ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠεϊνιρλί με σουτζούκι και τυρίΠεϊνιρλί με σουτζούκι και τυρί Τα γιαγλία δεν είναι άλλα από τα γνωστά μας πεϊνιρλί, δηλαδή επίπεδη ζύμη σε σχήμα βαρκούλας με γέμιση από διάφορα υλικά. Οι Πόντιοι τα λένε «γιαγλία», που πάνω κάτω σημαίνει «βουτυράτα», από την τουρκική λέξη «yag ̆li», δηλαδή λίπος, καθώς τα πιτάκια αυτά φτιάχνονται με ιδιαίτερα λιπαρή ζύμη και γέμιση και είναι ένα γεύμα θρεπτικό και τονωτικό. Όταν τα γιαγλία περιέχουν μόνο τυρί, τα λένε «πεϊνιρλί» (από την τουρκική λέξη «peynir» = τυρί), ενώ με άλλα είδη γέμισης το όνομα αλλάζει ανάλογα: με κιμά «κουιμαλούγια», με καβουρμά «γαβουρμαλούγια», με κρεμμύδια «σογανλούγια» (από την τουρκική λέξη «sogan» = κρεμμύδι). Τα γιαγλία είναι πιο φαρδιά και όχι τόσο μα- κρουλά όπως τα γνωστά πεϊνιρλί, θυμίζοντας περισσότερο ατομικά πιτσάκια.

Γιαγλία

1 ώρα προετοιμασία
15' τηγάνισμα
1 ώρα και 10' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 12 ατομικά, μικρά γαγλιά

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα γιαγλιά ξεκινάμε με την ζύμη και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το νερό, μέχρι να αραιώσει.
  2. Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν σε ένα μαλακό ζυμάρι.
  3. Ζυμώνουμε για 3-5 λεπτά ακόμη, μέχρι να γίνει ελαστικό και εντελώς ομοιογενές, σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μέχρι το ζυμάρι να φουσκώσει καλά.

Γιαγλία

  1. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, την πιέζουμε ελαφρώς για να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα κομμάτια, που πλάθουμε σε μπαλίτσες.
  2. Αλευρώνουμε ξανά την επιφάνεια εργασίας και με τον πλάστη ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε στρογγυλό δίσκο με πάχος 0,5 εκ.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα ντομάτας με τη μουστάρδα και με το μείγμα αυτό αλείφουμε τα δισκάκια.
  4. Τσιμπάμε δύο άκρες του δίσκου, τη μία απέναντι από την άλλη, ώστε να σχηματίσουμε μια φαρδιά βαρκούλα. Στο κέντρο κάθε βαρκούλας βάζουμε λίγη φέτα και σκεπάζουμε με ένα κομμάτι κασέρι.
  5. Τακτοποιούμε τα γιαγλία σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε κατά μέρος, για περίπου 10 λεπτά (ή όσο χρειάζεται μέχρι να προθερμάνουμε τον φούρνο στους 160°C).
  6. Στο διάστημα αυτό τα γιαγλία θα φουσκώσουν ελαφρώς. Τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη τους και να λιώσει το κασέρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών