Μια χορτοφαγική εκδοχή πίτσας. Παλιά την έψηναν στο φούρνο χωρίς ταψί. Τώρα θα σας έλεγα να τη βάλετε στο μεγάλο ταψί του φούρνου, αφού το στρώσετε με λαδόχαρτο. Οι Πόντιοι τη συνηθίζουν με μαύρα λάχανα (χόρτα με πλατύ βαθυπράσινο φύλλο), με τα οποία κάνουν και ντολμάδες και άλλα μαγειρέματα. Γίνεται όμως πολύ καλό και με σέσκουλα. Το σκόρδο ρυθμίστε το σύμφωνα με το γούστο σας ή παραλείψτε το αν δεν σας αρέσει.

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Zύμη: Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας σταδιακά το νερό. Ζυμώνουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για περίπου 20 λεπτά.
  2. Γέμιση: Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τα χόρτα, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 - 3 λεπτά, να «αχνιστούν» και να μειωθεί ο όγκος τους. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα έως ότου αναμειχθούν τα υλικά και λαδωθούν καλά τα χόρτα. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να εξατμιστούν τα υγρά.
  3. Διάμεσα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόχαρτο. Aλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε μέτριο φύλλο πάχους περίπου 1/2 εκ. και διαμέτρου περίπου 28 - 30 εκ. Βάζουμε το φύλλο στο ταψί, απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με τη ράχη ενός κουταλιού. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το φύλλο και από κάτω. Ελέγχουμε, ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη, με σπάτουλα. Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών