Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε το εβδομαδιαίο μας συνταγολόγιο, από Δευτέρα έως Κυριακή. Το ετοιμάζουμε από την Παρασκευή ώστε να έχουμε όλον τον χρόνο να προμηθευτούμε τα υλικά μας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. Μια φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Αυτήν την εβδομάδα, όμως, την Κρεατινή (4 -10/3), βάλαμε λίγο κρέας παραπάνω για να τηρήσουμε τα έθιμα.

Δευτέρα – Ματσάτα με κιμά και μυζήθρα

Ματσάτα με κιμά και μυζήθρα
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Ξεκινάμε την εβδομάδα με μια λιχούδικη και χορταστική μακαρονάδα. Την κάνουμε με τα ζυμαρικά-σήμα κατατεθέν της Φολεγάνδρου, τα ματσάτα, και μια μυρωδάτη και απερίγραπτης νοστιμιάς σάλτσα κιμά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛεμονάτο: 14 εξαίσιες συνταγές με μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλοΛεμονάτο: 14 εξαίσιες συνταγές με μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο

Τρίτη – Καλαμάρια γεμιστά με φέτα

Καλαμάρια γεμιστά με φέτα
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μεζές περιωπής τα γεμιστά καλαμάρια, αλλά και ένα απίθανο κυρίως πιάτο αν τα συνοδέψουμε με μια τηγανιά πατάτες και μια δροσερή πράσινη σαλάτα με μαύρες ελιές και πορτοκάλι. Απολαυστικά!

Τετάρτη – Πρασόρυζο

προασόρυζο
Φωτογραφία: Digital Minds

Ναι, είχαμε και στο χωριό μας ριζότι και απόδειξη τρανή είναι αυτό το καλομελωμένο πρασόρυζο με ολόγλυκα πράσα, μακρύκοκκο ρύζι, μπαχάρι, δεντρολίβανο και μπόλικο άνηθο. Το συνοδεύουμε με καροτοσαλάτα με πράσινες ελιές και ζεστό προζυμένιο ψωμί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕύκολα γλυκά με γιαούρτι: 21 συνταγές απλές και… εθιστικέςΕύκολα γλυκά με γιαούρτι: 21 συνταγές απλές και… εθιστικές

Τσικνοπέμπτη – Μπριζόλες µοσχαρίσιες µε σάλτσα λαδορίγανης

Μπριζόλες µοσχαρίσιες µε σάλτσα λαδορίγανης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Προγραμματίζουμε λίγο νωρίτερα το μαρινάρισμα τους, ετοιμάζουμε μια ολόφρεσκη πράσινη σαλάτα και μια πιατέλα τηγανητές πατάτες, ανοίγουμε ένα κρασί και είμαστε πανέτοιμοι να διασκεδάσουμε με την οικογένεια ή και την παρέα μας την Τσικνοπέμπτη.

+ Ένας απίθανος μεζές bonus, λόγω της ημέρας: Το «βρώμικο» της πλατείας Μαβίλη στο σπίτι

Το «βρώμικο» της πλατείας Μαβίλη
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ένα «βρώμικο» αλλιώτικο από τα άλλα, με καλής ποιότητας χωριάτικα λουκάνικα, μυρώνια και πορτοκάλι αλλά και αυγά μάτια, κατά προτίμηση μελάτα, για νόστιμες βουτιές με ζεστό ψωμί της αρεσκείας μας.

Παρασκευή – Φασόλια μαυρομάτικα γιαχνί με μπέικον

Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, ετοιμάζουμε ένα γιαχνί με τα ευκολόβραστα μαυρομάτικα, μυρωδάτη πάπρικα αλλά και λίγο μπέικον, μια που αυτή την εβδομάδα έχει μπόλικο κρέας. Φέτες προζυμένιου ζεστού ψωμιού αλειμμένες με μια μαλακή φέτα και μια πράσινη σαλάτα και έτοιμο το τραπέζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚασόπιτα (ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα)Γρήγορες τυρόπιτες χωρίς φύλλο: 12 συνταγές για φαγητό στο άψε σβήσε

Σάββατο – Ψάρι πλακί

Ψάρι πλακί
Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου

Ωραίο, κλασικό φαγητό, εύκολο και απλό. Πατάτες σε στρογγυλές φέτες στο ταψί, φιλέτα ψαριού της αρεσκείας μας και μια ζουμερή ντοματένια σάλτσα σε στρώσεις και έτοιμο το ψάρι του Σαββάτου. Συνοδέψτε το με σαλάτα με πικρά ραδίκια και αφράτα παξιμάδια.

Κυριακή – Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο

Φωτογραφία: Digital Minds

Το κλασικό κυριακάτικο φαγητό στα καλύτερα του. Ξεροψημένη πετσούλα, τρυφερό ψαχνό και μελωμένες πατάτες. Όνειρο! Στο τραπέζι, μαζί του, μια λαχανοσαλάτα με καρότο, ελιές θρούμπες και προζυμένιο ψωμί.

Δείτε εδώ 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + έναν μεζέ:

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών