ΕΞΟΔΟΣ

Τα καλύτερα του Οκτωβρίου: Τι δοκίμασε και ξεχώρισε η ομάδα του Γαστρονόμου

Εβρίτικη λαλαγγίτα ή σατομπριάν με σάλτσα μπεαρνέζ; Η ομάδα του Γαστρονόμου δοκίμασε πολλά τον μήνα που μας πέρασε και γράφει για τα αγαπημένα της.

01.11.2023| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Τα καλύτερα του Οκτωβρίου: Τι δοκίμασε και ξεχώρισε η ομάδα του Γαστρονόμου

Η ομάδα του Γαστρονόμου δοκίμασε πολλά αυτό τον μήνα βγαίνοντας στα εστιατόρια της Αθήνας (και όχι μόνο) – από κλασσικά γαλλικά πιάτα μέχρι φαγητά της κρητικής παράδοσης, γεωργιανά προϊόντα και κερκυραϊκό comfort food. Ήπιε και ωραίο καφέ. Οι πιο νόστιμες στιγμές του Οκτωβρίου ήταν οι ακόλουθες:

Στην Αλεξανδρούπολη, σε ένα εστιατόριο που τιμά την εβρίτικη παράδοση

Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς

Χοιρινή πανσέτα φούρνου με πετιμέζι, πάνω σε κρέμα κίτρινης κολοκύθας.

Και μόνο που το Μετόχι σώθηκε την τελευταία στιγμή από τη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου στον Έβρο, με τον σεφ και ιδιοκτήτη Γιώργο Χρυσανίδη να ρισκάρει τη ζωή του για να αποτρέψει το κακό, αξίζει να το επισκεφτείτε. Πέρα από την περιπέτειά του όμως, είναι ένα εστιατόριο που υμνεί την τοπικότητα και την εποχικότητα, τίμια, αφοσιωμένα και με τρομερή επιτυχία. Σχεδόν όλες οι πρώτες ύλες είναι εβρίτικες, από τους τραχανάδες και τα άλευρα, μέχρι τα ελαιόλαδα, τα αλλαντικά, το κρέας, τα τυριά, τα κρασιά, τα μποστανικά και τα όσπρια. Ο Γιώργος Χρυσανίδης αντλεί από την εβρίτικη αστική και αγροτική κουζίνα τα καλύτερα δείγματά της και τα φέρνει στα πιάτα άλλοτε αυτούσια αλλά έξοχα μαγειρεμένα, κι άλλοτε πειραγμένα προς το δημιουργικότερο, διατηρώντας, όπως λέει, καθαρές τις γεύσεις και την ταυτότητα των υλικών. Από τα μέσα Οκτωβρίου που άνοιξε και πάλι, ανανεωμένο και με το χειμωνιάτικο μενού, το Μετόχι σερβίρει την τραγανή εβρίτικη λαλαγγίτα, μια τηγανίτα γεμιστή με φέτα, περιχυμένη με μέλι Κίρκης και πασπαλισμένη με εβρίτικο σουσάμι, το πιτάκι από πατάτα με μοσχαρίσιο καβουρμά, ξηρή μυζήθρα Σαμοθράκης και χειροποίητο γλυκό σταφύλι, τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια γεμιστά με χοιρινή πανσέτα, σερβιρισμένα με σάλτσα ντομάτας και κατίκι. Δοκιμάστε το ντόπιο πλιγούρι με μοσχαρίσιο καβουρμά (πιάτο που μαγείρευε η μητέρα και η γιαγιά του), το χοιρινό κότσι στη γάστρα με ελαφρώς πικάντικο ξινολάχανο, το γλυκόξινο ζαρκάδι φάρμας στη γάστρα με χυμό ρόδι, αγριοκέρασα και ζυμαρικά που ζυμώνει ο ίδιος, και τα φασόλια πάλι στη γάστρα με πικάντικο εβρίτικο λουκάνικο και τρίμμα ξηρής μυζήθρας Σαμοθράκης. Αν βρεθείτε στο Μετόχι κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, παραγγείλτε εγκαίρως τη σιγομαγειρεμένη για ώρες πάπια, σε βούτυρο αρωματισμένο με πορτοκάλι και κανέλα μέχρι να γίνει κονφί (μια νεότερη εκδοχή του εβρίτικου παστού πουλερικού σε λαρδί). Λίγο πριν το σερβίρισμα η πάπια περνά από τον φούρνο και αποκτά λεπτεπίλεπτη τραγανή κρούστα και συνοδεύεται με πιλάφι με ρόδι. -Βιβή Κωνσταντινίδου

Μετόχι, Αετοχώρι Αλεξανδρούπολης, Τ/ 6974-875.460

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣEvroshop: Όλος ο Έβρος σε ένα παντοπωλείοEvroshop: Όλος ο Έβρος σε ένα παντοπωλείο

Σατό με καλή παρέα στο Zurbaran

Φωτογραφία: Νικολέτα Μακρυωνίτου

Ένα από τα πιο ολοκληρωμένα πιάτα που είχα την τύχη να απολαύσω τον μήνα που πέρασε είναι αυτή η υπέροχη κλασικούρα, το φοβερό σατομπριάν με σάλτσα μπεαρνέζ και σάλτσα πιπεριού, ιδεωδώς ψημένο και σερβιρισμένο μαζί με κρουστά μπροκολίνι καψαλισμένα στον ξυλόφουρνο, και τηγανιτές πατάτες λεπτοκομμένες και κριτσανιστές, πασπαλισμένες με φλούδες φρέσκιας μαύρης τρούφας και παρμεζάνα, δια χειρός Γεωργιάννας Χιλιαδάκη. Καταλήξαμε εκεί με τη Μυρτώ, μετά από τη βόλτα και τα ψώνια, για χάζι και καλό φαγητό στο πεζοδρόμιο της Πατριάρχου Ιωακείμ. Ήπιαμε Ξινόμαυρο, ροκανίσαμε αργά αργά τις τελευταίες ξεροψημένες πατάτες που είχαν απομείνει στο μπολ, και κλείσαμε με παλαιωμένο τσίπουρο, μαζί και μια πουπουλένια αμυγδάλου με λευκή σοκολάτα, βανίλια και τόνκα, που ετοιμάζει ο pastry chef Γιώργος Λιλής. -Νικολέτα Μακρυωνίτου

Zurbaran, Πατριάρχου Ιωακείμ 38, Κολωνάκι, Τ/210-72.38.334

Μια βραδιά στον Αορίτη

Λίγες μέρες έχει μόνο που άνοιξε τούτο το νέο μαγαζί ο Σήφης Μανουσέλης μαζί με τους συνεργάτες του από το Tsiftis Gastrokoutouki, και κάποιους ακόμα, στην απέναντι μεριά της Μιχαλακοπούλου, επί της Μαιάνδρου. Για πρώτη αναγνωριστική πήγα. Μ’ άρεσε η Κρήτη του. Ο σεφ, που κατάγεται από τον Καλλικράτη Σφακίων, έχει βάλει στο μενού ωραία κουκόφαβα, χοχλιούς κοκκινιστούς με πατάτες, ξιδάτο λουκάνικο που το φτιάχνουν οι ίδιοι με οφτή πατάτα, πιλάφι με ζυγούρι, τσιγαριαστό και αντικριστό που… σε πιάνει από τη μύτη με το που φτάνει στο τραπέζι (εξαφανίστηκε σε ντε τε). Έχει μαζέψει από τη μεγαλόνησο διάφορα καλούδια, τυριά, παξιμάδια, και πάει λέγοντας, ρακές εμφιαλωμένες, μπίρες από μικροζυθοποιίες, καμιά σαρανταριά κρασιά από τοπικούς παραγωγούς, που τα ’χει σε καλές τιμές. «Αορίτης-Κρήτης Θύμησες» το λέει. Αορίτης στην κρητική ντοπιολαλιά είναι ο βουνίσιος Ή εκείνος που περνά πολλές ώρες στο βουνό. -Άντζελα Σταματιάδου

Αορίτης, Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, Τ/210-72.55.699

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛασίθι: Στο καφενείο με τα καλύτερα σκιουφιχτά της Κρήτης!Λασίθι: Στο καφενείο με τα καλύτερα σκιουφιχτά της Κρήτης!

Από το Ιμερούλι στην Cookoovaya

Πρωινό στο χέρι: Το χατσαπούρι στην 3ης Σεπτεμβρίου, ζεστό-ζεστό, από τα χέρια των κυριών που το φρεσκοζυμώνουν στο ανοιχτό εργαστήριο. Τυρένιο, ζουμερό, λεπτούτσικο, σαν διπλωμένη κρέπα, με λίγο έξτρα, καψαλισμένο τυρί εξωτερικά. Και άλλο πρωινό στο χέρι: τα μπριός του Τρομερού Παιδιού, βουτυράτα σύννεφα με τελίτσες από ροζ μαρμελάδα. Και τα danish τους. Μεσημεριανό στον Βλάσση, με τους λαχανοντολμάδες, το φρεσκάτο μπριάμ, το φρυγαδέλι και την ανθρώπινη ατμόσφαιρα που δεν βρίσκεις και σε πολλά μαγαζιά. Και ένα βράδι στη Coocoovaya με στείρα μπιάνκο, πραγματικό γιατρικό. -Γεωργία Παπαστάμου

Imerouli (3ης Σεπτεμβρίου 73, T/ 211-40.87.652), Τρομερό Παιδί (Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537), Βλάσσης (Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, Τ/210-72.56.335), Cookoovaya (Χατζηγιάννη Μέξη 2A, Ιλίσια, T/ 210-72.35.005)

Στο νέο, ωραίο καφέ του κέντρου

 

View this post on Instagram

 

A post shared by YAYU COFFEE (@yayu_coffee)

Περπατώντας στην καφεδοπιάτσα του κέντρου, την Εμμανουήλ Μπενάκη, είδα το Υayu, ένα νέο coffee shop φτιαγμένο με όλα τα υλικά από τα οποία γίνονται τα μοντέρνα μαγαζιά, με τον μινιμαλισμό των Nordics, μια χειροποίητη κίτρινη La Marzocco, neon φώτα και καφέ από microroasteries. Το Yayu το άνοιξε στις 19 Σεπτέμβρη ο Νίκος Δήμου, που έχει εργαστεί σε roasteries στη Γερμανία. Η κίτρινη εσπρεσιέρα εκχυλίζει φρεσκοαλεσμένο καφέ από την μικρή κερκυραϊκή εταιρεία Cafetierra. Ζήτησα ένα μικρό cortado, με κόκκους Ονδούρας και ύστερα ο Νίκος μου πρόσφερε κι ένα εσπρέσο από την Βραζιλία για να δοκιμάσω. Ο καφές από την Ονδούρα, που ήταν πιο κοντά στη γεύση που μ’αρέσει, ήταν φυσικά γλυκός και με το γάλα έβγαζε φουλ σοκολάτα γάλακτος και φουντούκια. Ο Νίκος, που έχει ταξιδέψει πολύ στην Ευρώπη και πήρε πολλές ιδέες για το δικό του μαγαζί, χρησιμοποιεί μάλλον το πιο νόστιμο γάλα εισαγωγής, από μια γερμανική φάρμα. Είναι full στα λιπαρά και γι’ αυτό κάνει πολύ πλούσιο αφρόγαλα. Το ίδιο χρησιμοποιούν πολλά ποιοτικά καφέ στο Βερολίνο και την Κοπεγχάγη. Θα αρχίσει σε λίγο καιρό να φέρνει και one off καφέδες από άλλα roasteries της Ευρώπης, όπως από τη Βαρκελώνη. Αυτές τις μέρες έχει και καφέ από την Κολομβία. Εκτός από καφέ, σερβίρουν και κάποια αρτοποιήματα –κρουασάν, banana bread και μπισκότα– από καλά αθηναϊκά bakeries, ενώ τα Σαββατοκύριακα αγοράζουν φρέσκο ψωμί και φτιάχνουν σάντουιτς. Το σύνολο με εξέπληξε ευχάριστα, ακόμα δεν το έχει ανακαλύψει πολύς κόσμος κι έτσι μπορείς να κάτσεις ήσυχα σε μια γωνιά και να πεις ωραίο καφέ, σερβιρισμένο σε όμορφες κούπες, πάνω σε χρωματιστά τραπεζάκια φορμάικας από τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, που δεν τα βρίσκεις εύκολα πια. -Νένα Δημητρίου

Yayu, Εμμανουήλ Μπενάκη 40, Τ/ 210-38.06.686 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠρωινό στο χέρι: 10 επιλογές για το ξεκίνημα το σωστό στο κέντρο της ΑθήναςΠρωινό στο χέρι: 10 επιλογές για το ξεκίνημα το σωστό στο κέντρο της Αθήνας

Στην Αλεξανδρούπολη για σαραϊγλί στα κάρβουνα και σουβλάκι με ατζίκα

Είναι κανένα εικοσάλεπτο από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης με το αυτοκίνητο αλλά αξίζει η ταβέρνα Μεσημβρία. Την τρέχει η οικογένεια Σαλή -τουρκικής καταγωγής που μαζί με άλλες 50 οικογένειες μουσουλμάνων μένουν μόνιμα στο χωριό Μεσημβρία από το 1823. Φτιάχνουν απλά πράγματα όπως ψητά της ώρας με κρέας από την περιοχή. Σαλάτες με ξινολάχανο που φτιάχνουν οι ίδιοι και κάποιες μέρες ψήνουν στον ξυλόφουρνο ένα εξαιρετικό αρνάκι κοκκινιστό. Όλα είναι νόστιμα και σωστά ψημένα. Στο τέλος φέρνουν ένα σαραϊγλί όνειρο που το φτιάχνουν οι ίδιοι με συνταγή της γιαγιάς τους και το ψήνουν στα κάρβουνα (Μεσημβρία Έβρου, Τ/ 25510-96.553). Το αγαπημένο σουβλατζίδικο των ντόπιων είναι «Το Κοκοράκι». Εδώ φτιάχνουν τυλιχτά με κοτόπουλο το οποίο μαρινάρουν για αρκετές ώρες πριν το ψήσουν. Έτσι γίνεται έτσι πολύ νόστιμο, ελαφρώς πικάντικο και πολύ μαλακό. Το βάζουν σε αρμένικη πίτα λαβάς και προσφέρουν διάφορες σάλτσες και αλοιφές. Το προτείνω με ντομάτα, κρεμμύδι και με μπόλικη καυτερή γεωργιανή σάλτσα ατζίκα (Κων/νου Παλαιολόγου 70, Αλεξανδρούπολη, T/ 25510-81.400). Μαρίνα Πετρίδου

Αθήνα

Αλεξανδρούπολη

Θράκη

Κολωνάκι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών