ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλαΝτολμαδάκια γιαλαντζί της γιαγιάς βήμα βήμα

Το παλαιότερο καφενείο στο χωριό Τουρλωτή στο Λασίθι, είναι αυτό του Κωτσόβολου. Το άνοιξε πριν από 150 χρόνια ο Νικόλαος Βοβατζάκης, στη συνέχεια το δούλεψε ο γιός του Γιάννης, και αργότερα, το 1961, το ανέλαβε ο δικός του γιός, ο Κωστής ή Κωτσόβολος, μαζί με τη γυναίκα του την Ερμιόνη. Από τότε που έχασε τον Κωστή της, η κυρά Ερμιόνη το λειτουργεί μόνη της, και τα τελευταία χρόνια τη βοηθά και η κόρη της η Γιάννα.

Η κυρά Ερμιόνη είναι μια χρυσοχέρα μαγείρισσα, έμπειρη και καταφερτζού, που ό,τι και να μας ετοίμασε γλείφαμε τα δάχτυλά μας. Για να της πετύχουν τα ντολμαδάκια, κάνει τα κόλπα της. Αντί για αμπελόφυλλα, στρώνει ροδέλες από πατάτες στον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσουν οι ντολμάδες. Με άλλη μια στρώση από πατάτες τούς καλύπτει, για να τους βαστάει στη θέση τους και να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα. «Πιάτο δεν χρειάζεται να βάλετε, αρκούν οι πατάτες, κι έτσι δεν μαυρίζουν κιόλας οι ντολμάδες. Άλλωστε, θα τα μαγειρέψουμε και σε χαμηλή φωτιά, πού να πάνε, δεν κουνιούνται απ’ τη θέση τους». Νικολέτα Μακρυωνίτου

Ντολμαδάκια με κολοκυθοανθούς και αμπελόφυλλα, με ένα νόστιμο κόλποΝτολμαδάκια με κολοκυθοανθούς και αμπελόφυλλα, με ένα νόστιμο κόλπο

Ντολμαδάκια με κολοκυθοανθούς και αμπελόφυλλα, με ένα νόστιμο κόλπο

45' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 70 ντολμαδάκια

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα ντολμαδάκια με κολοκυθοανθούς και αμπελόφυλλα, με ένα νόστιμο κόλπο, ξεκινάμε βάζοντας το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και, μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε όλα τα τριμμένα λαχανικά και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
  2. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο, και τα ανακατεύουμε καλά.
  3. Βάζουμε από μία κουταλιά του γλυκού γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και κολοκυθανθό ως εξής: Σε μια επίπεδη επιφάνεια απλώνουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα και βάζουμε στο κέντρο τους τη γέμιση.
  4. Διπλώνουμε την κορυφή και τις δύο άκρες του φύλλου σε φάκελο και τυλίγουμε σε ρολάκι.
  5. Αντίστοιχα γεμίζουμε τους κολοκυθανθούς τοποθετώντας στο κοίλωμα ανάμεσα στα πέταλα τη γέμιση και ύστερα στρίβουμε τα πέταλα και τα γυρνάμε προς τα έξω δημιουργώντας έναν ντολμά. Επειδή το ρύζι με το μαγείρεμα θα φουσκώσει, προσέχουμε να μην τυλίξουμε πάρα πολύ σφιχτά τα ντολμαδάκια. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα, οι κολοκυθανθοί και η γέμιση.
  6. Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε στον πάτο τις φέτες από τη μια πατάτα και τακτοποιούμε από πάνω τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο και μετά σε στρώσεις.
  7. Τα σκεπάζουμε με τις φέτες από τη δεύτερη πατάτα, προσθέτουμε τα 80 ml ελαιόλαδο, 300 ml νερό και αλάτι. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών