ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπρόκολο και καρότο γκρατινέ με μπεσαμέλ με γιαούρτι και κεφαλοτύρι ΑμφιλοχίαςΜπρόκολο και καρότο γκρατινέ με μπεσαμέλ με γιαούρτι και κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας
20' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για το μπρόκολο με αυγά μάτια και φέτα στο φούρνο, ξεκινάμε χωρίζοντας το μπρόκολο * στα «μπουκετάκια» του.
  2. Τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για περίπου 6 - 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κάπως, αλλά να μη λιώσουν εντελώς.
  3. Εν τω μεταξύ, λαδώνουμε πολύ καλά ένα ευρύχωρο ταψί, το «περνάμε» με τη μισή σκελίδα σκόρδο, και μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα το μπρόκολο μόλις είναι έτοιμο.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  5. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα σκορπίζουμε στο ταψί. Με ένα κουτάλι δημιουργούμε μερικά κενά και εκεί σπάμε πολύ προσεχτικά τα αυγά.
  6. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το θυμάρι. Σε ένα μπολ λιώνουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε με το αλειφώδες τυρί που επιλέξαμε.
  7. Μοιράζουμε το μείγμα με το κουτάλι στο φαγητό, αφήνοντας ακάλυπτα τα αυγά, για να ψηθούν.
  8. Περιχύνουμε με το λάδι και ψήνουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν τα αυγά καταπώς θέλουμε και να αρχίσει να λιώνει το τυρί.
  9. Ξεφουρνίζουμε το μπρόκολο με αυγά μάτια και φέτα και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού.
  10. Σερβίρουμε το μπρόκολο με αυγά ζεστό και το συνοδεύουμε με ψωμί φρέσκο ή φρυγανισμένο.

Μυστικά

* Το κεντρικό κοτσάνι και τα άλλα χοντρά κοτσάνια του μπρόκολου τα κρατάμε για να τα βάλουμε μαζί με άλλα λαχανικά σε μια σούπα που θα πολτοποιήσουμε μετά το βράσιμο (βελουτέ).

Ανοίγουμε μια δροσερή μπίρα lager και συνοδεύουμε το απλό, αλλά γευστικά φορτισμένο πιάτο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 42.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Μπρόκολο

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών