ΕΞΟΔΟΣ

Η ταβέρνα Ζέρζοβα είναι λόγος να ταξιδέψεις στα βουνά της Αρκαδίας

Ο Άγγελος Ρέντουλας εξηγεί όλους τους λόγους που αξίζει να δοκιμάσετε το φαγητό της Ζέρζοβας, στο Μαίναλο Αρκαδίας.

09.01.2023| Updated: 25.01.2023
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Η ταβέρνα Ζέρζοβα είναι λόγος να ταξιδέψεις στα βουνά της Αρκαδίας

Η Ζέρζοβα, λίγο έξω από το χωριό Μάρκου, σε ένα απίθανο πουθενά στο Μαίναλο Αρκαδίας, μετά από στροφιλίκι που πιπερίζει την εκδρομή, είναι μια σπάνια ταβέρνα, από αυτές που θα θέλαμε να κοσμούν διαχρονικά τα χωριά μας. Σπάνια, γιατί δεν ακολουθεί την πεπατημένη, το μέινστριμ, την ευκολία. Ποιο είναι το μέινστριμ (και) στους χειμωνιάτικους προορισμούς; Φαγητό αθηναϊκής νεοταβέρνας των 90s με λίγο φολκλόρ νερόβραστο ή ζεσταμένο στα μικροκύματα, με πρώτη ύλη «ντόπια» εξ Ολλανδίας, λίγη ρόκα παρμεζάνα, γλυκές σος σε σαγανάκια, σε σαλάτες, σε μαγειρευτά, σε ψητά. Κοψίδια, τζατζίκια, πατάτα τηγανητή – μακάριοι όσοι πετύχετε φρεσκοκομμένη. Άντε και καμιά πίτα χειροποίητη από βαριεστημένα χέρια, άντε και κανα δυο τοπικά προϊόντα ως καρύκευμα στο μενού, για το ξεκάρφωμα. Μη με πείτε αυστηρό, έχουμε δει και έχουμε φάει τέρατα. Αυτά έχει ο εύκολος, πρόχειρος τουρισμός. Πίσω στο θέμα μας: η Ζέρζοβα διαφέρει. Γιατί διαφέρει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτα Άγραφα, στα 1.180 μ., βρήκαμε τον ορισμό της καλής ταβέρναςΣτα Άγραφα, στα 1.180 μ., βρήκαμε τον ορισμό της καλής ταβέρνας

Γιατί ο Γιάννης και η Βαγγελιώ, το εράσμιο ζεύγος που τρέχει το μαγαζί, είναι Αρκάδες περήφανοι και τίμιοι. Εκτρέφουν ζώα, τυροκομούν, καλλιεργούν ζαρζαβατικά και οπωροφόρα, συλλέγουν καρπούς, χόρτα, μανιτάρια και άλλα άγρια καλούδια από τον τόπο τους, παράγουν εν ολίγοις τη συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων που μαγειρεύουν. Το farm to table είναι μια πραγματικότητα ευθύς οίκοθεν, είναι η ζωή τους, έτσι μεγάλωσαν, αυτό ξέρουν να κάνουν και να προσφέρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠεσκέσι: Το εστιατόριο που μαγειρεύει τα ξεχασμένα φαγητά της ΚρήτηςΠεσκέσι: Το εστιατόριο που μαγειρεύει τα ξεχασμένα φαγητά της Κρήτης

Η ταβέρνα Ζέρζοβα είναι λόγος να ταξιδέψεις στα βουνά της Αρκαδίας

Γιατί είναι ιερουργοί αυτοί οι δυο, έχουν τη σθεναρότητα να μετουσιώνουν το βουνό σε πιάτα συγκινητικής απλότητος και τελειότητος. Δεν κατέχονται από το άγχος της πρωτοτυπίας, αλλά από την αγωνία να υπηρετήσουν την παραδοσιακή αλήθεια του χωριάτικου φαγητού του τόπου τους.

Γιατί η πολύτιμη άγρια ύλη των αρκαδικών βουνών, και η ήμερη, του προσωπικού κόπου τους, εντάσσεται οργανικά στις μαγεριές της Βαγγελιώς, πρωθιέρειας της κουζίνας. Γίδα βραστή, βρασμένη με κρεμμύδι και λίγο σέλινο (και μάλλον τίποτε άλλο), με ένα θεϊκό ζουμί που μαρτυρά καλό ζώο, χόρτα άγρια ζεματισμένα, με ελάχιστη άρτυση, και ήμερα περιποιημένα, με μυρόχορτα, γιαχνερά, ελαφροκοκκινισμένα, ένα γλυκό, τρυφερό φαΐ. Σκορδαλιά παντζαριού και τζατζίκι με γιαούρτι χειροποίητο. Πρόβειο στη λαδόκολλα και αρνί λαδορίγανη. Κόκκορας κοκκινιστός, με χυλοπίτες, χειροποίητες και αυτές. Φέτα, αχ αυτή η φέτα. Άλλη τώρα, άλλη την Άνοιξη, βοτανική, πιπεράτη, σπάνια γεύση. Πατάτες τηγανητές συνοδευτικές των φαγητών, έξοχες, τραγανές, να μαλακώνουν ωραία στις χαλαρές, ανάριες σάλτσες των μαγειρευτών. Χυλοπίτες με τυρί καβουρδισμένο σε δικό τους βούτυρο. Στο τέλος γιαούρτι ή γαλακτομπούρεκο με τσουρουφλισμένα τα πάνω φύλλα, καθότι ψημένο στα ξύλα – αρκετά φαγητά ψήνονται στον ξυλόφουρνο.
Για τις πλούσιες μερίδες που χορταίνουν τους πεινασμένους εκδρομείς. Για τις σκανδαλωδώς χαμηλές τιμές. Το ακριβότερο πιάτο (αγριογούρουνο με κονιάκ) κοστίζει 14 ευρώ αν δεν κάνω λάθος. «Μα», λέει ο Γιάννης όταν εκφράσεις την απορία, «πώς να ανεβάσω τις τιμές; Αφού τα πράγματα είναι δικά μας». Άκου τώρα…
Γιατί έχουν ένα φροντισμένο πέτρινο κελαράκι, κουκλίστικο, με μια ντουζίνα καλά κρασιά, σε γλυκές τιμές. Σπάνιο για ταβερνα ελληνική στα βουνά και γενικώς. Για τα καλά, ψηλά και λεπτά, ποτήρια του κρασιού. Να πίνεις και να φχαριστιέσαι κάθε γουλιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒασιλικός: Ένα γαστροκαφενείο που διαφημίζει τον τόπο τουΒασιλικός: Ένα γαστροκαφενείο που διαφημίζει τον τόπο του

Γιατί αυτή η πέτρινη ταβέρνα, με τα υφαντά στους τοίχους, με την απλοϊκή διακόσμηση με τα βρισκούμενα, τελαλεί μια αλήθεια που μας λείπει. Την αλήθεια του αγνού φαγητού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτουνιάς: η χανιώτικη ταβέρνα που παραδίδει μαθήματα slow foodΝτουνιάς: η χανιώτικη ταβέρνα που παραδίδει μαθήματα slow food

Ταβέρνα Ζέρζοβα, λίγο έξω από το χωριό Μάρκου, Τηλέφωνο: 6932-847.358. Ανοιχτά από το μεσημέρι μέχρι όσο πάει (αργά το απόγευμα). Καλό είναι να κάνετε κράτηση. Η ταβέρνα βραβεύτηκε με Βραβείο Ποιότητας Γαστρονόμου το 2021. Το παρόν γράφτηκε κατόπιν πρόσφατης επίσκεψής μου προ μίας εβδομάδας στο καινούριο μαγαζί. Το παλιό βρισκόταν στο χωριό Παναγιά (Ζέρζοβα). Το Μάρκου και η Παναγιά είναι τα γενέθλια χωριά των ιδιοκτητών της ταβέρνας.

Ζέρζοβα

Μάρκος 22007, Αρκαδία

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Για κρέας

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Αρκαδία

Πελοπόννησος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών