ΕΞΟΔΟΣ

Τι γίνεται στη Μεναίχμου; Βγαίνουμε στη φρέσκια πιάτσα του Νέου Κόσμου

Μια καινούργια φουρνιά από νέα και ωραία μαγαζιά έχει συγκεντρωθεί τελευταία στον ίδιο δρόμο του Νέου Κόσμου. Βγαίνουμε για craft μπίρες, κρασιά και καλό φαγητό στη Μεναίχμου.

02.02.2024| Updated: 14.02.2024
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Τι γίνεται στη Μεναίχμου; Βγαίνουμε στη φρέσκια πιάτσα του Νέου Κόσμου

Το τελευταίο διάστημα ο Νέος Κόσμος εξελίσσεται χωρίς αμφιβολία σε μια από τις πιο ανερχόμενες γειτονιές της Αθήνας. Παραστάσεις, εκθέσεις αλλά και πολλά καινούργια εστιατόρια, καφέ και μπαρ μετατρέπουν την πρώην υποτιμημένη, προσφυγική γειτονιά σε προορισμό για έξοδο. Από το, κλασικό πλέον, ΦΙΤΑ μέχρι το Τέρας που θυμίζει ανοιχτό σπίτι και από το Naif μέχρι τον φοβερό Αχιλλέα με τον χειροποίητο γύρο του, υπάρχουν ένα σωρό αφορμές για να δίνουμε ραντεβού εκεί.

Αν η Μεναίχμου σας λέει κάτι, το πιθανότερο είναι πως έχετε αναζητήσει τον συγκεκριμένο δρόμο κατευθυνόμενοι προς το Annie Fine Cooking, το εστιατόριο που μαγειρεύει εποχικά, σύγχρονα ελληνικά πιάτα και το οποίο ήταν ένας από τους πρώτους «νέας σοδειάς» ενοίκους του. Παρόλο που δεν απέχει παρά δύο βήματα από τη φασαριόζικη Καλλιρόης, ο συγκεκριμένος δρόμος είναι απρόσμενα όμορφος και χαλαρός. Ένας δρόμος γειτονιάς με τα δέντρα του και τα μικρομάγαζά του. Εκεί, κατά μήκος της Μεναίχμου και γύρω από την μικρή πλατεία του Αγίου Παντελεήμονος στήνεται μια καινούργια ενδιαφέρουσα «πιάτσα». Ένα wine bar που έγινε θέμα συζήτησης με το που άνοιξε, ένα ζυθοπαντοπωλείο που σερβίρει craft μπίρες, ένα μικροσκοπικό καφενείο και το ανανεωμένο Annie που ξανασυστήνεται με νέα σεφ επικεφαλής είναι μερικοί από τους λόγους που βάζουμε πλώρη για εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣ’ αυτά τα εστιατόρια τρώμε τώρα: Νέος χρόνος, νέες γεύσειςΣ’ αυτά τα εστιατόρια τρώμε τώρα: Νέος χρόνος, νέες γεύσεις

7 Μάρτυρες: Ένα νέο wine bar (με κάτι από βολιώτικο καφενείο)

H νέα άφιξη της Μεναίχμου είναι το wine bar Επτά Μάρτυρες, στον χώρο που στεγαζόταν το Cobra High. Το μαγαζί το έχουν ανοίξει μια παρέα από παιδιά: o ταλαντούχος σκηνοθέτης Ρομέν Γαβράς, οι Βολιώτες Νάκος και Γιώργος Μπαλαμώτης, μαζί με τους ιδιοκτήτες του Loggia στη Σίφνο, Νoda Pappa και Ορέστη Φαληρέα. Μικρή παρένθεση, και ας μου επιτραπεί αυτή η υπερβολή, το Loggia είναι το μπαρ στην μάλλον ωραιότερη τοποθεσία της χώρας, μέσα στο Κάστρο και δίπλα στην εκκλησία των Επτά Μαρτύρων, με θέα απρόσκοπτη στη θάλασσα και βράχια που μοιάζει να έχουν πλεξούδες από κάπαρη. Πρόκειται για μια καρτ ποστάλ από τις Κυκλάδες. Όλα αυτά τα λέω κυρίως για την αισθητική τους, και για το γεγονός ότι πήραν έναν παλιό χώρο στον Νέο Κόσμο, του έβαλαν προσωπικό γούστο και χαρακτήρα και έφτιαξαν ένα πολύ όμορφο μαγαζί και στην Αθήνα, χωρίς τις χάρες και την αβάντα που σου δίνει το μπλε του αιγαιοπελαγίτου ουρανού και η απίθανη αρχιτεκτονική μιας από τις πιο γραφικές Κυκλάδες. Στους Επτά Μάρτυρες θα βρείτε βάζα με φρέσκα λουλούδια και κεριά πάνω στο μαρμάρινο μπαρ, έναν πίνακα του ταλαντούχου ζωγράφου Michael McGregor, έναν πολυέλαιο, χαλαρό φωτισμό και ωραία μουσική να παίζει στα ηχεία. Αυτό που δεν θα βρείτε, αν πάτε χωρίς κράτηση, είναι να καθίσετε, ειδικά αν η ώρα έχει πάει 20.00.

Δέχονται κρατήσεις για τα λίγα τραπεζάκια που έχουν εντός, αλλά στο μπαρ κάθεστε εφόσον βρείτε, με σειρά προτεραιότητας. Θα πιείτε κρασιά από τη Γαλλία και την Ελλάδα, κρασιά νόστιμα που αποτελούν πρόταση. Η λίστα είναι επιμελημένη από τον Αυστραλό Bradley Tomlinson, μέγα Φιλέλληνα και παντρεμένο με Ελληνίδα. Ο Bradley λατρεύει το ελληνικό κρασί. Υπάρχουν περίπου 10 επιλογές σε ποτήρι, οι οποίες αφορούν κυρίως magnum εμφιαλώσεις, και συνολικά περισσότερες από 100 ετικέτες σε φιάλη, με νέες να προστίθενται συνεχώς. Στην κουζίνα θα βρείτε τον σεφ Σεραφείμ Αθανασίου (πρώην Tudor Hall, Σεϋχέλλες). Βολιώτης γαρ, θέλησε να δανειστεί στοιχεία από τη φιλοσοφία του τσιπουράδικου κι έτσι φτιάχνει κάθε μέρα με τα διαθέσιμα της αγοράς μικρά πιατάκια με μεζέδες που κλιμακώνονται: με το πρώτο κρασί σου, αν ζητήσεις μεζέ, θα φέρουν ίσως καμένο λάχανο, αργότερα μύδια, μετά ίσως σουπιά με χόρτα, κ.ο.κ. Κάθε πιάτο κοστίζει 5 ευρώ και είναι, ας πούμε, έκπληξη, καθώς ο πελάτης δεν μπορεί να παραγγείλει συγκεκριμένο μεζέ. Η αλήθεια είναι όμως πως οι περισσότεροι θέλουν να τους δοκιμάσουν όλους, συνθήκη που επιτρέπει και η τιμή τους. Ένα σχόλιο είναι πως θα πρέπει να ξανασκεφτούν ίσως και όσους προτιμούν το κόκκινο κρασί, που γευστικά έρχεται σε κόντρα με τα λεμονάτα σεβίτσε ή τα άλλα entry πιάτα. Ίσως για αυτούς θα ήταν καλό να έρχονται πρώτοι κάποιοι λιγότερο όξινοι μεζέδες. Μπορεί οι Επτά Μάρτυρες να μην επιθυμούν να κάνουν αυστηρό pairing, αλλά είναι αυτονόητο πως σε ένα καλό wine bar το φαγητό πρέπει να κοπλιμεντάρει το κρασί. Όσο περνάει η ώρα, η ένταση της μουσικής ανεβαίνει και οι Επτά Μάρτυρες γίνονται ένα κανονικό μπαρ, που όμως αντί για τζιν τόνικ (έχουν κι από αυτό) σερβίρει κυρίως Aligoté, Viogner, Ασύρτικο και Σεριφιώτικο. Ν.Δ.

Μεναίχμου 3Β, Νέος Κόσμος

Baubo bottleshop & groceries: Και μπιράδικο και παντοπωλείο

Δύο αδερφές, η Ξένια και η Ηλιάννα, έφτιαξαν το ζυθοπαντοπωλείο Baubo. Και όταν λέμε έφτιαξαν, εννοούμε κυριολεκτικά, με τα χέρια τους, από τις πόρτες μέχρι τα ράφια και το μπαρ. Συγγενείς και φίλοι σήκωσαν και αυτοί τα μανίκια τους και βοήθησαν. Το αποτέλεσμα είναι ένας ζεστός, αυθεντικά diy χώρος όπου μπορεί κανείς να αγοράσει craft μπίρες από ελληνικές και ξένες μικροζυθοποιίες ή να τις χαρεί επιτόπου, ακούγοντας τη μουσική που διαλέγουν τα κορίτσια και τσιμπολογώντας κάποιο από τα σνακ που σερβίρουν. Από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους και οι δύο τους, κόλλησαν το μικρόβιο από τον «μπιράκια» πατέρα τους, όπως λένε. Ο τελευταίος έδειχνε πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για τους πειραματισμούς των νέων ζυθοποιών ενώ υπήρξε διοργανωτής ενός από τα πρώτα σχετικά φεστιβάλ της Αθήνας. Η αγάπη του πέρασε γρήγορα και στις κόρες του οι οποίες έχουν γεμίσει τώρα τα ράφια του Baubo με περίπου 140 μπίρες διαφορετικών στυλ και προελεύσεων. Απλά πιάτα, όπως τηγανητές πατάτες με αυγά και πέστο μαϊντανού, τυριά από μικρούς παραγωγούς συνοδεία μαρμελάδων και σπιτικές πίκλες βγαίνουν από το κουζινάκι του Baubo. Στα ράφια, εκτός από μπίρες και μερικές ετικέτες κρασιών, βρίσκουμε ζυμαρικά, έτοιμες σάλτσες, παξιμάδια, βότανα, αλμυρά και γλυκά σνακ και άλλα προϊόντα παντοπωλείου. Το πρωί σερβίρουν καφέ που προμηθεύονται από τους Hand Pickers, ζεστή σοκολάτα Kakau, τσάι, λίγα σάντουιτς και γλυκάκια. Γ.Π.

Μεναίχμου 1-3, Νέος Κόσμος, Τ/ 216-80.80.945

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα εστιατόρια της Αθήνας (ξανα)αγαπάνε τα όσπριαΤα εστιατόρια της Αθήνας (ξανα)αγαπάνε τα όσπρια

Στο ανανεωμένο Annie Fine Cooking

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Εδώ και λίγο καιρό το Annie Fine Cooking ξανασυστήνεται ανανεωμένο, με καινούργια σεφ επικεφαλής. Το εστιατόριο που έκανε εντύπωση από τα ξεκινήματα της λειτουργίας του με σεφ τη Σταυριανή Ζερβακάκου (οπότε μπήκε και ως πρόταση στον οδηγό Michelin), έχει εξελιχθεί σε φυτώριο καλών μαγείρων. Η σκυτάλη πέρασε αργότερα στον Στέφανο Μιχάλη και τώρα στην Εβρίτισσα Κωνσταντίνα Κασπαρίδου, που συνεχίζει να κρατάει τον πήχη ψηλά. Ακολουθώντας την εποχικότητα και βασισμένη σε πολλές χειροποίητες παρασκευές (από αρωματικά λάδια και πίκλες μέχρι ψωμιά και καβουρμάδες) η Κασπαρίδου μαγειρεύει δημιουργικά την παράδοση και βάζει στο τραπέζι φασολάδες και ψαρόσουπες, κόκορες κοκκινιστούς με λαχανιά, ράμεν με μοσχαρίσια γλώσσα, σαρμάδες και άλλα νόστιμα. Γ.Π.

Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος, Τ/ 210-92.13.690

Τιτάνας: Το λιλιπούτειο καφενείο

Εκεί που τελειώνει η Μεναίχμου και ξεκινάει η Σισμάνη βρίσκεται ο Τιτάνας, που βάζει υποψηφιότητα για το πιο μικρό κατάστημα εστίασης στην πόλη. Με το που μπαίνεις είσαι ταυτόχρονα στο καθιστικό, στην κουζίνα, στο μπαρ… Δεν γίνεται και αλλιώς, αφού το λιλιπούτειο μαγαζί που συστήνεται ως σύγχρονο καφενείο είναι 11 τετραγωνικά όλο και όλο. Πέρα απ΄το γωνιακό κτίριο με τις μεγάλες τζαμαρίες και την χαρακτηριστική αισθητική του Studiomateriality, όταν ο καιρός είναι καλός ο Τιτάνας απλώνεται με τραπεζοκαθίσματα σε στο ευρύχωρο πεζοδρόμιο στο πλάι. Απλά ποτά και σνακ συνθέτουν το συνοπτικό μενού. Γ.Π.

Σισμάνη 18, Νέος Κόσμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤρώμε στις αγορές της Αθήνας, από τη Βαρβάκειο μέχρι τον Ρέντη, την Καλλιθέα και τον ΠειραιάΤρώμε στις αγορές της Αθήνας, από τη Βαρβάκειο μέχρι τον Ρέντη, την Καλλιθέα και τον Πειραιά

Wine Bar

Εστιατόρια

Μπαρ

Αθήνα

Νέος Κόσμος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών