ΕΞΟΔΟΣ

Καθαρά Δευτέρα: Τα ουζερί και οι ταβέρνες της Αθήνας με τα πιο ωραία θαλασσινά

Καλαμαράκια και μύδια στο τηγάνι, χταπόδι στα κάρβουνα ή σουπιές ξιδάτες; Με τέτοιους μεζέδες (και λίγο ουζάκι) μπορούμε να νηστεύουμε κάθε μέρα.

24.02.2023| Updated: 16.03.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Καθαρά Δευτέρα: Τα ουζερί και οι ταβέρνες της Αθήνας με τα πιο ωραία θαλασσινά

Τηγανητά καλαμαράκια, μελωμένα χταπόδια, καβούρια ψημένα στα κάρβουνα, μυδοπίλαφα και θαλασσινά γιουβέτσια, καβουράκια, αχνιστά σαλάχια και όστρακα που μοσχοβολάνε θάλασσα − με τέτοιους μεζέδες θα μπορούσαμε άνετα να νηστεύουμε κάθε μέρα. Την Καθαρά Δευτέρα βγαίνουμε στην Αθήνα και στον Πειραιά και απολαμβάνουμε μαζί με την παρέα θαλασσινές λιχουδιές σε αγαπημένα μας ουζερί και ψαροταβέρνες.

Ιωνικός: Η τοπ ψαροταβέρνα της Νίκαιας

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Είναι μια συνοικιακή ψαροταβέρνα που σε ξαφνιάζει τόσο με την ποιότητά της όσο και με την φιλική τιμολόγηση. Ακριβώς δίπλα από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στη Νίκαια, ο Ιωνικός έχει έμπειρο τηγάνι που βγάζει καλαμαράκια τραγανά και γαριδόψιχα όλο γλύκα. Δοκιμάστε επίσης χταπόδι λαδοριγανάτο ή γιουβέτσι, χόρτα σωστά βρασμένα και φάβα. Η ατμόσφαιρα της γειτονιάς δίνει έξτρα πόντους σε αυτό το υποδειγματικό ψαρομάγαζο. Γ.Π.

Προύσης 17, Νίκαια, Τ/ 210-49.20.202

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαθαρά Δευτέρα στον ΑργοσαρωνικόΚαθαρά Δευτέρα στην Αίγινα: 9 συνταγές με θαλασσινά που θα θυμόμαστε για καιρό

Στο Αθηναϊκόν για αύρα παλιάς Αθήνας

Παντελής Βούλγαρης: Αθηναϊκόν, αναμνήσεις φαγητού σε γκρο πλαν.
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Με το που μπεις στο Αθηναϊκον σε παίρνει αύρα παλιάς Αθήνας. Η ατμόσφαιρα σού ανοίγει την όρεξη για κουβέντες και μεζέδες. Καλλιτεχνικό στέκι με ιστορία από το 1932, βρίσκεται δύο βήματα από την πλατεία της Ομόνοιας. Τι τρώμε εκεί; Ωραία ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά, σαλάχι (αχνιστό ή τηγανητό) και –οπωσδήποτε– την old school σπεσιαλιτέ τους: κροκέτες, η καθεμιά τους με μια γαρίδα και μια καραβίδα σε εναγκαλισμό, συνοδεία «σως πικάντ». Το σέρβις είναι παλιάς κοπής, ευγενικό και αποτελεσματικό. Γ.Π.

Θεμιστοκλέους 2, Ομόνοια, Τ/210-38.38.485

Νοστιμιές και Θέα Θάλασσα στην Πειραϊκή

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Αν αποφασίσετε να σουλατσάρετε στην Πειραϊκή για να ξελασκάρετε και να γεμίσει το μάτι γαλάζιο, πιάστε μετά ένα τραπέζι. Στο Θέα Θάλασσα, που από τη βεράντα του βλέπει τον Σαρωνικό, τη Σαλαμίνα, την Ψυττάλια και την Αίγινα να αχνοφαίνεται απέναντι., θα βάλετε στη μέση πολλά και διάφορα: φάβα Σχοινούσας σκεπασμένη με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό και κάππαρη, ταραμοσαλάτα με τραγανά πιτάκια, μαστιχωτό χταπόδι ψημένο στη σχάρα, φρέσκο τηγανητό καλαμάρι, «παϊδάκια» καβουριού, τραγανά φύκια τηγανητά που είναι λίγο σαν τσιπς…  θαλάσσης – εγώ σχεδόν πάντοτε τα παίρνω, μ΄αρέσουν. Ούζα, τσίπουρα και επιλογές σε εμφιαλωμένο κρασί συμπληρώνουν την εικόνα ενός μαγαζιού που έχει φίλους από διάφορα σημεία της πόλης. Α.Σ.

Ακτή Θεμιστοκλέους 344, Πειραιάς, Τ/210-41.32.070

Ψαροκαστέλλα: μια ψαροταβέρνα-οικογενειακή υπόθεση

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Μια οικογένεια τρέχει μόνη της το μικρό ψαρομάγαζο που κρύβεται στις ανηφόρες της Καστέλλας. Γύρω του υπάρχουν μόνο κατοικίες. Σαν να βρέθηκες ξαφνικά σε χωριό. Ζήτημα είναι αν θα περάσει αυτοκίνητο όσο κάθεσαι στα τραπεζάκια έξω. Η (Χιώτισσα) Μαρία μαγειρεύει, ο σύζυγός της Κώστας αναζητά κάθε μέρα την καλή πρώτη ύλη ενώ τα δυο τους παιδιά, ο Νέστορας και ο Κωνσταντίνος, σερβίρουν και φροντίζουν για τα υπόλοιπα. Σ’ αυτό το κρυμμένο διαμαντάκι, όσοι αγαπούν τα θαλασσινά θα χορτάσουμε με μελωμένο χταπόδι που μαγειρεύεται με ημίγλυκο κρασί,  πολύ νόστιμες γαρίδες που σερβίρονται σε μια αραιή, ελαφρώς ξινή σάλτσα με αρώματα μοσχοσίταρου –ετοιμαστείτε για βούτες– και όχι μόνο. Μ.Π.

Σκρα 19, Πειραιάς, Τ/210-42.22.237

Μαργαρώ: Τηγανιτζίδικο για βραβείο

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Η Μαργαρώ στο τέρμα της λεωφόρου Χατζηκυριακού είναι γνωστή για το λιτό, αδιαπραγμάτευτο μενού της, που αγγίζει τα όρια της εμμονικής μονοφαγίας: έχει μόνο μπαρμπουνάκι ή κουτσομούρα, γαρίδες ή καραβίδες (αν θέλετε να τηρήσετε τις παραδόσεις της ημέρας μείνετε στα τελευταία). Αυτά. Ούτε καν τηγανητές πατάτες. Επίσης, δουλεύει αποκλειστικά τηγάνι, κι αυτό δεν έχει αλλάξει από όταν το μαγαζί το κρατούσε η περίφημη κυρα-Μαργαρώ η Μυκονιάτισσα, ταΐζοντας τα μαστόρια, τους ναυτικούς και τους εργάτες της περιοχής. Σήμερα, έξω από το μαγαζί παρκάρουν κάτι θηρία αυτοκίνητα που έρχονται από κάθε μεριά της Αθήνας και του Πειραιά. Χ.Τ.

Λεωφ. Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, Τ/210-45.14.226.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε την Καθαρά Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη;Πού τρώμε την Καθαρά Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη;

Η Λέσβος στα Εξάρχεια

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σημείο συνάντησης της λεσβιακής διασποράς στην Αθήνα από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 η Λέσβος της Εμμανουήλ Μπενάκη είναι πλέον αγαπημένο στέκι για όσους θέλουν να πιουν το ούζο τους συνοδεία νησιώτικων γεύσεων. Στα ράφια του μαγαζιού φιλοξενούν γύρω στις δεκαπέντε ετικέτες ούζων από το νησί. Τα απολαμβάνουμε με απλούς μεζέδες όπως πατατοκεφτέδες, τηγανητές ξιδάτες σουπιές, φασόλια πιάζ, χρυσοτηγανισμένα κολοκυθάκια και άλλα ανάλογα. Για την Καθαρά Δευτέρα θα κάνουν και μερικά έξτρα μαγειρέματα όπως γίγαντες και σουπιές με σπανάκι. Γ.Π.

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, Τ/210-38.14.525

Ατλαντικός: Το «κρυφό» μεζεδοπωλείο του Ψυρρή

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δύσκολα θα προσέξεις τον Ατλαντικό έτσι όπως είναι κρυμμένος στο στενάκι στου Ψυρρή. Ο καφενές-μεζεδοπωλείο με τις χαρακτηριστικές κίτρινες καρέκλες θερινού σινεμά σερβίρει απλά, οικονομικά όπως ρεβυθάδα φούρνου, γαριδομακαρονάδα, και «ψαροσάντουιτς» με καλαμάρι σε κομμένη φραντζόλα. Από το τηγάνι βγαίνουν, πέρα από τα καλαμαράκια, γαρίδες και πατάτες κομμένες στο χέρι. Δεν δέχονται κρατήσεις, οπότε φροντίστε να πάτε νωρίς. Γ.Π.

Αυλητών 7, Ψυρρή, Τ/213-03.30.850

Στον Ζαρκαδούλα για καβουράκια

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Όλα μπλε ρουά και λευκά σαν σε νησί. Στα τραπέζια του πεζοδρομίου η πέργκολα με τα αναρριχώμενα ρίχνει δροσερή κουρτίνα σκιάς. Μέσα, μέχρι να φτάσουν τα πρώτα, θα χαζέψεις με τις παλιές φωτογραφίες και την πάστρα. Το best seller είναι αυτό που λέει ο όνομα: ψητά στα κάρβουνα καβουράκια που έρχονται σερβιρισμένα σε μεταλλικούς δίσκους μέσα στα λεμονάτα ζουμιά τους. Τα φέρνουν μισοκαθαρισμένα για να μην κάνεις πολύ κόπο μέχρι να φτάσεις στο αφράτο ψαχνό. Γ.Π.

Βιθυνίας 32, Νίκαια, Τ/210-42.52.770

Στα Κανάρια και πίσω στον χρόνο

Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα
Χρήστος Χωμενίδης: Τα Κανάρια

Οι πιο ωραίες γαρίδες της Αθήνας σερβίρονται σε μια αυλή βγαλμένη από ελληνική ταινία στο Μοσχάτο. Η ασβεστωμένη συκιά στο κέντρο να κρατάει λίγη δροσιά και τα τραπέζια με τα λευκά τραπεζομάντηλα γύρω γύρω να περικλείονται από πρασινάδες, φυτεμένες σε παλιούς τενεκέδες του λαδιού. Εκτός από τις διάσημες γαρίδες το μενού έχει τηγανητά μπαρμπούνια και μερικά ακόμα ψάρια ημέρας από ψαράδες των Κυκλάδων, ελιές, φέτα και άχαστη ντοματοσαλάτα με ολόκληρη και τριμμένη ντομάτα. Αυτά είναι όλα και όλα αλλά είναι υπεραρκετά. Γ.Π.

Κανάρη 119, Μοσχάτο, Τ/ 210-94.22.119

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού θα βρούμε φέτος την καλύτερη λαγάνα στην Αθήνα;Πού θα βρούμε φέτος την καλύτερη λαγάνα στην Αθήνα;

Λέσβιον: Ο καφενές-προορισμός του Γαλατσίου

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Τούτο το συνοικιακό ουζερί ξεκίνησε να λειτουργεί το 1965 ως καφενείο. Σήμερα, μαζεύει κόσμο κάθε ηλικίας απ’ όλες τις γειτονιές της Αθήνας – από παντού έρχονται για τους μερακλίδικους μεζέδες του. Σουπιές με το μελάνι τους,  χταπόδι, καλαμάρια και θράψαλα που ψήνονται μαστόρικα –όχι ότι δεν θα βρεις και ωραιότατα τηγανητά– είναι λίγα μόνο όσα μπορεί κανείς να βάλει πλάι στα γύρω στα 25 ούζα τους, το τσίπουρο ή το κρασί. Έχουν πολλά ωραία οπότε η επιλογή είναι… εύκολη και δύσκολη μαζί. Α.Σ.

Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, Τ/210.29.23.689

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι φουρνιστό με σαλάτα από μαυρομάτικαO Λευτέρης Λαζάρου φτιάχνει το τέλειο χταπόδι στον φούρνο

Ο Θαλασσινός: κλασική αξία στις Τζιτζιφιές

Περιποιημένη, ευγενική και περιποιητική, η οικογενειακή ψαροταβέρνα έχει κλείσει τριάντα χρόνια και βάλε στην άλλοτε γειτονιά του Ιππόδρομου και νυν του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κι αρκετές από τις σπεσιαλιτέ της στέκονται σε διάφορα στιγμιότυπα της πορείας της. Στην κουζίνα φτιάχνουν ταραμοσαλάτα, που έχει στο πλάι της λίγο γουασάμπι, μια πλούσια χορτόπιτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι και τα σκορδοπιτάκια με γαρίδα. Κάνουν όμως και τηγανητά μύδια με καρυδοσκορδαλιά, σουπιές στιφάδο και σουπιές με σπανάκι και μάραθο, όπως και γίγαντες στον φούρνο με καλαμάρι. Αυτόν τον καιρό επανέρχεται πάντα κι η γάμπαρη στον ταβά, μια συνταγή της Εύης Βουτσινά με την οποία συνεργάστηκαν κάποτε – στρώνεται στο ταψί με πατάτα, σκόρδο, λάδι λεμόνι και μαϊντανό. Α.Σ.

Λυσικράτους 32, Καλλιθέα, Τ/210-94.04.518

Μαρίδα: Αφορμή για εκδρομή

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Η Μαρίδα είναι καλή αφορμή για παραλιακή εξόρμηση. Ξεκίνησε από το ‘30, ως στέκι κυνηγών –ένας καφενές με κανένα τηγανητό αυγό για μεζέ– και με τα χρόνια έγινε ένα αξιοπρεπέστατο οικογενειακό ψαροεστιατόριο με μπαλκονάκι που βλέπει θάλασσα. Πατάτες τηγανητές σαν σπιτίσιες, φρέσκο και άψογα τηγανισμένο καλαμαράκι όλο γλύκα, μερικά μόνο από τα πιάτα που ξεχωρίζουμε. Δοκιμάστε και τα μαραθοπιτάκια που φτιάχνουν οι ίδιοι από την αρχή. Γ.Π.

Παραλιακή οδός Αθηνών-Σουνίου, Λεγραινά, Τ/22920-51.221

Στο Καπηλειό του Ζάχου για οικονομικούς μεζέδες

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Στο μαγαζί του Χρήστου Ζάχου στα Καμίνια, οικογένειες, παρέες φιλάθλων (είναι στέκι Ολυμπιακών) τρωγοπίνουν με φόντο τα κρασοβάρελα –είναι λίγο σαν να ταξίδεψες πίσω με χρονομηχανή– ενώ όταν ο καιρός το επιτρέπει αραδιάζει και λίγα τραπέζια έξω, δίπλα στις πρασινάδες για όσους θέλουν να ρουφάνε λίγη λιακάδα και τον χειμώνα. Εδώ η λογική είναι «φθηνά και καλά». Στην κουζίνα φτιάχνουν από μπιφτέκια και πρασοτηγανιές μέχρι ψάρια στο τηγάνι και στη σχάρα, αλλά, μια που η Καθαρά Δευτέρα έχει το εδεσματολόγιο της, την τιμητική τους θα έχουν προφανώς οι γαρίδες, ψητές και σαγανάκι, το καλαμάρι και το θράψαλο, το μυδοπίλαφο και το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι. Με κρασί χύμα, ούζα και τσίπουρο στο ποτήρι. Α.Σ.

Κομοτηνής 37, Καμίνια, Τ/ 210-48.13.325

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΌστρακα: Τα είδη, πώς τα μαγειρεύουμε και τι πρέπει να προσέχουμεΌστρακα: Τα είδη, πώς τα μαγειρεύουμε και τι πρέπει να προσέχουμε

Ο καλός ο Καπετάνιος στη γαρίδα φαίνεται

φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Θα το βρεις σε έναν στενό δρόμο κοντά στη Θηβών, που βγάζει στις γραμμές του τρένου −ο σταθμός της Λεύκας είναι κοντά– σαράντα χρόνια τώρα. Ο Καπετάνιος είναι ψαροταβέρνα κλασική, απροσποίητη, λίγο παλιομοδίτικη, με σχοινιά και δίχτυα να κρέμονται απ’ το ταβάνι, άγκυρες, κοχύλια, και σωσίβια σπαρμένα στους τοίχους. Πίσω από τον πάγκο με την αναλογική ζυγαριά θα σας δείξουν τα καλούδια ημέρας και θα τα ζυγίσουν μπροστά σας πριν τα πάνε προς τη σχάρα ή το τηγάνι. Οι τηγανητές πατάτες είναι σαν σπιτικές και εντελώς εθιστικές. Οι ζουμερές γαρίδες, το ξιδάτο χταπόδι με το δικό τους τουρσάκι, τα τηγανητά καλαμάρια-λουκούμι είναι μερικά απ’ όσα αξίζει να δοκιμάσετε σ΄ αυτό το κρυμμένο διαμαντάκι σε ένα αδιέξοδο της Λεύκας. Γ.Π.

Τενέδου 4, Πειραιάς, Τ/210-42.06.539

 

Για ψάρι

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών