Η μυρωδιά και η γεύση του φρεσκοψημένου ψωμιού με λίγα πράγματα συγκρίνεται. Σε µια φέτα φρέσκου χειροποίητου ψωµιού µπορούµε να απλώσουµε ένα κοµµάτι φέτα βαρελίσια Βυτίνας µε φρεσκοτριµµένη ντοµάτα, λίγες σταγόνες αγουρέλαιο και χοντρό αλάτι Μάνης. Ή καγιανά µε ντοµάτα ή ένα αυγό τηγανητό ή σπαράγγια –όταν είναι η εποχή τους– µε παστό Μάνης. Μπορούµε επίσης να τη συνοδεύσουµε απλώς µε ένα καλό θυµαρίσιο µέλι ή να την απολαύσουμε σκέτη.

10' προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: Για 2 παραλληλόγραμμες φόρμες του κέικ, 12 x 35 εκ.

Διαδικασία

  1. Αλέθουμε τον τραχανά στον πολυκόφτη που διαθέτουμε μέχρι να γίνει σκόνη. Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τον τραχανά και τα μυρωδικά με το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το γιαούρτι και το λάδι.
  2. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα), ρίχνοντας σταδιακά το νερό, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
  4. Λαδώνουμε ελαφρώς τις φόρμες. Τις γεμίζουμε με τη ζύμη μέχρι τη μέση και ξαναφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου άλλα 30 λεπτά μέχρι να αυξηθεί περίπου κατά το 1/3 ο όγκος της.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  6. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν τα ψωμιά στην επιφάνειά τους. Βγάζουμε το ψωμί από τη μια φόρμα πολύ προσεκτικά με μια πετσέτα, για να μην καούμε, και χτυπάμε το κάτω μέρος του με τους κόμπους (τις αρθρώσεις) των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος, υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.
  7. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα, τα καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα και τα διατηρούμε στην ψωμιέρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών