ΕΞΟΔΟΣ

Πού πάμε για καλό ψητό ψάρι; 13 εστιατόρια και ταβέρνες που ψήνουν με περισσή μαστοριά

Το απλό είναι και το πιο δύσκολο, αλλά σε αυτά τα μαγαζιά της Αθήνας και του Πειραιά –από έμπειρες ταβέρνες μέχρι καλά εστιατόρια– ξέρουν τι κάνουν. Εδώ τρώμε τα ψητά ψάρια των ονείρων μας.

06.01.2024| Updated: 08.01.2024
Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα
Χρήστος Χωμενίδης: Τα Κανάρια

Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά το ψητό ψάρι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όλα ξεκινάνε φυσικά από την εξαιρετική πρώτη ύλη. Μετά, μια «έμπειρη» σχάρα θα αναδείξει τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά του χωρίς να το ταλαιπωρήσει και να το στεγνώσει ώστε να φτάσει λιτό και εντυπωσιακό στο τραπέζι, ζουμερό, σωστά αλατισμένο, με τα ελαφριά καψαλίσματά του. Ίσως με λίγα ελαφροβρασμένα χόρτα στο πλάι για συνοδεία – το ιδεώδες ελληνικό γεύμα. Η ποιοτική ψαροφαγία δεν είναι πάντοτε το πιο οικονομικό «σπορ», αλλά εκείνες τις μέρες που λαχταράμε τα καλά της θάλασσας,  βάζουμε πλώρη για αυτά τα μέρη της Αθήνας και του Πειραιά, που με διάφορα στιλ και γευστικά σενάρια την εκπροσωπούν επάξια. Από ψαροταβερνάκια-δεξιοτέχνες της σχάρας μέχρι δημιουργικά εστιατόρια, που το αριστοτεχνικά ψημένο ψάρι το έχουν κι αυτά στο «οπλοστάσιό» τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαγειρευτά και λευκά τραπεζομάντηλα: Μεσημέρι στα αστικά μαγειρεία της ΑθήναςΜαγειρευτά και λευκά τραπεζομάντηλα: Μεσημέρι στα αστικά μαγειρεία της Αθήνας

Θέα Θάλασσα: Ψαρική στην Πειραϊκή

Ξεκίνησε στο Μικρολίμανο, συνέχισε στην Ακτή Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή, πάντοτε με τη θάλασσα να γεμίζει το μάτι. Πολύ κοντά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με τη Σαλαμίνα απέναντι, απλή, με προσεγμένο φαγητό και καλή σχέση ποιότητας-τιμής, η ψαροταβέρνα του Γιώργου Λεμπιδάκη είναι πολύ καλή περίπτωση. Τα φρεσκότατα ψάρια που φέρνουν οι ψαράδες και οι ψαροντουφεκάδες με τους οποίους συνεργάζονται τα ψήνουν σωστά, και πλέον πέρα από βραστά λαχανικά μπορείς να τα συνοδεύσεις και με βουνίσια χόρτα μαζευτά. Πάρτε και την ταραμοσαλάτα τους, που είναι αλμυρούτσικη, με βελούδινη υφή, κι έχει για συνοδεία χειροποίητα γκρίζα πιτάκια με μελάνι σουπιάς, τη χειροποίητη λακέρδα τους, τη φάβα Σχοινούσας, και κάποιο από τα ωμά όπως τον μπακαλιάρο σκορδαλιά-καρπάτσιο που έχουν προσθέσει τελευταία, το τραγανό τηγανητό μαρούλι της θάλασσας (φύκι) ή το τρυφερό ψητό καλαμάρι, διαλέξτε και κάποιο από τα κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, ή κάποιο από τα τσίπουρα και τα ούζα που προτείνουν, που όλο και πληθαίνουν (τώρα είναι γύρω στα 35) και χαρείτε φαγητό και θέα. Α.Σ.

Ακτή Θεμιστοκλέους 344. Τ/ 210-41.32.070 . Κόστος 30-40/άτομο χωρίς το κρασί. Ψάρι: 65 ευρώ το κιλό.

Τραβόλτα ή πως το Περιστέρι έγινε ψαροφαγικός προορισμός

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Travolta athens (@travoltaathens)

Από αξέχαστες μπάμιες με ροφό και «κοντοσούβλι» με γόπα, μέχρι τσιπούρα χουνκιάρ και σπετζοφάι με λουκάνικο σουπιάς – στο Τραβόλτα, το μαγαζί που έκανε το Περιστέρι ψαροφαγικό προορισμό, ο κατάλογος έχει πολλά πρωτότυπα θαλασσινά μαγειρευτά για να διαλέξει κανείς. Αλλά και όταν έχουμε όρεξη για κάτι πιο λιτό μας βγάζει ασπροπρόσωπους. Από τα τρία καΐκια με τα οποία συνεργάζεται το Τραβόλτα έρχεται η εκλεκτή ψαριά της ημέρας (από γόπες και μπαρμπούνια μέχρι το πιο… βαρύ πυροβολικό) και ψήνεται, για όποιον το επιθυμεί, αριστοτεχνικά στη σχάρα. Υπερ-τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, ντομάτα-τριαντάφυλλο με χοντρό αλάτι, σωστά βρασμένα λαχανικά, υποδειγματική ταραμοσαλάτα, ωραία ελαιόλαδα και διαλεγμένα κρασιά θα συνοδεύσουν το «βασιλικό» γεύμα. Γ.Π.

Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, Τ/ 210-57.19.222, Κόστος: 32-40 ευρώ / άτομο (χωρίς τα ποτά). 40-80 ευρώ/κιλό το φρέσκο ψάρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ11 ψαροταβέρνες που άντεξαν στον χρόνο: μαγαζιά γεμάτα θάλασσα και ιστορίες11 ψαροταβέρνες που άντεξαν στον χρόνο: μαγαζιά γεμάτα θάλασσα και ιστορίες

Ψαροκαστέλα: Για σκαστά (!) και πελαγίσια ψάρια

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Η Μαρία, ο σύζυγός της Κώστας και τα δυο τους παιδιά, ο Νέστορας και ο Κωνσταντίνος, που δουλεύουν όλοι στο μαγαζί, μας υποδέχονται πάντα με χαμόγελο και ευγένεια. Λέω μαγαζί, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για το σπίτι τους: μετέτρεψαν σε ψαροταβέρνα το παλιό σαλόνι και τη βεράντα τους. Εδώ απολαμβάνουμε εκλεκτούς θαλασσομεζέδες και φρέσκα ψάρια, που τα παίρνουν καθημερινά από τα καΐκια, πολλές φορές από τα ξαδέλφια τους που μένουν μόνιμα στη Χίο και είναι ψαράδες. Πάντα μας ενημερώνουν τι έχουν και προτείνουν το κατάλληλο. Από αυτούς μάθαμε για τα «σκαστά», που σημαίνει ψάρια που γεννήθηκαν σε ιχθυοτροφείο αλλά το έσκασαν και ζουν στο πέλαγος μεν, αλλά δεν απομακρύνονται πολύ από το ιχθυοτροφείο. Η τιμή τους είναι μειωμένη σε σχέση με τα πελαγίσια αλλά η γεύση τους σχεδόν ίδια. «Καλύτερα να έχεις πέντε πράγματα και καλά, παρά πολλά και να μην είναι ποιοτικά», λέει ο Κώστας, ο οποίος έχει αναλάβει τον ρόλο του ψήστη. Φαγκριά, σκορπίνες και συναγρίδες περνάνε από τα χέρια του και τα ψήνει υπέροχα. «Να μη βιάζεσαι, αυτό είναι το μυστικό», συμβουλεύει. «Το κάθε ψάρι θέλει άλλο ψήσιμο. Η σκορπίνα, για παράδειγμα, που είναι δύσκολη γιατί έχει χοντρό κεφάλι και λεπτή ουρά, αν σου αρπάξει δεν θα περάσει μέσα η θερμοκρασία. Χρειάζεται υπομονή το φαγητό, δεν είμαστε ταχυφαγείο. Και για την πατάτα θα περιμένουμε να ζεσταθεί το λάδι και μετά θα την τηγανίσουμε, γιατί τα κάνουμε όλα τη στιγμή που παραγγέλνει ο πελάτης». Μ.Π.

Σκρα 19, Πειραιάς, Τ/ 210-42.22.237. Κόστος: 25-30 ευρώ/άτομο (χωρίς τα ποτά), 45-55 ευρώ το κιλό τα ψητά ψάρια.

Κανάρια: Ό,τι φέρει ο ψαράς

Χρήστος Χωμενίδης: Τα Κανάρια
Χρήστος Χωμενίδης: Τα Κανάρια
Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα

Δεν έχουν πάντα μεγάλα ψάρια στα Κανάρια γιατί μαγειρεύουν μόνο με ό,τι φρέσκο τους φέρει ο ψαράς – τα ψάρια τα παίρνουν συνήθως από τα Κουφονήσια και τις Κυκλάδες. Κάποιες μέρες λοιπόν, μπορεί να έχει μόνο μπαρμπούνια, άλλες λυθρίνια και άλλες μεγάλα ψάρια άνω του κιλού όπως, συναγρίδα, φαγκρί, σαργό κ.α. Όλα ζυγίζονται μπροστά στον πελάτη, αφού κάνει ο ίδιος την επιλογή, σε μια ζυγαριά που βρίσκεται στο μαγαζί από το ‘59. Παλια είναι και το χειροποίητο ψυγείο ελληνικής κατασκευής του ’64, η σόμπα πετρελαίου και η ξύλινη εξωτερική πόρτα από το ’38. Όλα διατηρημένα και απόλυτα λειτουργικά, διακοσμούν όμορφα την ψαροταβέρνα του Μοσχάτου. Αφού ζυγιστούν τα ψάρια ψήνονται ολόσωστα στα κάρβουνα από τον έμπειρο ψήστη. Τα μεγάλα σερβίρονται καθαρισμένα και ολόκληρα σε μια λευκή πιατέλα με λίγο ελαιόλαδο. Τα μικρά τηγανίζονται και σερβίρονται σκέτα. Όσοι προτιμούν τα θαλασσινά μπορούν να παραγγείλουν γαρίδες, είναι άλλωστε η ειδικότητά τους. Είναι γάμπαρες και τις προμηθεύονται από τον Πλαταμώνα. Τις κάνουν τηγανητές, βραστές και ψητές, σε κάθε περίπτωση είναι πολύ γλυκιές και ζουμερές και η γεύση σού μένει για καιρό. Tip: Ρωτήστε πριν κάνετε την κράτηση σας τι ψάρια έχει φέρει ο ψαράς. Μ.Π.

Κανάρη 119, Μοσχάτο, Τ/210-94.22.119. Κόστος: 30-45 €/άτομο χωρίς τα ποτά, 60 ευρώ/κιλό τα μικρά ψάρια, 70 ευρώ/κιλό τα μεγάλα.

Θαλασσινός: Από το ’89 με τη θάλασσα σε πρώτο ρόλο

Όταν ξεκίνησαν έβλεπαν άλογα να περνούν. Ο ιππόδρομος ήταν δίπλα, τα σπίτια στις Τζιτζιφιές χαμηλά, στη θέση της απέναντι πολυκατοικίας ένα πεταλωτήριο, παραπέρα στάβλοι. Ο κατάλογος κατά κάποιο τρόπο την αποτυπώνει αυτή την ιστορία. Δίπλα σε πιο καινούργιες σπεσιαλιτέ βρίσκεις και άλλες-ίχνη όσων πέρασαν από την κουζίνα του Θαλασσινού, που πλέον κοντεύει τα 35 – τη γαριδοσαλάτα με καρότο, ας πούμε, την πρωτοέφτιαξε ο Μπαρμπα-Γιάννης, ένας Πολίτης μάγειρας που είχαν πριν από πολλά χρόνια. Η συλλογή είναι πλούσια. Στην ζεστή τσαγαλί σάλα με τη χαρακτηριστική τοιχογραφία με τα ζωγραφιστά πλακάκια αλλά και στο κλειστό κομμάτι της μικρής αυλής, που ιδίως τα μεσημέρια είναι πολύ δημοφιλές, κυκλοφορούν αλίπαστα, ωμά, μεζέδες πολλών λογιών, μια πολύ γευστική χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο, θαλασσινές μακαρονάδες και βέβαια ψητό ψάρι, με τον Βασίλη Κολοβέα να ψήνει μαστόρικα συναγρίδες, φαγκριά, σφυρίδες, μαγιάτικα, που έρχονται στο τραπέζι με όλους τους χυμούς τους. Α.Σ.

Λυσικράτους 32, Καλλιθέα, Τ/210-94.04.518 . Κόστος: 35-45 ευρώ ανά άτομο χωρίς το κρασί. Ψάρι με το κιλό: 70-80 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟδηγός καλής εξόδου: 30 εστιατόρια για δείπνο-εμπειρίαΟδηγός καλής εξόδου: 30 εστιατόρια για δείπνο-εμπειρία

Ε/Γ Ταξιδεύοντας στο Κερατσίνι και στη Νέα Ερυθραία

Μεζέδες κλασικοί και μη, φρέσκο ψάρι και μια ωραία ουζοσυλλογή δίνουν τον τόνο σε αυτή την ζωγραφιστή ψαροταβέρνα που έχει στους τοίχους της χρωματιστές ψαρόβαρκες κι έναν ψαρά που θα μπορούσαν να έχουν βγει από κόμικ, η οποία φέρνει κόσμο από διάφορα μέρη της πόλης στο Κερατσίνι. Αν προτιμάς ψητό ψάρι, θα πας μέχρι την κουζίνα να το διαλέξεις: ανάλογα με την εποχή και τον καιρό, θα βρεις συναγρίδες, σφυρίδες, τσαούσια και φαγκριά, σκάρους, λούτσους, λίτσες, κοκκάλια, που έρχονται από την Άνδρο, την Τήνο, την Κύθνο, τη Σέριφο… Για μένα το καθάρισμα είναι το μισό fun, αλλά για όσους δεν θέλουν να παιδεύονται με τα κόκαλα, κάποια ψάρια τα ψήνουν και φιλεταρισμένα. Η ταραμοσαλάτα-μους, τα όστρακα, που τα αγαπούν εδώ, κάποιο τηγανητό, όπως οι σουπιές που τις λούζουν με λαδολέμονο και φρέσκο κρεμμυδάκι ή η δημοφιλής καραβιδόψιχα μπορούν να κάνουν την αρχή στο «επιβατηγό», που έχει κι ένα πιο εστιατορικό αδερφάκι στα βόρεια προάστια. Α.Σ.

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, T/210-43.24.368 και Ευαγγελίστριας 36, Νέα Ερυθραία, T/210-62.01.572. Κόστος: 30-40 ευρώ/άτομο χωρίς τα ποτά. Ψάρια με το κιλό με 40, 48 και 68 ευρώ το κιλό.

Παπαϊωάννου: Για κλασική ψαροφαγία υψηλού επιπέδου

Είναι από τα καλύτερα εστιατόρια για ψητό ψάρι στην πόλη. Το μενού είναι λιτό αλλά περιεκτικό, με λίγα όστρακα ημέρας για αρχή, ένα-δύο μαρινάτα, ωμά ανάλογα με την εποχικότητα και τη διαθεσιμότητα, καπνιστά, αχνιστά, μαγειρευτά, τηγανητά και ψητά. Τα ψάρια έχουν πάντα τον κύριο λόγο, από τότε που ο Γιώργος Παπαϊωάννου είχε το μικρό γωνιακό μαγαζί στον Πειραιά, που έγινε γρήγορα προορισμός για ψαρόφιλους. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε πιο κάτω στο Μικρολίμανο, και πιο πρόσφατα άνοιξε στην Κηφισιά και στο Καβούρι κρατώντας πάντα τον πήχη ψηλά. Τα ψάρια του είναι ψημένα άψογα και ταιριάζουν ιδανικά με τα χόρτα εποχής που τα συνοδεύουν. Δεν χρειάζονται ούτε λάδι ούτε λεμόνι: έτσι λάμπει η πρώτη ύλη, που είναι όλη η νοστιμιά. Μην παραλείψετε τα μαγειρευτά σε καυτερή κόκκινη σάλτσα φιλέτα μπαρμπουνιού, είναι ό,τι καλύτερο έχω φάει τελευταία στην Αθήνα, αλλά και το σεβίτσε καραβίδας που αφήνει μια ήπια, ισορροπημένη, μεσογειακή αψάδα στο στόμα. Μ.Π.

Ηλίου 2, Βουλιαγμένη, Τ/ 211-100.11.17. Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, Πειραιάς, Τ/ 210-42.25.059. Κολοκοτρώνη 32, Κεφαλάρι, Κηφισιά, Τ/ 210-75.46.046. Κόστος: 60-80 ευρώ/άτομο χωρίς το κρασί,110 ευρώ/κιλό το ψάρι ημέρας 

Cookoovaya: Πρώτη ύλη στο επίκεντρο

Πρώτη ύλη στο επίκεντρο, εποχικότητα και το ταλέντο του Περικλή Κοσκινά –μάγειρα από τους λίγους– κάνουν την ανανεωμένη Cookoovaya να ξεχωρίζει. Ειδικά αν έχετε όρεξη για θαλασσινά, εδώ θα απολαύσετε μερικά από τα πιο εκφραστικά πιάτα που σερβίρονται αυτή τη στιγμή στην πόλη: πεντανόστιμα ωμά, άριστα ψημένα καλαμάρια και καραβίδες, μπαρμπούνια σαβόρο ή ένα θεϊκό μπιάνκο με πηχτό ζουμί-βάλσαμο. Ο σεφ τιμά σε πολλά από τα πιάτα την κερκυραϊκή καταγωγή του ενώ εφαρμόζοντας την αρχή της αφαίρεσης καταφέρνει να εντυπωσιάσει. Στο μενού θα βρείτε συνήθως στήρες, ροφούς και φαγκριά (και όχι μόνο) και μπορείτε να τα απολαύσετε είτε ψημένα στα κάρβουνα, είτε ωμά, αχνιστά, σε μπιάνκο, σε γιουβέτσι, μπουρδέτο και μερικές ακόμα εκδοχές. Στα συν και τα ωραία κρασιά, όπως και τα κομψά κοκτέιλ που επιμελείται ο Ηλίας Μαρινάκης. Γ.Π. 

Χατζηγιάννη Μέξη 2A, Ιλίσια, Τ/ 210-72.35.005, Κόστος: 50+ ευρώ/άτομο, χωρίς ποτά. 95 ευρώ/κιλό το φρέσκο ψάρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧυλωμένη κοτόσουπα, pho ή μαχλούτα; 15 διευθύνσεις για σούπες-βάλσαμοΧυλωμένη κοτόσουπα, pho ή μαχλούτα; 15 διευθύνσεις για σούπες-βάλσαμο

Piscis: Value for money στο Μικρολίμανο

Θέα στην Ακτή Κουμουνδούρου και τα καΐκια του Μικρολίμανου έχει το προσεγμένο εστιατόριο που μετράει μερικούς μήνες λειτουργίας και που από την πρώτη στιγμή μας κέρδισε για την πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Στο Piscis μπορείς να φας φρέσκο ψάρι Α’ ποιότητας με 62 ευρώ/κιλό, τιμή χαμηλότερη και από ψαροταβέρνα. Τα ψητά ψάρια λοιπον, σερβίρονται με λαδολέμονο ή λευκή σως στο πλάι και συνοδεύονται (προαιρετικά) από βραστά χόρτα εποχής. Το ψάρι είναι ζουμερό και ωραία ψημένο και τα χόρτα τραγανά, με μπόλικο ελαιόλαδο και ανθό αλατιού. Στο μενού, που επιμελείται ο πολύ καλός σεφ Παναγιώτης Γιακαλής, βρίσκουμε και ψητό ψάρι σε μερίδα. Αυτή την εποχή έχουν σφυρίδα ή φαγκρί που ψήνεται κλεισμένο σε λαδόκολλα με λαχανικά εποχής με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα νόστιμο ζουμάκι. Tip: Αν σας αρέσουν τα ζυμαρικά, η γιουβετσάδα με λαυράκι, τα σπαγγέτι με αυγοτάραχο και μύδια και η αστακομακαρονάδα είναι must. Μ.Π.

Ακτή Κουμουνδούρου 30, Πειραιάς, Τ/ 210-41.70.772. Κόστος: 30-40 ευρώ (χωρίς τα ποτά), 48-62 ευρώ/κιλό το φρέσκο ψάρι.

Αφρόψαρο: To περιποιητικό ψαροεστιατόριο του Νέου Ηρακλείου

Πριν μπεις στη σάλα με  τη μεγάλη ραφιέρα που είναι φορτωμένη με ρετρό αυτοκινητάκια, παλιές τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, καπέλα, φιάλες κρασιού και ξυλοκιβώτια σ’ αυτό το εστιατόριο στο Νέο Ηράκλειο που είναι μονίμως γεμάτο με παρέες, οικογένειες και επαγγελματικά τραπέζια είναι η μαρμάρινη ψαριέρα με τα καλούδια της ημέρας, αυτό τον καιρό σφυρίδες, συναγρίδες, στήρες, καραβίδες και πάει λέγοντας και τα ταμπελάκια τους, που έχουν τη φάση τους («οι πιο όμορφες σφυρίδες, ροφοί κούκλοι»), τα οποία αξιοποιούν από κεφάλι ως την ουρά (head to tail) σε διαφορετικές παρασκευές: σασίμι, αχνιστά, ψητά, τηγανητά, μαγειρευτά. Το μενού έχει πολλά και διάφορα, άλλα πιο απλά/κλασικά και άλλα πιο μοντέρνα, πιο περίτεχνα, άλλα πιο ελληνικά, άλλα πιο multi-culti. Το ατόφιο ψάρι όμως, που το εδώ το ψήνουν ωραία, το τιμούν πολλοί. Βλέπεις συχνά πυκνά τους σερβιτόρους, να το καθαρίζουν δίπλα σε κάποιο τραπέζι. Α.Σ.

Μαρίνου Αντύπα 62-66, Νέο Ηράκλειο, Τ/210-27.23.000. Κόστος: 35-45 ευρώ το άτομο χωρίς το κρασί. Ψάρι με το κιλό 65-80 ευρώ. 

Βασίλαινας: Λιτά και πιο περίτεχνα, όλα με τον πήχη ψηλά

Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα του Βασίλαινα έχει κατά βάση άρωμα θαλασσινό. Όχι ότι στο μενού δεν βρίσκει κανείς και κάποιες προτάσεις σε κρέας (και πολύ ωραίες μάλιστα), αλλά στο εκατονταετές πια εστιατόριο που ξεκίνησε στον Πειραιά και γράφει τα επόμενα κεφάλαια της ιστορία του πίσω από το Χίλτον στη θάλασσα έχουν αδυναμία. Ο σεφ Μάνος Γαρνέλης έχει να προτείνει πολλά ιδιαίτερα κυρίως πιάτα, με ωραίες συνθέσεις υλικών, φινετσάτα και νόστιμα, κι ένα ειδικό head to tail ψαροφαγικό μενού, αλλά μπορείτε να επιλέξετε και φρέσκο ψάρι με το κιλό, το οποίο θα μαγειρευτεί με όποιον τρόπο προτιμάτε: σκορπίνες, χριστόψαρα, στήρες, φαγκριά, συναγρίδες και ό,τι άλλο βρίσκουν κάθε φορά μπορούν να γίνουν αχνιστά, μαγειρευτά, γιουβέτσι και βέβαια ψητά, που τα συνοδεύουν με χόρτα και λαχανικά εποχής. Μέχρι να έρθουν στο τραπέζι, διαλέγοντας και κάποιο κρασί από την πολύ καλή λίστα τους –η γυάλινη κάβα κρύβει πολλά διαμαντάκια– δοκιμάστε την φημισμένη, μια ιδέα ξινούτσικη βελούδινη ταραμοσαλάτα, κάποιο από τα ωμά, τα πολύ νόστιμα μπαρμπούνια σαβόρο με την τραγανή κρούστα ή τα σουτζουκάκια ψαριού που σερβίρονται με πουρέ μαϊντανόριζας και λαγόχορτο, τα οποία μπήκαν τελευταία στο μενού. Αν είστε τυχεροί θα βρείτε και συκώτι ψαριού που το γλασάρουν στο τηγάνι, το οποίο όποτε εμφανίζεται γίνεται ανάρπαστο. Α.Σ.

Βρασίδα 13, Ιλίσια, T/210-72.10.501. Κόστος: 40-50 ευρώ/άτομο χωρίς το κρασί και  ψητό ψάρι με 95 ευρώ το κιλό

Milos: Η πολυτέλεια της απλότητας

Ο Κώστας Σπηλιάδης, ο σεφ και εστιάτορας που κατάφερε να εδραιώσει και να αποθεώσει την ελληνική κουζίνα στα πέρατα του κόσμου, έχει χτίσει μια ισότιμη σχέση μεταξύ πελάτη και κουζίνας δίνοντας στον πρώτο το δικαίωμα να επιλέξει ακριβώς αυτό που θα φάει από την βιτρίνα με τα φρέσκα της ημέρας. Έτσι και στο Milos της Αθήνας που άνοιξε το 2021 στην Κολοκοτρώνη, στη σάλα η ψαροβιτρίνα έχει ειδικό βάρος και πιάνει αρκετό χώρο. Ίσως κλέβει το βλέμμα μας από το αψεγάδιαστο περιβάλλον με το ζεστό ξύλο, το λευκό μάρμαρο και τα αστραφτερά τραπεζομάντηλα. Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο τραπέζι είναι το ελαιόλαδο, ζεστό ζυμωτό ψωμί κι ένα κλωναράκι χλωρή ρίγανη. Ο σερβιτόρος θα κόψει τότε τα φυλλαράκια της ρίγανης και θα τα ρίξει στο λάδι, για να κάνει το βούτηγμα έξτρα αρωματικό. Μια ωραία κακαβιά με πυκνό ζουμί, κολοκυθάκι αέρινο λες κι είναι τηγανισμένο στα σύννεφα, ωραία ταραμοσαλάτα, σαλάτες εποχής. Αξίζει να πάρετε ψάρι ψημένο σε κρούστα αλατιού (συνήθως λαβράκι, από 80 ευρώ/ κιλό) έρχεται με τους πλούσιους χυμούς του, μαζί με χόρτα εποχής, βρασμένα τέλεια, να κρατάνε ελαφρώς. Το φαγητό είναι λιτότερο του λιτού, απλό και ουσιαστικό, και είναι θαυμάσιο αυτό το ωραίο παράδοξο που συμβαίνει σε αυτό τον χώρο, ότι η ελληνική κουζίνα στην πιο απλή της μορφή είναι πράγματι πολυτελής. Ν.Δ.

Κολοκοτρώνη 3-5, Σύνταγμα, Τ/ 216- 60.03.320. Κόστος 55-80€/ άτομο. Ψάρι με το κιλό από 80 ευρώ.

Varoulko Seaside: Ο μετρ της θάλασσας

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Varoulko Seaside (@varoulkoseaside)

Λαχανοντολμάς, μουσακάς με καραβίδες, καλαμάρι pesto, ο Λαζάρου έχει ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο πλείστα ελληνικά πιάτα που έχουν σηματοδοτήσει την εγχώρια γαστρονομία. Κι όμως, παρά την ευφάνταστη ποικιλία που συνεχίζει να προσφέρει ο μισελενάτος σεφ, θα αξίζει να έρθει κανείς στο «σπίτι» του στον Πειραιά ακόμα και για ένα σκέτο φιλέτο ψαριού, βεβαίως ψημένο στην εντέλεια. Πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη στο μενού η φιλεταρισμένη φέτα ψαριού, με κρέμα καπνιστής πανσέτας, πατάτα ντοφινουάζ με μανιτάρι και μελάνι σουπιάς. Από την παραγγελία σας δεν πρέπει να λείπουν τα νόστιμα ωμά του, μαριναρισμένα σε χυμούς εποχικών φρούτων, με ωραία αρτύματα. Μια κατηγορία από μόνα τους είναι και τα μαγειρευτά του – το μπαρμπούνι στοιχηματίζουμε πως δεν το έχετε φάει έτσι αλλού. Έξτρα πόντους στο γεύμα θα δώσουν τα περίτεχνα επιδόρπια του Θοδωρή Μωυσίδη. Ν.Δ.

Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, Τ/210-52.28.400. Κόστος: 50-70€/άτομο χωρίς το κρασί. Ψάρι ημέρας από 90 ευρώ/κιλό.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Για ψάρι

Εστιατόριο για ψάρι

Αθήνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών