Ένας απίθανος κρασομεζές είναι αυτή η συνταγή, που εύκολα μετατρέπεται σε γκουρμέ λιχουδιά αν επιλέξουμε να αναβαθμίσουμε τα υλικά της.

Μπορούμε να προμηθευτούμε ένα κομμάτι από μοσχαρίσιο ψαχνό που ψήνεται γρήγορα, ιδεωδώς διάφραγμα ή φιλέτο, ή ψαχνό από αρνάκι γάλακτος. Ακόμα, να τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο ή, εναλλακτικά, σε βούτυρο. Κάθε τέτοια μικρή ή μεγαλύτερη ποιοτική αλλαγή έχει μεγάλη διαφορά στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει στην αρχική συνταγή η χρήση κρασιού και χυμού αγουρίδας (άγουρου σταφυλιού) ως μοναδικών υγρών στοιχείων για την παρασκευή του χυλού, καθώς και η χρήση νεραντζιού και αγουρίδας ως αρτυμάτων. Καθώς πρόκειται για μια σχετικά λιπαρή τηγανίτα κρέατος, η προσθήκη όξινου και πικρού αρωματικού εσπεριδοειδούς δίνει μια ευχάριστη επίγευση και σβήνει τη λιπαρότητα.

Ο σεφ Βαγγέλης Λιάκος προτείνει μια ιδιαίτερα νόστιμη προσθήκη: να βάλουμε 2 κουτ. σούπας πούδρα από αποξηραμένα βασιλομανίταρα στον χυλό πριν από το τηγάνισμα. Η γεύση που θα δώσει στην «τηγανίτα» προσομοιάζει αυτή του φιλέτου Ουέλινγκτον, της κλασικής συνταγής που περιέχει πάστα μανιταριών και τυλίγεται μέσα σε βουτυρένια σφολιάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤηγανίτες με κιμάΤηγανίτες με κιμά
10' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 20'

Υλικά

Διαδικασία

  1. Για τις τηγανίτες, βάζουμε σε ένα μπολ τα 10 ml χυμό λεμονιού και το κρασί και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα για να μη σβολιάσει.
  2. Μόλις τελειώσει το αλεύρι, ο χυλός θα πρέπει είναι πυκνόρρευστος.
  3. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα τηγάνι, σκέτο, και μόλις κάψει προσθέτουμε το βούτυρο και περιμένουμε να λιώσει.
  4. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα περνάμε από τον χυλό.
  5. Μόλις το βούτυρο κάψει καλά, προσθέτουμε ένα ένα τα φιλέτα και τηγανίζουμε για 5-6 λεπτά από τη μια πλευρά.
  6. Γυρίζουμε από την άλλη και τηγανίζουμε για 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να χρυσίσει η κρούστα τους.
  7. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  8. Σερβίρουμε τις τηγανίτες αμέσως με μερικές σταγόνες λεμονιού ή νεραντζιού.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών