ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤραχανάς με κρόκο Κοζάνης και φέταΤραχανάς με κρόκο Κοζάνης και φέτα
20' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τη σούπα

Για τα ψητά μανιτάρια και το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον ξινό τραχανά με κολοκύθα, μανιτάρια και βολάκι Άνδρου, ξεκινάμε σοτάροντας σε μια κατσαρόλα στο λάδι σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι, το πράσο, και την κολοκύθα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε τον τραχανά. Τον σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα 800 ml ζωμό, το γάλα, αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη και το θυμάρι.
  3. Αφήνουμε τη σούπα να πάρει βράση και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς, ανακατεύοντας συχνά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον ζωμό ή νερό και βράζουμε μέχρι να γίνει. Στο τέλος πρέπει να είναι χυλωμένος.
  4. Πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ (ή σε κανονικό μπλέντερ και ξαναρίχνουμε τη σούπα στην κατσαρόλα). Πρέπει να είναι λεία και βελούδινη. Αν προκύψει πολύ πυκνή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό ζωμό ή νερό και τη βάζουμε να πάρει μια βράση. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο.

Μανιτάρια

  1. Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί και απλώνουμε εκεί τα μανιτάρια. Τα ραντίζουμε με το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και σκορπίζουμε το θυμάρι.
  3. Ψήνουμε τα μανιτάρια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και τα ραντίζουμε με την κρέμα βαλσαμικού ξιδιού.

Σερβίρισμα

  1. Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού και όσο είναι καυτές τις πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, για να λιώσει λίγο.
  2. Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ και βάζουμε σε κάθε μερίδα λίγα ψητά μανιτάρια, λίγο λεμόνι και συνοδεύουμε με τις φέτες φρυγανισμένου ψωμιού με το λιωμένο τυρί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Τραχανάς

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών