Όλα μπλουμ; Ναι. Είναι πολύ δημοφιλείς παγκοσμίως οι συνταγές που ξεκινούν και ολοκληρώνονται σε ένα και μόνο σκεύος, και είναι λογικό. Ρίχνοντας όλα τα υλικά μαζί σε μία μόνο κατσαρόλα, σε ένα ταψί ή σε ένα βαθύ τηγάνι, μαγειρεύεις από το πιο απλό και γρήγορο μέχρι το πιο πληθωρικό φαγητό. Το ένα μεγάλο ατού αυτής της κατηγορίας (που οι αγγλόφωνοι την ονομάζουν «one pot») είναι ότι είναι πιο βολική, πιο ξεκούραστη, καθώς δεν χρειάζεται να έχεις το νου σου σε ταυτόχρονες παρασκευές και δεν συσσωρεύονται ένα σωρό πράγματα για πλύσιμο στον νεροχύτη. Το άλλο μεγάλο ατού είναι ότι καθώς διάφορα λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, κρέας ή ψάρι μαγειρεύονται μαζί, σφιχταγκαλισμένα, οι γεύσεις, τα ζουμιά, τα αρώματα ανακατεύονται, κι αυτό σημαίνει έξτρα νοστιμιά.

Mac ‘n’ cheese/Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Αρνί με μακαρόνια μπλουμ, στην γάστρα/Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα μακαρόνια με κιμά ο Μπουγιούρης τα μαγειρεύει μέσα στη σάλτσα!Τα μακαρόνια με κιμά ο σεφ Κώστας Μπουγιούρης τα μαγειρεύει μέσα στη σάλτσα!Είναι μεγάλη αυτή η οικογένεια φαγητών, που αποτελούν στην ουσία την εξέλιξη εκείνου του αρχέγονου τσουκαλιού πάνω από τη φωτιά. Άλλα μαγειρεύονται ή ψήνονται σε βαθιά σκεύη, και άλλα σε ρηχά και πεπλατυσμένα, άλλα με καπάκι κι άλλα όχι: κατσαρόλες, χύτρες, γάστρες και ταψιά αλλά και παεγιέρες, γουόκ και ταζίν σολάρουν ωραιότατα. Αυτό πρακτικά σημαίνει από γιαχνί, τουρλού και λεμονάτα ή κοκκινιστά με λαχανικά και κρέας (κι άλλα μελωμένα κατσαρολάτα ή φουρνιστά φαγητά), μέχρι ζυμαρικά που δεν βράζουν ξεχωριστά αλλά μπαίνουν κατευθείαν μέσα στη σάλτσα. Σημαίνει επίσης γαλλικό pot-au feu, παέγιες και ριζότι, τζαμπαλάγιες του αμερικάνικου Νότου, ινδικά κάρι, νουντλς με λαχανικά, κρέας ή θαλασσινά στο γουόκ και ένα σωρό ακόμη πιάτα από κάθε γωνιά του κόσμου.

Κοτόπουλο φούρνου με λαχανικά /Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Η αυθεντική παέγια της Βαλένθια
Παέγια με θαλασσινά/ Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Πολλές παραδόσεις έχουν να προσθέσουν στη δεξαμενή της μαγειρικής σε ένα σκεύος. Κι είναι και τα πιάτα που παραλλάσσουν οι σεφ για να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, αλλάζοντας τεχνιέντως κάποια βήματα της συνταγής και βγάζοντας κανένα-δυο σκεύη από την εξίσωση. Παρακάτω θα βρείτε ιδέες και σ’ αυτή τη λογική. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που χρειάζεται να προσέξει κανείς είναι ο χρόνος που χρειάζεται να μαγειρευτεί κάθε υλικό. Εκεί είναι το μυστικό. Να μπουν όλα τη σωστή στιγμή. Ό,τι πρέπει να μαλακώσει να μαλακώσει κι ό,τι πρέπει να μείνει τραγανό, να μείνει τραγανό.

Δείτε εδώ 24 συνταγές που μαγειρεύονται σε ένα σκεύος:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών