Ο Λευτέρης Λαζάρου μας δείχνει βήμα βήμα πως να φτιάξουμε Χριστόψαρο με χόρτα στον φούρνο:

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨάρι με κρούστα μουστάρδας, παρμεζάνας και μυρωδικώνΨάρι με κρούστα μουστάρδας, παρμεζάνας και μυρωδικών
Χριστόψαρο στον φούρνο με χόρτα Χριστόψαρο στον φούρνο με χόρτα

Για το ψάρι:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε τον ζωμό λαχανικών, το ελαιόλαδο, τα 8 γρ. από το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα λάιμ και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Βάζουμε το χριστόψαρο στο ταψί και το αλατίζουμε από όλες τις μεριές με το υπόλοιπο αλάτι. Το βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Το βγάζουμε για λίγο από τον φούρνο, γυρίζουμε το ψάρι προσεκτικά από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι, αλλά να παραμείνει ζουμερό.

Χριστόψαρο στον φούρνο με χόρτα Χριστόψαρο στον φούρνο με χόρτα

Για τα χόρτα:

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα χόρτα και τα βράζουμε για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε για 2-3 λεπτά σε μπολ με παγωμένο νερό, ώστε και ο βρασμός να σταματήσει, και να διατηρήσουν το έντονο πράσινο χρώμα τους.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το φρέσκο κρεμμύδι και τα χόρτα. Τα σοτάρουμε ελαφρώς μέχρι να ζεσταθούν. Ρίχνουμε το αλάτι και τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Χριστόψαρο στον φούρνο με χόρτα Χριστόψαρο στον φούρνο με χόρτα

Στήσιμο του πιάτου:

Βγάζουμε το ψάρι από το ταψί και το μεταφέρουμε προσεχτικά σε μια μεγάλη πιατέλα. Δεν πειράζει αν σπάσει και διαλυθεί, πάλι νόστιμο θα είναι – απλώς το ανασυνθέτουμε στην πιατέλα. Αδειάζουμε τα υγρά του ταψιού σε πολυκόφτη, τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ομογενοποιημένη, γαλατένια σάλτσα, και περιχύνουμε το ψάρι.

Τακτοποιούμε τα χόρτα γύρω από το ψάρι και σερβίρουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΖαργάνες λαδορίγανη με αλμύραΑχ ζαργάνα μου! Ο Λευτέρης Λαζάρου μαγειρεύει ζαργάνες λαδορίγανη, πλεξούδα!

20' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τα χόρτα

Διαδικασία

Ψάρι

  1. Για να φτιάξουμε χριστόψαρο με χόρτα στον φούρνο του Λευτέρη Λαζάρου, προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
  2. Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε τον ζωμό λαχανικών, το ελαιόλαδο, τα 8 γρ. από το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα λάιμ και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  3. Βάζουμε το χριστόψαρο στο ταψί και το αλατίζουμε από όλες τις μεριές με το υπόλοιπο αλάτι.
  4. Το βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  5. Το βγάζουμε για λίγο από τον φούρνο, γυρίζουμε το ψάρι προσεκτικά από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι, αλλά να παραμείνει ζουμερό.

Χόρτα

  1. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα χόρτα και τα βράζουμε για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε για 2-3 λεπτά σε μπολ με παγωμένο νερό, ώστε και ο βρασμός να σταματήσει, και να διατηρήσουν το έντονο πράσινο χρώμα τους.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το φρέσκο κρεμμύδι και τα χόρτα.
  4. Τα σοτάρουμε ελαφρώς μέχρι να ζεσταθούν.
  5. Ρίχνουμε το αλάτι και τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρισμα

  1. Βγάζουμε το ψάρι από το ταψί και το μεταφέρουμε προσεχτικά σε μια μεγάλη πιατέλα.
  2. Δεν πειράζει αν σπάσει και διαλυθεί, πάλι νόστιμο θα είναι - απλώς το ανασυνθέτουμε στην πιατέλα.
  3. Αδειάζουμε τα υγρά του ταψιού σε πολυκόφτη, τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ομογενοποιημένη, γαλατένια σάλτσα, και περιχύνουμε το ψάρι.
  4. Τακτοποιούμε τα χόρτα γύρω από το ψάρι και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 137, με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τον Σεπτέμβριο του 2017.

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών