20'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για την συνταγή τούρτα λαχανικών αν προµηθευτούµε φρέσκα σπαράγγια, ξεφλουδίζουµε τις ξυλώδεις απολήξεις τους και αφαιρούµε τη σκληρή άκρη τους. Τα κόβουµε σε µικρές ροδέλες.
- Σε µια µικρή κατσαρόλα µε αρκετό αλατισµένο νερό που κοχλάζει ζεµατίζουµε τα σπαράγγια για περίπου 2 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς.
- Τα στραγγίζουµε και τα βάζουµε στην άκρη.
- Αν προµηθευτούµε σε βάζο, τα ξεπλένουµε και τα στραγγίζουµε καλά και τα χρησιµοποιούµε κατευθείαν, χωρίς άλλη προεργασία.
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι).
- Σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι, το κολοκυθάκι και το σκόρδο για περίπου 4 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουµε το σπανάκι και συνεχίζουµε το σοτάρισµα, ανακατεύοντας, µέχρι να λαδωθεί καλά και να µειωθεί ο όγκος του.
- Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουµε τα σπαράγγια και τον βασιλικό, αλατοπιπερώνουµε και τα αφήνουµε στην άκρη να κρυώσουν.
- Βουτυρώνουµε µια αντικολλητική φόρµα µε αποσπώµενο πάτο, διαµέτρου 20 εκατοστών, και την πασπαλίζουµε µε περίπου 1 κουταλιά της σούπας από την παρµεζάνα.
- Αναµειγνύουµε το ανθότυρο, το µασκαρπόνε, τα αυγά, αλατοπίπερο και 50 γρ. παρµεζάνα µε το µείγµα λαχανικών.
- Αδειάζουµε το µείγµα στη φόρµα και το στρώνουµε οµοιόµορφα.
- Πασπαλίζουµε µε την υπόλοιπη παρµεζάνα όλη την επιφάνεια και ψήνουµε για 30 λεπτά, µέχρι να χρυσίσει.
- Ξεφουρνίζουµε.
- Η τούρτα θα εξακολουθεί να ταλαντεύεται ελαφρώς στο κέντρο. Την αφήνουµε να κρυώσει για 30 λεπτά και στη συνέχεια τη βάζουµε στο ψυγείο για 3 ώρες, µέχρι να πήξει.
- Σερβίρουµε την τούρτα λαχανικών µε µια απλή σαλάτα µε ρόκα ή ανάµεικτη πράσινη σαλάτα.