ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨωμί με προζύμι και καρύδιαΨωμί με προζύμι και καρύδια Η ψημένη κολοκύθα της συνταγής είναι ένα θαυμάσιο κοντιμέντο, που μπορούμε να φτιάξουμε ανά πάσα ώρα και να το διατηρήσουμε σε βάζο. Είναι ιδανικό άλειμμα (σαν μαρμελάδα), αλλά μπορεί να μπει και σε γεμίσεις για ρολά κρέατος, πουλερικά κ.λπ. Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο την καυτή κολοκύθα, την πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και, αν θέλουμε, με λίγη καστανή ζάχαρη, ανακατεύουμε (η ζάχαρη θα λιώσει, αλλά δεν θα καραμελώσει) και φυλάσσουμε αμέσως σε αποστειρωμένα βαζάκια. Όσο για το ψωμί, μπορούμε να το φτιάξουμε όχι μονάχα με κολοκύθα, αλλά και με συνδυασμό από κολοκύθα και μήλα ή μόνο με μήλα. Θα τα ψήσουμε και αυτά, αλλά για ελαφρώς λιγότερο διάστημα, και αντί να τα λαδώσουμε, θα σκορπίσουμε πάνω τους μικρά κομματάκια από καλό αγελαδινό βούτυρο. Επίσης θα τα πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα, μοσχοκάρυδο και, αν θέλουμε, ελάχιστο γαρίφαλο σε σκόνη.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 20' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: Για 1 φόρμα 22 x 12 εκ.

Διαδικασία

  1. Για το ψωμί με κολοκύθα, καρύδια και μπαχαρικά ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Απλώνουμε τα κυβάκια κολοκύθας σε λαδωμένο ταψάκι, τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας για να λαδωθούν παντού και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν λίγο.
  3. Τα βγάζουμε, τα λιώνουμε με πιρούνι και αφήνουμε τον πολτό στην άκρη, χωρίς να σβήσουμε τον φούρνο.
  4. Παράλληλα, σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο.
  5. Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε την κολοκύθα, το μετρημένο ηλιέλαιο και το νερό.
  6. Ανακατεύουμε, αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο με τα στεγνά υλικά και χτυπάμε με το φτερό μέχρι απλώς το μείγμα να βραχεί.
  7. Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες,ανακατεύουμε, αδειάζουμε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα για κέικ με διαστάσεις περίπου 22 x 12 εκ. και ψήνουμε για 1 ώρα ή λίγο περισσότερο, μέχρι να ψηθεί καλά το ψωμί στο κέντρο του.
  8. Αφήνουμε το ψωμί με κολοκύθα, καρύδια και μπαχαρικά στη φόρμα για 10 λεπτά, το ξεφορμάρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 165.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών