ΕΞΟΔΟΣ

Ελευσίνα: Οι πιο νόστιμες στάσεις στη φετινή Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Η πόλη των αρχαίων μυστηρίων και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 κρύβει μπόλικες νόστιμες γωνιές για φαγητό και ποτό.

02.06.2023| Updated: 03.06.2023
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος
Ελευσίνα: Οι πιο νόστιμες στάσεις στη φετινή Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να την επισκεφθεί κανείς. Πόλη των αρχαίων μυστηρίων με σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, φετινή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αλλά και ιδιαίτερος τόπος με υποβλητικά βιομηχανικά τοπία, εργοτάξια, απόκοσμα παροπλισμένα πλοία και ενδιαφέροντα κτίρια άλλων εποχών -η Ελευσίνα έχει πολλές πλευρές. Επίσης απέχει μόλις ένα μισάωρο από την Αθήνα. Έχει και νόστιμες γωνιές για φαγητό που είναι από μόνες τους αφορμές για βόλτα.

Ο Στράτος στο λιμάνι για μικρόψαρα και όχι μόνο

Εμβληματικό στέκι της Ελευσίνας. Ένα μπαλκόνι με θέα το μισοκρυμμένο από τα κοντέινερ λιμάνι. Δεν είναι για καρτ ποστάλ αλλά έχει τη δική της αυθεντική γοητεία η ψαροταβέρνα του Στράτου, που γεμίζει κάθε μεσημέρι με ετερόκλητη πελατεία. Το σέρβις είναι αποτελεσματικό ακόμα και όταν πέφτει πολλή δουλειά ενώ ο ίδιος ο Στράτος είναι έξω καρδιά. Στα του φαγητού: εδώ τρώμε κλασικά ψαροταβερνίσια -από τηγανητές μελιτζάνες με χρυσή κρούστα και πατάτες κομμένες στο χέρι μέχρι τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες και μαρινάτα. Φέρνουν και ωραία, πικάντικη κοπανιστή. Στα περισσότερα τραπέζια θα δείτε τηγανητά, φρέσκα μικρόψαρα, αχνιστά μύδια και ουζάκια (έχουν αρκετά μεγάλη ποικιλία). Ωραία και η ψητή σαρδέλα αλλά και τα μύδια στην τηγανητή τους εκδοχή. Γ.Π.

Κανελλοπούλου & Μιαούλη 1, Παραλία Ελευσίνας, Τ/210-55.61.107

Η Τράτα: χορταίνουμε θαλασσινά σαν σε νησί

Φωτο: Γεωργία Παπαστάμου

Φωτο: Γεωργία Παπαστάμου

Στο κτίριο ενός παλιού νηπιαγωγείου άνοιξε πριν από 36 χρόνια την ψαροταβέρνα του ο Αλέκος. Ο ίδιος ξυπνάει κάθε μέρα από νωρίς για να πάει να διαλέξει τα ψάρια που θα σερβίρει στους θαμώνες της Τράτας, ο ίδιος ετοιμάζει και τα περισσότερα μαρινάτα και καπνιστά του μαγαζιού, όπως εκείνο το ελαφροκαπνισμένο, βελούδινο σκουμπρί. Στην αυλή με την μπουκαμβίλια που θυμίζει νησί, χορταίνουμε με λεμονάτη ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά, χοντροκομμένες χεράτες τηγανητές πατάτες, ολόφρεσκες τσιπούρες στη σχάρα, ψιλό γαριδάκι στο τηγάνι και μπακαλιάρο σκορδαλιά. Το μενού συχνά έχει και φρέσκο γαλέο, όπως και ουρές πεσκανδρίτσας στον ατμό. Γ.Π.

Κοντούλη 42, Τ/ 210-55.41.602

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ11 ψαροταβέρνες που άντεξαν στον χρόνο: μαγαζιά γεμάτα θάλασσα και ιστορίες11 ψαροταβέρνες που άντεξαν στον χρόνο: μαγαζιά γεμάτα θάλασσα και ιστορίες

Αιγαίο: σε ένα στενό με θέα τον αρχαιολογικό

Το ψαροεστιατόριο βρίσκεται σε έναν όμορφο πεζόδρομο δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο και αυτό το κάνει ιδανικό γιατί και θέα έχεις αλλά και αποφεύγεις τον συνωστισμό. Φημίζεται για την ψαρόσουπα, μόνο που το καλοκαίρι δεν τη βρίσκεις συχνά τις καθημερινές, γίνεται όμως κατόπιν παραγγελίας. Η φάβα και τα στικ από κολοκυθάκια είναι ωραία επιλογή για να ξεκινήσει κανείς το γεύμα. Η λακέρδα και ο σκορδάτος τσίρος είναι μεζέδες που ταιριάζουν ιδανικά με τσίπουρο -η λίστα τους έχει μπόλικα εμφιαλωμένα και είναι αρκετά ενημερωμένη. Συνεχίστε με φρέσκο χταπόδι στη σχάρα και καραβίδες ψητές στα κάρβουνα. Έχουν διαφόρων ειδών φρέσκα ψάρια τα οποία μπορείτε να τα διαλέξετε από τη βιτρίνα με τον πάγο. Μ.Π.

Αισχύλου 3, Τ/ 210-55.46.001

Chocolart: Χειροποίητες σοκολάτες και καλός καφές

«Κουπάκια» σοκολάτας με δροσερή κρέμα λεμονιού, μπισκότο και μαρέγκα, bitter σοκολάτα γεμιστή με αμυγδαλόπαστα, φουντούκια με σοκολάτα γάλακτος single origin από την Ακτή Ελεφαντοστού, μπάρες σοκολάτας με μπαχαρικά. Αυτές είναι μερικά μόνο απ’ όσα ετοιμάζουν ο Βασίλης και η Έρη, το ζευγάρι πίσω από το Chocolart. Πέρα από τις χειροποίητες σοκολατένιες δημιουργίες εδώ βρίσκουμε και καλοφτιαγμένο speciality καφέ, ζεστά και παγωμένα ροφήματα από ποιοτική σοκολάτα αλλά και φυσικά αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή συντηρητικά. Γ.Π.

Παγκάλου 61, Τ/211-21.60.877

Κυκεών: στάση για κρασί πριν ή μετά τον αρχαιολογικό

Απέναντι ακριβως από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας βρίσκεται το τέλειο σποτ να χαζέψετε τη θέα και να αφουγκραστείτε την ιστορικότητα του μέρους (αν δεν έχει παρκαρισμένα πούλμαν μπροστά βέβαια). Είναι ένα all day σημείο συνάντησης για ντόπιους και για επισκέπτες με μια όμορφη και περιποιημένη αυλή με ελαιόδεντρα. Το μενού έχει αρκετές επιλογές σε φαγητό και ποτό και κάποια ροφήματα. Προτείνουμε να παραγγείλετε μια φιάλη κρασιού ή ένα απόσταγμα -θα τα ευχαριστηθείτε γιατί έχουν ωραίες επιλογές- μαζί με μια ποικιλία αλλάντικών και τυριών. Μ.Π.

Σωτηρίου Γκιόκα 2, Τ/210-55.45.401

Οινοποιείο Παπανικολάου: ένα οινοποιείο στην καρδιά της πόλης

Αξίζει να επισκεφθείτε το οινοποιείο Παπανικολάου στο κέντρο της Ελευσίνας. Από τον πολύβουο κεντρικό δρόμο της πόλης θα βρεθείτε ξαφνικά σε ένα ήσυχο και δροσερό περιβάλλον γεμάτο με δρύινα βαρέλια και μυρωδιά από μούστο. Το οικογενειακό οινοποιείο είναι επισκέψιμο (κατόπιν συνεννόησης) και τα μέλη της οικογένειας έτοιμα να σας λύσουν όλες τις απορίες για τα κρασιά τους και για την ιστορία τους. Θα σας προσφέρουν όσα παράγουν από εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών σε συνεργασία με αμπελουργούς από την ορεινή Κορινθία, τη Θήβα και τη Νεμέα. Το οινοποιείο πρωτολειτούργησε το 1974 από τον Παναγιώτη Παπανικολάου και σήμερα το συνεχίζει ο γιος του, Γιώργος. Παράγουν περί τις 50.000 φιάλες ετησίως τις οποίες μπορείτε να βρείτε και σε κάβες της περιοχής. Μ.Π.

Ηρώων Πολυτεχνείου 7, Τ/ 210-55.60.375

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠρώτα αρχαία, μετά φαγητό: 9 ταβέρνες κοντά σε αρχαιολογικούς χώρουςΠρώτα αρχαία, μετά φαγητό: 9 ταβέρνες κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDuck εστιατόριο ΘεσσαλονίκηTα must της Θεσσαλονίκης: Μη φύγεις από την πόλη αν δεν φας εδώ

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Low budget

Για ψάρι

Εστιατόρια

Καφέ

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Ζαχαροπλαστεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών