ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣPancakes αφράτα σαν σουφλέ, με μαρέγκαPancakes αφράτα σαν σουφλέ, με μαρέγκα

Δείτε πως φτιάχνουμε τις αφράτες γιαπωνέζικες τηγανίτες, βήμα βήμα:

(Δείτε την δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Αφράτες γιαπωνέζικες τηγανήτες

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα, τη βανίλια και τους κρόκους.

Αφράτες γιαπωνέζικες τηγανήτες Αφράτες γιαπωνέζικες τηγανήτες

Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προς το τέλος του χτυπήματος προσθέτουμε και το κορν φλάουρ και χτυπάμε λίγο ακόμα. Έπειτα, αδειάζουμε στη μαρέγκα το μείγμα αλευριού-κρόκων και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, με απαλές κυκλικές κινήσεις, από πάνω προς τα κάτω έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αφράτες γιαπωνέζικες τηγανήτες Αφράτες γιαπωνέζικες τηγανήτες

Φτιάχνουμε τέσσερα φορμάκια-τσέρκια με λαδόχαρτο: Κόβουμε τέσσερις λωρίδες χαρτί με πλάτος 4 εκ. και μήκος 35 εκ. η καθεμία. Έπειτα κολλάμε τις δύο άκρες από κάθε λωρίδα μεταξύ τους με λίγο σελοτέιπ, για να φτιάξουμε στρογγυλά φορμάκια διαμέτρου 10-11 εκ. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Το αλείφουμε με λίγο λάδι. Τοποθετούμε μέσα τα δύο φορμάκια και μοιράζουμε στο καθένα το μισό από το μείγμα με ένα κουτάλι. Δεν γεμίζουμε τα φορμάκια μέχρι επάνω και δεν τα κουνάμε για να μη χυθεί το μείγμα. Επίσης, αν το τηγάνι δεν καίει, το μείγμα κινδυνεύει να απλώσει και να χυθεί. Με τη ράχη του κουταλιού ισιώνουμε την επιφάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDorayaki, τα ιαπωνικά γεμιστά πάνκεϊκ βήμα-βήμαDorayaki, τα ιαπωνικά γεμιστά πάνκεϊκ βήμα βήμα
Αφράτες γιαπωνέζικες τηγανήτες Αφράτες γιαπωνέζικες τηγανήτες

Ρίχνουμε 4 κουτ. γλυκού νερό στην άκρη του τηγανιού, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 4 λεπτά. Χωρίς να αφαιρέσουμε το καπάκι, σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε άλλα 4 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και με το δάχτυλό μας πιέζουμε απαλά την επιφάνεια των πάνκεϊκ. Θα πρέπει να έχουν σταθεροποιηθεί και να μην κολλάνε. Προσεκτικά τα αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά από την άλλη πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Αφράτες γιαπωνέζικες τηγανήτες

Τα βγάζουμε και ψήνουμε και τα άλλα δύο πάνκεϊκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣCotton cheesecake – Γιαπωνέζικο μαλακό και αφράτο τσίζκεϊκΤσίζκεϊκ γιαπωνέζικο μαλακό και αφράτο – Cotton cheesecake
15' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 25'

Υλικά

Μερίδες: για 4 πανκέϊκ

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για τις αφράτες γιαπωνέζικες τηγανήτες, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα, τη βανίλια και τους κρόκους.
  2. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προς το τέλος του χτυπήματος προσθέτουμε και το κορν φλάουρ.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα αλευριού-κρόκων στη μαρέγκα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
  4. Φτιάχνουμε τέσσερα φορμάκια-τσέρκια με λαδόχαρτο: Κόβουμε τέσσερις λωρίδες χαρτί με πλάτος 4 εκ. και μήκος 35 εκ. η καθεμία. Έπειτα κολλάμε τις δύο άκρες από κάθε λωρίδα μεταξύ τους με λίγο σελοτέιπ, για να φτιάξουμε στρογγυλά φορμάκια διαμέτρου 10-11 εκ.
  5. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Το αλείφουμε με λίγο λάδι.
  6. Τοποθετούμε μέσα τα δύο φορμάκια και μοιράζουμε σε αυτά το μισό από το μείγμα με ένα κουτάλι. Δεν γεμίζουμε τα φορμάκια μέχρι επάνω και δεν τα κουνάμε για να μη χυθεί το μείγμα. Επίσης, αν το τηγάνι δεν καίει, το μείγμα κινδυνεύει να απλώσει και να χυθεί. Με τη ράχη του κουταλιού ισιώνουμε την επιφάνεια.
  7. Ρίχνουμε 4 κουτ. γλυκού νερό στην άκρη του τηγανιού, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 4 λεπτά. Χωρίς να αφαιρέσουμε το καπάκι, σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε άλλα 4 λεπτά.
  8. Ξεσκεπάζουμε και με το δάχτυλό μας πιέζουμε απαλά την επιφάνεια των πάνκεϊκ. Θα πρέπει να έχουν σταθεροποιηθεί και να μην κολλάνε. Προσεκτικά τα αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα.
  9. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά από την άλλη πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  10. Μπορούμε να δοκιμάσουμε με μια οδοντογλυφίδα για να δούμε αν έχουν ψηθεί καλά.
  11. Τα βγάζουμε και ψήνουμε και τα άλλα δύο πάνκεϊκ.
  12. Σερβίρουμε τις αφράτες γιαπωνέζικες τηγανήτες με βούτυρο και μέλι ή με σαντιγί και φρούτα.

Μυστικά

Τα μυστικά για επιτυχημένα γιαπωνέζικα σουφλέ-πάνκεϊκ είναι μια αφράτη και σφιχτή μαρέγκα και ένα πολύ καλά ζεσταμένο τηγάνι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 49.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών