ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάρτα με αγκινάρες, ξινομυζήθρα και γιαούρτιΤάρτα με αγκινάρες, ξινομυζήθρα και γιαούρτι
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 20' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα διαμ. 32 εκ.

Για τη βάση (εναλλακτικά, βάζουμε έτοιμη ζύμη για τάρτα)

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για την τάρτα με ανοιξιάτικα χόρτα και φρέσκο τυρί ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα με το μπέικιν πάουντερ και αλατοπίπερο.
  2. Ρίχνουμε το λάδι , το γάλα και ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά 100 ml χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα στην άκρη, να ξεκουραστεί.

Γέμιση

  1. Τρίβουμε με το χοντρό αλάτι τα χόρτα και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι για 1 ώρα, να στραγγίξουν από τα υγρά τους.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 5 - 6 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τα χόρτα και τα σπαράγγια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 - 5 λεπτά ακόμη.
  4. Ρίχνουμε το μάραθο, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  5. Αδειάζουμε σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το ξύσμα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  6. Ρίχνουμε τα αυγά, τα τυριά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Ανοιγμα ζύμης + ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και λαδώνουμε την ταρτιέρα.
  2. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε χοντρό φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας.
  3. Απλώνουμε το φύλλο έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους.
  4. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει.
  5. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού.
  6. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  7. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στο φούρνο για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί η τάρτα και από κάτω.

Στο ποτήρι μας : Η πανδαισία ανοιξιάτικων λαχανικών δίνει τον τόνο για λευκά αρωματικά, ιδιαίτερα κρασιά από Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά, Ροδίτη, Sauvignon Blanc, Σαββατιανό, Αθήρι

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών