ΕΞΟΔΟΣ

Βόλτα για φαγητό και ποτό γύρω από την Ακρόπολη

Καφές στην αυλή ή μανιάτικο σουβλάκι στο χέρι; Βόλτα σε κλασικά ποτάδικα ή σε μοντέρνα wine bar; Τα μαγαζιά γύρω από την Ακρόπολη έχουν απ’ όλα.

01.04.2022
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστρατή
Βόλτα για φαγητό και ποτό γύρω από την Ακρόπολη

Η μάλλον πιο τουριστική περιοχή της Αθήνας, με κίνηση που δεν σταματά ποτέ, δεν παύει να κρύβει ενδιαφέροντα μαγαζιά για ψώνια, φαγητό και ποτό. Είτε ψάχνεις ένα γρήγορο σνακ στο χέρι είτε μια ήσυχη γωνιά για ένα ποτήρι κρασί θα βρεις το στέκι σου. Και αν έχεις όρεξη να εξερευνήσεις ποιοτικά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα, δύο βήματα από το Μουσείο της Ακρόπολης θα βρεις ένα από τα πιο ενημερωμένα, καλόγουστα μπακάλικα με εκλεκτές λιχουδιές του τόπου μας. Από μανιάτικο σουβλάκι, μέχρι κοκτέιλ με γεύση Καραϊβικής, γύρω απ’ την Ακρόπολη θα βρεις κάθε είδους νοστιμιά.

Dirty Μάνη

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή

Στημένο σαν καντίνα, με ένα κίτρινο Mini Cooper-σήμα κατατεθέν παρκαρισμένο μπροστά του, το Dirty Μάνη μας χορταίνει με μανιάτικη τριπλέτα. Τι σημαίνει αυτό; Χοιρινό καλαμάκι, ένα τρίγωνο κομματάκι κεφαλοτύρι και τηγανητή «τραβηχτή» πίτα. Στύβεις λεμόνι πάνω από το σύνολο και τραβάς το κρέας από το καλαμάκι με τη βοήθεια της πίτας. Η τελευταία ποτίζεται με τα ζουμιά του και τον χυμό λεμονιού, δίνοντας απλές και πεντανόστιμες μπουκίτσες. Φτιάχνουν και μικρογραφίες πιάτων εστιατορίου, κλεισμένα σε pita pockets, όπως η δημοφιλής sous vide πανσέτα -από τη φάρμα Τσικάκης στη Σπάρτη- με τζίντζερ, οξύμελι, κόλιανδρο, λάχανο, τσάτνεϊ φρούτων, καυτερό λάδι τσίλι και γιαούρτι δυόσμου, ή το «μανιάτικο», με σύγκλινο σχάρας, πουρέ σύκου, λιαστή ντομάτα, αρωματικό τυρί βοτάνων, καπνιστή μελιτζάνα και ρόκα. Δοκιμάστε και τον μίνι μουσακά -πίτα γεμιστή με μοσχαρίσια ουρά, κολοκύθι, πατάτες, μελιτζάνα, γιαούρτι, φέτα και θυμάρι- μαζί με μια λακωνική μπίρα Sparta. Γ.Π.

Δημητρακοπούλου 5 Κουκάκι, Τ/210-92.41.534

Ελληνικά καλούδια

Φωτο: Νίκος Καρανικόλας
Φωτο: Νίκος Καρανικόλας
Φωτο: Νίκος Καρανικόλας

Το καλόγουστο παντοπωλείο στη σκιά της Ακρόπολης με εκλεκτά τρόφιμα και σπάνιες λιχουδιές του τόπου μας ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε μεταξύ φίλων το 2008. Ο Σταμάτης Τσικνιαδόπουλος βρισκόταν τότε σε ένα μεταβατικό στάδιο στη ζωή του, οπότε αποφάσισε να κάνει την ιδέα πραγματικότητα. Αν και ξεκίνησε γνωρίζοντας ελάχιστα για τα προϊόντα και την παραγωγή τους, μέσα από τα ταξίδια και το ψάξιμο γρήγορα έγινε γνώστης και μάλιστα με άποψη. Πρόκειται για ένα κουκλίστικο μαγαζάκι με μια πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλία ελληνικών προϊόντων μικρής παραγωγής, με έμφαση στη βιολογική προέλευση. Θα βρείτε μια άρτια συλλογή από βιολογικά γαλακτοκομικά, όπως το παραδοσιακό κατσικίσιο γιαούρτι από τη φάρμα Μετεώρων, η κρέμα σοκολάτα και βανίλια Παλαμά, η σφέλα Μέμμος από τη Μεσσηνία. Έχει επίσης τα τέλεια ζυμαρικά Αριάδνη από τον Χελμό, βαζάκια με καπνιστό φιλέτο τσιπούρας Nealis, ελληνικό μπλε καβούρι μαγειρεμένο σε ατμό και παστά ψαράκια και θαλασσινά Πρεβεζάνου με τις όμορφες συσκευασίες. Και ακόμα, τα διάσημα μουστοκούλουρα του Δαρεμά, τις φοβερές χαρουπένιες παξιμαδοφρυγανιές Σαμαριά, αλλά και τα εκλεκτά ζυμαρικά Τερπνόν από την Κυρά Βρύση Κορινθίας, δίπλα σε μια μικρή ποικιλία από αγουρέλαια. Εντύπωση μας έκαναν και τα αυγά ορτυκιού από τη Χίο που μαγειρεύονται όπως τα αυγά κότας αλλά είναι πιο θρεπτικά. Μας σύστησαν να πάρουμε από τα χύμα προϊόντα οπωσδήποτε γίγαντες Καστοριάς, μαύρους και λευκούς, και ρεβίθια Φαρσάλων και αγκινάρες με λεμόνι, ελαιόλαδο και χοντρό πιπέρι από την Κρήτη, μια πεντανόστιμη λιχουδιά. Μ.Π.

Χατζηχρήστου 8, Ακρόπολη, Τ/210-92.24.060

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚυψέλη: Πού τρώμε γύρω απ’ τη Δημοτική ΑγοράΚυψέλη: Πού τρώμε γύρω απ’ τη Δημοτική Αγορά

Wine with Eleni

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Wine with Eleni (@winewitheleni)

H Ελένη Κεφαλοπούλου άνοιξε το καλοκαίρι του 2020 αυτό το wine bar σε ένα παρκάκι στο Κουκάκι, με λίγα τραπέζια κάτω από τα δέντρα και χαλαρή ατμόσφαιρα. Το ανεπιτήδευτο μαγαζί έγινε γρήγορα στέκι και καθιερωμένη έξοδος μετά τις παραστάσεις στο Ηρώδειο. Στον κατάλογο βρίσκουμε επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ η ίδια η Ελένη βρίσκεται πάντα εκεί για να συζητήσει για το κρασί και να διηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες γύρω απ’ αυτό, έτοιμη να μας προτείνει το κατάλληλο όταν δεν μπορούμε ν’ αποφασίσουμε τι θέλουμε να πιούμε. Παρότι επίσημα ανοίγει τον Μάιο, όταν σταθεροποιηθεί ο καιρός αφού έχει τραπεζάκια μόνο έξω, τους κρύους μήνες λειτουργεί στον εσωτερικό χώρο κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης για παρέες έως εννέα άτομα, αλλά και για αγορά φιαλών. Διοργανώνονται επίσης wine tastings. Μ.Π.

Μισαραλιώτου 20, Κουκάκι, Τ/693-412.58.39

Duende

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο Αλέξανδρος Μπίστικας ταξίδευε για χρόνια στις θάλασσες ως καπετάνιος, μέχρι που στη δεκαετία του ‘90 αποφάσισε να «πιάσει λιμάνι» λίγο κάτω από την Ακρόπολη. Έφτιαξε λοιπόν το Duende, ένα ιδιαίτερο μπαρ που συνδυάζει τις αρετές του κλασικού ποτάδικου με αυτές ενός ρομαντικού bistrot. Το κοινό που συχνάζει εδώ είναι ετερόκλητο και όλων των ηλικιών, ενώ μεγάλο μέρος του είναι θεατρόφιλοι που το προτιμούν για έξοδο μετά από παράσταση, καθώς σερβίρει φαγητό μέχρι αργά. Η σύζυγος του Αλέξανδρου, Ρένα, είναι επικεφαλής της κουζίνας και μαγειρεύει απλά, καλοφτιαγμένα old school πιάτα – σπεσιαλιτέ της τα μακαρόνια με κιμά. Όταν είναι αργά και πεινάμε ή έχουμε όρεξη για ένα περιποιημένο μπράντι ή για ένα ουισκάκι υπό το φως των κεριών, βάζουμε πλώρη για το στενάκι της Τζιραίων. Γ.Π.

Τζιραίων 2, Ακρόπολη, Τ/210-92.47.069

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ15 αγαπημένα wine bars στην Αθήνα15 αγαπημένα wine bars στην Αθήνα

Little Tree books & coffee

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή

Το καλόγουστο μαγαζί δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια, όταν μια ομάδα γονιών που γνωρίστηκαν στο σχολείο των παιδιών τους αποφάσισαν να φτιάξουν ένα στέκι για βιβλιόφιλους. Η μικρή αυλή του, ήσυχη παρά το ότι βρίσκεται δύο βήματα από το μουσείο της Ακρόπολης, με όμορφα κτίρια να την περιτριγυρίζουν, θυμίζει Παρίσι ή κάποια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Είναι ένα βολικό και ωραίο σημείο για να πιεις τον καφέ ή το ποτό σου κουβεντιάζοντας με ηρεμία. Στο εσωτερικό, το βιβλιοπωλείο συνυπάρχει αρμονικά με τον προσεγμένο καφέ, ενώ σερβίρονται ακόμα από τσάι και smoothies μέχρι απλά πρωινά, όπως ζυμωτό ψωμί με βούτυρο και μέλι, σπιτικά κέικ, σάντουιτς και σούπες ημέρας. Συνοδεύστε κάποιο από τα ελληνικά κρασιά ή τις craft μπίρες του καταλόγου με μια πιατέλα τυριών και αλλαντικών ή με ένα περιποιημένο σαντουιτσάκι με μοσχαρίσιο προσούτο και χειροποίητο πέστο. Γ.Π.

Καβαλλότι 2, Κουκάκι, T/210-92.43.762

Tiki Athens

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Όλοι έχουν έστω και μία ανάμνηση από πάρτι στο μπαρ που έκανε προορισμό το Κουκάκι τότε που ακόμα δεν πήγαινε κανείς στην περιοχή. Από το 2007, το Tiki έφερε εξωτικό αέρα στη γειτονιά και συνεχίζει σταθερά. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε νησί της Καραϊβικής, αίσθηση που δεν πηγάζει μόνο από τη διακόσμηση, αλλά και από τα πρωτότυπα και πικάντικα κοκτέιλ. Πηγαίνουμε εκεί για το Zombie με παλαιωμένο και λευκό ρούμι, χυμό passion fruit, φρέσκο πουρέ από ανανά, ροζ γκρέιπφρουτ και lime, καθώς και αρωματικά bitter, ή μια περιποιημένη κλασική Margarita με λευκή τεκίλα, λικέρ πορτοκάλι και φρέσκο χυμό lime. Κάποιες φορές μας αρέσει να «ενοχλούμε» τον μπάρμαν, γιατί κάνει και tailor made συνταγές, κομμένες και ραμμένες στα γούστα μας – αρκεί να τον ενημερώσουμε σχετικά. Το Tiki, ένα αυθεντικό και από τα παλαιότερα cocktail bar της Αθήνας, είναι και από τα λίγα όπου το κέφι ανεβαίνει με ξέφρενους χορούς, υπό τους ήχους ρετρό, ’60s, ’70s, εναλλακτικής και άκρως ξεσηκωτικής μουσικής. Αν θέλετε να συνοδεύσετε το ποτό σας με λαχταριστό bar food, προτιμήστε ένα από τα burger τους. Μ.Π.

Φαλήρου 15, Κουκάκι, Τ/210-92.36.908

Meno Male

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή

Ένα ψηλοτάβανο ιταλικό bistrot με κρεμαστά φυτά και μαρμάρινα τραπέζια που δίνουν την αίσθηση αιθρίου, outdoor τραπεζάκια κι ένα ξύλινο μπαρ. Οι πίτσες τους από λεπτό χειροποίητο ζυμάρι 48 ωρών ωρίμανσης και ψημένες σε φούρνο με πυρότουβλο έχουν διάφορα ιταλικά υλικά, αλλά και ελληνικά, όπως η ελιά, το κρεμμύδι, η ρίγανη και η φέτα. Σερβίρουν επίσης από νωρίς πρωινό – από χειροποίητα panini μέχρι αβγά σε πολλές εκδοχές και φρέσκους χυμούς. Επιπλέον, στον κατάλογο θα βρείτε ενημερωμένες ετικέτες κρασιών και κοκτέιλ. Μ.Π.

Βεΐκου 10, Ακρόπολη, Τ/210-92.31.350

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτo Salumaio της Κηφισιάς τρώμε τα πιο νόστιμα λινγκουίνι της πόληςΣτo Salumaio της Κηφισιάς τρώμε τα πιο νόστιμα λινγκουίνι της πόλης

Low budget

Pizza

Wine Bar

Καφέ

Παντοπωλεία

Αθήνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών