30'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα και 15'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 25'
Υλικά
Μερίδες: 8-10Μπράουνι
Κέικ
Διαδικασία
Μπράουνι
- Για να ετοιμάσουμε το κέικ με μπράουνι, πρώτα ντύνουμε εσωτερικά με λαδόκολλα μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με διαστάσεις περίπου 10x20 εκ.
- Βάζουμε τη σπασμένη κουβερτούρα σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε το βούτυρο. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα δύο υλικά.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αυτή.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε μερικές φορές, ίσα να ενσωματωθεί.
- Χτυπάμε ελαφρά το αυγό χωριστά.
- Προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Ρίχνουμε το μείγμα του μπράουνι στη φόρμα και το ψήνουμε για 10 λεπτά.
Κέικ
- Στο μεταξύ, φτιάχνουμε το κέικ: Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ.
- Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα, προσθέτουμε σταδιακά λίγο-λίγο το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα και το ξύσμα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Βγάζουμε το μισοψημένο μπράουνι από τον φούρνο και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα του κέικ.
- Ξαναβάζουμε τη φόρμα στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε τρυπώντας το κέντρο του γλυκού με ένα μαχαίρι (ή καλαμάκι). Αν βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης κολλημένα επάνω του, είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέσα στη φόρμα για περίπου 15 λεπτά.
- Μετά το ξεφορμάρουμε, τουμπάροντας τη φόρμα σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για περίπου 1 ώρα.
Μυστικά
Διπλασιάζουμε τα υλικά είτε του κέικ είτε του μπράουνι και φτιάχνουμε δύο ξεχωριστά γλυκά!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 12.