30' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Τρίβουμε το εσωτερικό μιας κατσαρόλας με τα δύο κομμάτια σκόρδου, προσθέτουμε το κρασί και τη βάζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να πάρει βράση το κρασί.
  2. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να αρχίσει να βράζει και αυτή, για περίπου 2 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει και το μείγμα να ομογενοποιηθεί (πρέπει να είναι πολύ ζεστό αλλά να μην κοχλάζει).
  4. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το Κιρς και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το μοσχοκάρυδο και πιπέρι.
  5. Συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε 7 - 8 λεπτά, μέχρι το μείγμα μόλις να δέσει.
  6. Το μεταφέρουμε σε ειδικό δοχείο για φοντί και το κρατάμε ζεστό πάνω από φλόγα (τα δοχεία αυτά διαθέτουν ειδική βάση στην οποία ανάβουμε φλόγα, ενώ επάνω στη βάση τοποθετούμε το κατσαρολάκι με το φοντί). Αν το φοντί πήξει πολύ, μπορούμε να το αραιώσουμε με λίγο Κιρς.
  7. Με τα μακριά πιρούνια του φοντί βουτάμε το ψωμί μας στη γαβάθα και... καλή ορέξη.

Μυστικά

Ορισμένα βασικά υλικά Gruyère Παραδοσιακό, ελβετικό αγελαδινό τυρί από την ομώνυμη περιοχή του Γκριγιέρ. Ιδανικό για φοντί λόγω της σφιχτής, συμπαγούς και ελαστικής του σάρκας που λιώνει τέλεια. Το γαλλικό Comté, επίσης αγελαδινό και κατάλληλο για φοντί, διακρίνεται για τις χαρακτηριστικές τρύπες του. Χρένο (horseradish) Ετοιµο, τριµµένο, σε βαζάκια, σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, µπακάλικα και ντελικατέσεν. Προσοχή, αγοράζουμε τριµµένο χρένο και όχι σάλτσα horseradish, που περιέχει µαγιονέζα. Ξινολάχανο Το ζεσταίνουμε ελαφρώς και το σερβίρουμε.

Τα «αθώα» τυράκια που συνήθως αναζητούν ένα λευκό κρασί, μόλις μαγειρευτούν γίνονται γευστικοί γίγαντες και θέλουν κάποιον αντάξιο οινικό σύμμαχο. Στραφείτε στα κόκκινα κρασιά, λοιπόν! Σ’ ένα Αγιωργίτικοσκέτο ή σε χαρμάνι με Cabernet Sauvignon, σ’ ένα Syrah. Χρειάζονται κρασιά με λίγες τανίνες και κάποια οξύτητα για να αντισταθμίσουν τη λιπαρότητα του ψημένου τυριού. Ασε που τα κόκκινα ταιριάζουν καλύτερα με το χιόνι, αν έξω χιονίζει!

Άρθρα και Συνταγές με Αλκοόλ

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών