Την Κυριακή των Βαΐων ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρο εορτάζεται η θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην πόλη των Ιεροσολύμων. Ο Ιησούς έφτασε στα Ιεροσόλυμα, κοντά στο όρος των Ελαιών, αναβάτης σε ένα πουλάρι που είχε ζητήσει να του φέρουν οι μαθητές του. Στην πλάτη του ζώου είχαν στρώσει για σαμάρι ρούχα τους, για να καθίσει όσο γίνεται πιο αναπαυτικά ο Δάσκαλός τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαλαμαράκια: 21 κλασικές συνταγές που μας αρέσουνΚαλαμαράκια: 21 κλασικές συνταγές που μας αρέσουν  Φτάνοντας στην πόλη, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να Τον προϋπαντήσει, στρώνοντας τον δρόμο με ρούχα, μια χειρονομία σεβασμού και θαυμασμού. Άλλοι έκοβαν και έστρωναν επίσης νεαρά κλαδιά δέντρων (βάγια). Το πιθανότερο είναι ότι έστρωσαν κλαδιά φοίνικα, δέντρου που φύεται στην περιοχή και συμβολίζει τη νίκη. Βάγια σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας λένε επίσης ένα είδος δάφνης. Στην Εκκλησία, την Κυριακή των Βαΐων, ανάλογα με τον τόπο, δίνουν κλαδιά από διάφορα φυτά που έχουν προηγουμένως ευλογηθεί κατά την Ακολουθία του Όρθρου: μυρτιά, ιτιά, δάφνη, φοίνικα.

Την Κυριακή των Βαΐων, «των Βαγιώνε», όπως τη λένε στην Κέρκυρα και αλλού, τελειώνει η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και αρχίζει η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Για τους περισσότερους, οι δύο νηστείες δεν διαχωρίζονται, η τελευταία εμπεριέχεται στην πρώτη ή θεωρείται φυσική συνέχειά της. Ως ημερολογιακό όριο ανάμεσα στις σημαντικές αυτές περιόδους της προετοιμασίας των πιστών για το Πάσχα, η Κυριακή των Βαΐων είναι για τους περισσότερους ένα διατροφικό διάλειμμα από τη νηστεία της Σαρακοστής, μια ανάπαυλα για να πάρουμε δυνάμεις και να αντέξουμε το αυστηρό νηστίσιμο διαιτολόγιο των επόμενων ημερών. Ανάπαυλα πρωτεΐνούχα, ψαροφαγική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι μακαρονάδαΝηστίσιμες μακαρονάδες: 25 ξεχωριστές συνταγές με θαλασσινά και λαχανικά Στο αφιέρωμα που ακολουθεί θα βρείτε 28 μοναδικές συνταγές για ψάρι που (ελπίζουμε ότι) θα καλύψουν όλα τα γούστα. Από Αγιορείτικο μπακαλιάρο με πατάτες, σιγομαγειρεμένο με κρεμμυδόζουμο μέχρι γαλλική μπουγιαμπέσα. Και από ψάρι πλακί ελληνικό μέχρι πεσκανδρίτσα βραστή με πατάτες.

Δείτε τις 28 συνταγές με ψάρι για την Κυριακή των Βαΐων:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών