρύο γάλα ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια πάστα.
  2. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει μια βράση το μείγμα και τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 6 λεπτά ακριβώς, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα.
  4. Αποσύρουμε, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.

Φτιάχνουμε μια καραμέλα ως εξής

  1. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη σε δόσεις, περιμένοντας να λιώσει η κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη. Παράλληλα, ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
  3. Μόλις ρίξουμε όλη τη ζάχαρη και γίνει μια σκούρα ξανθιά καραμέλα, την αδειάζουμε στο μείγμα του σοκολατένιου γάλακτος (πρέπει να είναι ακόμα αρκετά ζεστό). Θέλει προσοχή γιατί η καραμέλα αφρίζει και πιτσιλάει.
  4. Ανακατεύουμε συνεχώς πάνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η καραμέλα μέσα στο γάλα.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με το μέλι και προσθέτουμε το 1/3 από το μείγμα γάλακτος-καραμέλας. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε μέχρις ότου επιβεβαιώσουμε με το θερμόμετρο ότι η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 82°C.
  6. Αποσύρουμε και τοποθετούμε την κατσαρόλα μέσα σε έναν νεροχύτη ή ένα ταψί γεμάτο παγωμένο νερό, ώστε να διακοπεί αμέσως ο βρασμός. Αφήνουμε εκεί να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά του και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 νύχτα.
  8. Την επομένη ανακατεύουμε το μείγμα με ένα ραβδομπλέντερ για να γίνει λείο. Το αδειάζουμε στον κάδο της παγωτομηχανής και το παγώνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει την υφή μιας πολύ απαλής σαντιγί.
  9. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα δοχείο που κλείνει με καπάκι πασπαλίζοντας εδώ κι εκεί την τριμμένη σοκολάτα. Καλύπτουμε την επιφάνεια του παγωτού με ένα κομμάτι λαδόκολλα, σκεπάζουμε από πάνω με το καπάκι και τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να σταθεροποιηθεί καλά και να μπορούμε να το σερβίρουμε.

Μυστικά

Το σπιτικό παγωτό δεν έχει συντηρητικά, ομογενοποιητές και άλλα πρόσθετα, γι’ αυτό και είναι πιο σκληρή η υφή του όταν παγώνει. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να το αφήσουμε να ξεπαγώσει για αρκετά λεπτά, πριν το σερβίρουμε.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Κακάο

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών