Νεος χρόνος, νέες γεύσεις. Οι πρόσφατες αφίξεις ανοίγουν την όρεξη για καινούργιες νοστιμιές – είτε αυτές σερβίρονται στον τελευταίο όροφο ενός μουσείου με πανοραμική θέα στην πόλη, είτε σε ένα μικρό μοντέρνο μαγειρείο, είτε σε μια μπάρα στην Κυψέλη, είτε στον χώρο μιας παλιάς ταβέρνας που ανοίγει ξανά τις πόρτες της. Όπως, δηλαδή, η Ταβέρνα των Φίλων (Άργους 66, Κολωνός, 210-51.27.506), η οποία παρέμενε κλειστή εδώ και δέκα χρόνια. Ο σεφ Γιάννης Μούσιος και ο σομελιέ Γιώργος Κοντορίζος μπήκαν στον χώρο και τον φρέσκαραν με σπάνια ευαισθησία και με γούστο. Έστρωσαν λευκά τραπεζομάντιλα στα τραπέζια, έβαλαν όμορφα φωτιστικά που φωτίζουν γλυκά τον χώρο, μόστραραν το παλιό ψυγείο πλάι στην ανοιχτή κουζίνα, στόλισαν τη σάλα με μερικά φυτά εδώ και εκεί, αλλά κατά τα άλλα φρόντισαν να κρατήσουν τον χαρακτήρα του παλιού μαγαζιού και κυρίως τη ζεστασιά του. Να σημειώσουμε πως το μενού αλλάζει συνεχώς. Εμείς πετύχαμε παραπούλια ζεματιστά με γαλομυζήθρα Ρεθύμνου και πρόβειο βούτυρο, κολοκύθα ψητή με μανεστράκι και κυανό τυρί και ένα πεντανόστιμο μοσχαρίσιο συκώτι, άψογα ψημένο στα κάρβουνα, με ωραία, προσιτά κρασιά για συνοδεία.
210-72.90.999), ένα μοντέρνο μαγειρείο διά χειρός της Χρύσας Γερακοπούλου, πιο γνωστής ως Goldie.cooks στους διαδρόμους του Instagram. Η σεφ αρχικά σπούδασε γραφίστρια στη Βακαλό, έπειτα εργάστηκε ως σχεδιάστρια σε περιοδικά, αλλά τελικά την κέρδισαν οι κουζίνες. Αφού, λοιπόν, μαγείρεψε σε δημοφιλή αθηναϊκά μαγαζιά (Λινού Σουμπάσης & ΣΙΑ, Lot 51 κ.ά.), αποφάσισε να στήσει το δικό της, το οποίο ανοίγει μεσημέρι και σερβίρει καθημερινά 3-4 απλά φαγητά, καλοφτιαγμένα και φροντισμένα. Από τις κατσαρόλες και τα ταψιά του, ανάλογα με τη μέρα, βγαίνουν νοστιμιές όπως το χοιρινό φρικασέ με παραπούλια και λαχανίδες, τα φουρνιστά φασόλια Πρεσπών με μέλι, ξίδι και άνηθο, η μοσχαρόσουπα ή τα μανιτάρια stroganoff με μανέστρα.
Πριν από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε την πορεία του και το Goldie (Διοχάρους 35, Ιλίσια,Στα χέρια του Φώτη Φωτεινόγλου, του Κλεομένη Ζουρνατζή και του Γιάννη Μαρκαδάκη πέρασαν οι Σεϋχέλλες (Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, 211-18.34.789), που φέτος κλείνουν μία δεκαετία απέναντι από την πλατεία Αυδή. Οι τρεις τους πήραν το μαγαζί-χιτ του Μεταξουργείου, το ανανέωσαν χωρίς να το αλλάξουν πολύ, κράτησαν κάποιες συνταγές που αγαπήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, τους έβαλαν τη δική τους πινελιά και πρόσθεσαν κι άλλες. Τι τρώμε πλέον εκεί; Τις γνώριμες παπαρδέλες με καβουρμά (που πλέον τον φτιάχνουν οι ίδιοι) και τα αγαπητά γλυκοκαυτερά μπριζολάκια, αλλά και χορτόπιτα με φύλλο γιουφκά, σπανάκι, σέσκουλα και ό,τι άλλο χόρτο βρουν διαθέσιμο, ξινόχοντρο από την Κρήτη με ζυγούρι και αρκετά ακόμα πιάτα, τα οποία ακολουθούν τις εποχές, αντλώντας παράλληλα πρώτες ύλες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Ιστορίες της μπάρας
Η μπάρα έχει κομβική σημασία στο Gamay (Ζωοδόχου Πηγής 42, Εξάρχεια), που στεγάζεται σε ένα Bauhaus κτίριο-μπιζουδάκι του 1929. Στην ουσία είναι όλο το μαγαζί, αφού τραπέζια δεν έχει – μπορείς να καθίσεις και σε ένα από τα σκαμπό δίπλα στα μεγάλα παράθυρα που λειτουργούν ως πάγκοι. Στο νέο wine bar των Εξαρχείων, το οποίο παίρνει το όνομά του από τη γαλλική ποικιλία σταφυλιού που συνδέεται με το Beaujolais, και δένει όμορφα στο ντεκόρ του τηνιακό μάρμαρο, βιομηχανικά στοιχεία και παλιό πλακάκι, βρίσκουμε περί τα 120 κρασιά ήπιας οινοποίησης, από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα. Όπως επίσης και 16 πιάτα με την υπογραφή του Μίλτου Αρμένη για παρέα.
Αντίστοιχα, μια μικρή μπάρα δέκα ατόμων (συν μερικά τραπέζια έξω, στον κυψελιώτικο πεζόδρομο) είναι όλο και όλο και το Ντύλαν (Αγίας Ζώνης 38, Κυψέλη, 210-86.68.899). Ο Βαγγέλης Βέης, σεφ που έχει εργαστεί στις ομάδες fine dining εστιατορίων όπως η Hytra, το Hervé και το Soil, έχει συνδυάσει στο πρώτο δικό του εγχείρημα τις δύο μεγάλες του αγάπες: το φαγητό και τη μουσική. Ακούγοντας ροκ και μπλουζ, θα δοκιμάσετε μπακαλιάρο ραγού, αρνί με αγκινάρες, κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα και μπίρες από εγχώριες μικροζυθοποιίες.
Με πρωταγωνιστή το κρέας
Στο ρεπερτόριο της ελληνικής ψησταριάς έχει βασιστεί ο Μιχάλης Νουρλόγλου για το μενού του OX Chop House (Χατζηγιάννη Μέξη 9, Ιλίσια, 210-71.07.070), το οποίο βάζει τις ανοιχτές φωτιές, τον ξυλόφουρνο και τα ελληνικά κρέατα σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα ξεκινήσετε με μια πετυχημένη εκδοχή της πιπεροσαλάτας με καρύδια και θα συνεχίσετε με φρυγαδέλι, πασά κεφτέ, κοντοσούβλι κοτόπουλο με ψημένη ντομάτα και ρόδι ή λεπτοκομμένο πρόβειο παϊδάκι. Αν πάλι έχετε όρεξη για μαγειρευτά ή παραδοσιακές πίτες, η καλομαγείρισσα Μάρω Διακάτου έχει επιμεληθεί διάφορα για εσάς: από μακεδονίτικους λαχανοντολμάδες με μπούκοβο στον φούρνο μέχρι πατατού (τηνιακή πίτα με πουρέ πατάτας αντί για φύλλο) γεμιστή με τον καβουρμά που φτιάχνεται in house.
Εκτός από το Περιστέρι, εδώ και λίγες ημέρες έχει και η Γλυφάδα BaseGrill (Ζησιμοπούλου 5 και Λαζαράκη, 6984-25.82.75). Το δίδυμο αδερφάκι διαθέτει ακριβώς την ίδια φιλοσοφία όσον αφορά το κρέας και το ίδιο μενού, που οι κρεατόφιλοι της πόλης το ξέρουν πια σχεδόν απέξω. Ο Βαγγέλης και ο Σπύρος Λιάκος, όμως, έχουν και κάτι ακόμα στα σκαριά – για την ακρίβεια είναι σχεδόν έτοιμο. Ο λόγος για το Ateno, το εστιατόριο και ντελικατέσεν που ετοιμάζεται στο νούμερο 52 της Αιόλου. Εκεί θα βρίσκουμε τα εξαιρετικά αλλαντικά που φτιάχνουν οι ίδιοι (Μetameat), πολλά με κρέας από αυτόχθονες ελληνικές ράτσες, και μαζί τους εκλεκτά προϊόντα τα οποία έχουν μαζέψει από όλη την Ελλάδα – τυριά και γαλακτοκομικά, όσπρια, ζυμαρικά, μέλια, ελαιόλαδα, βότανα. Όλα αυτά, «προϊόντα επιλεγμένα από μάγειρες», όπως λένε τα δύο αδέρφια, θα δίνουν τον τόνο στο μενού, το οποίο θα επιμελείται ο σεφ Νίκος Καραθάνος, που είναι και συνέταιρος σε αυτό το εγχείρημα.
Δείπνο στο μουσείο
Ο Σταμάτης Μισομικές, σεφ που έχει διατελέσει επικεφαλής σε διάσημα εστιατόρια του εξωτερικού, όπως τα DePastorale και The Jane της Αμβέρσας, υπογράφει το φαγητό το οποίο σερβίρεται εδώ και λίγες ημέρες στον τελευταίο όροφο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με πανοραμική θέα στην πόλη, στο εστιατόριο Nyn Esti (Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, Φιξ, 210-36.08.591). Η αρχή γίνεται με τον «Βιότοπο», ένα μενού με αναφορές στην ελληνική παράδοση, που, μέσα από σύγχρονες τεχνικές και υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας, αξιοποιεί βιολογικές και δυσεύρετες πρώτες ύλες.
Σε fusion μονοπάτια
Στο Παγκράτι άνοιξε πριν από λίγο καιρό το πρώτο του εστιατόριο ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς, λίγα βήματα από την πλατεία Βαρνάβα. Και φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του: με διακόσμηση εμπνευσμένη από την κουλτούρα των τατουάζ, μουσικές που του αρέσουν να ακούγονται από τα ηχεία και μια ορθάνοικτη κουζίνα, όπου βλέπεις τον ίδιο και την ομάδα του να ετοιμάζουν αιγυπτιακές ταμίγιες, αφράτη και πολύ νόστιμη ομελέτα με καβούρι, μια παιχνιδιάρικη zero waste θαλασσινή μακαρονάδα και άλλα πολλά. Το Ex Machina (Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι, 210-75.60.362), λοιπόν, μπλέκει στοιχεία δυτικά μαζί με πινελιές Μέσης και Άπω Ανατολής, πειραματισμό και οικειότητα σε μια ενδιαφέρουσα μαγειρική περιπλάνηση χωρίς συγκεκριμένο προορισμό. Το φαγητό εδώ δεν έχει ταμπέλες.
Πρεμιέρα λίγο πριν από τις γιορτές έκανε και το βαμμένο στα κόκκινα Wild Poppies (Σταδίου 7, 210-32.33.334), το οποίο επίσης αγαπά τις διαπολιτισμικές συναντήσεις. To νέο μπαρ-ρέστοραν των αδερφών Πιτσιλή, των δυο γιων τους και των συνεργατών τους ξαναντύνει εξωτικά τη στοά του Συντάγματος, το σημείο δηλαδή που για χρόνια στέγαζε το θρυλικό εστιατόριο Far East. Tο μενού του Σπύρου Μαυροειδή συνδυάζει σούσι και γκιόζα, πράσινο κάρι και σπρινγκ ρολς με χοιρινό, κινούμενο μεταξύ Ιαπωνίας, Κίνας και Ταϊλάνδης, με την μπάρα-παγόδα να το σιγοντάρει και ο DJ ανεβάζει ρυθμούς.
Για φαγητό στη λαχαναγορά
Έχει τη φάση του να τρως στις αγορές, δίπλα σε μανάβικα, ψαράδικα, μαγαζιά με προϊόντα κάθε λογής. Η Αθήνα έχει κάποια τέτοια στέκια. Τώρα, απέκτησε άλλο ένα. Απέναντι από την είσοδο της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη άνοιξε στα τέλη του χρόνου το Polpo Athens (Τζων Κέννεντυ 6, 210-71.04.578) που –οι γνώστες της ιταλικής γλώσσας θα το καταλάβατε από το όνομα– κινείται σε ταμπλό θαλασσινό. Δημιούργημα του Νίκου Κατσικάκη, που προμηθεύει με ψάρια εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει στο ρεπερτόριο ωμά, τηγανητά και ψητά, θαλασσινές μακαρονάδες – ακόμα και ψαροσουβλάκια. Στα τραπέζια του δεν αποκλείεται να πετύχεις και εργάτες που τελειώνουν τη νυχτερινή βάρδια και έχουν ανάγκη από μια ζεστή ψαρόσουπα.