Οι παλιές νοικοκυρές στην Κρήτη, κυρίως στα ορεινά, έφτιαχναν τα γεμιστά στην κατσαρόλα και όχι στον φούρνο. Για να μην κολλήσουν στο σκεύος ακόμη κι αν σωθούν τα υγρά, η Μαρία Ηλιάκη στρώνει στον πάτο της κατσαρόλας φύλλα βασιλικού, αμπελοβλάσταρα ή αμπελόφυλλα, κι έτσι παράλληλα το φαγητό μοσχοβολάει.

50' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τη γέμιση

Για τα λαχανικά

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Λαχανικά: Παίρνουμε την πιο φαρδιά κατσαρόλα που διαθέτουμε και καλύπτουμε καλά τον πάτο της με τα φύλλα βασιλικού ή τα αμπελόφυλλα.
  2. Κόβουμε από ένα «καπάκι» σε κάθε λαχανικό: στις ντομάτες από τη μεριά του κοτσανιού, ενώ από τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες και τις πατάτες μία φέτα από τη μακριά τους πλευρά.
  3. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα όλων των λαχανικών.
  4. Την ψίχα από τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια την τρίβουμε και θα τη χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση, ενώ της μελιτζάνας και της πατάτας τις κρατάμε για άλλο μαγείρεμα.
  5. Αλατίζουμε ελαφρώς το εσωτερικό από κάθε λαχανικό που αδειάζουμε.
  6. Γέμιση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά – η γέμιση θα γίνει σχετικά ζουμερή από την ψίχα της ντομάτας και το τριμμένο κολοκύθι που βγάζει τα υγρά του, γι’ αυτό και δεν το στραγγίζουμε όταν το τρίψουμε.
  7. Μαγείρεμα: Τακτοποιούμε όλα τα αδειασμένα λαχανικά στην κατσαρόλα, πάνω στα φύλλα, σφιχτά μεταξύ τους, με το άνοιγμα προς τα πάνω.
  8. Με ένα κουτάλι τα γεμίζουμε με το μείγμα ρυζιού, αφήνοντας ένα κενό 1 εκ.
  9. από το χείλος τους – φυλάσσουμε στην άκρη τη γέμιση που θα περισσέψει.
  10. Σκεπάζουμε τα λαχανικά με τα «καπάκια» τους.
  11. Περιχύνουμε τα σκεπασμένα γεμιστά με 60 ml από το ελαιόλαδο, τον μισό χυμό λεμονιού και τον αραιωμένο πελτέ.
  12. Σκεπάζουμε τα γεμιστά με ένα πιάτο με διάμετρο λίγο μικρότερη από αυτή της κατσαρόλας.
  13. Τέλος, προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να μισοκαλύψει το πιάτο.
  14. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι το υγρό να πάρει βράση.
  15. Μετριάζουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να γίνει το ρύζι.
  16. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε με προσοχή το πιάτο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
  17. Σερβίρουμε τα γεμιστά όταν κρυώσουν αρκετά και συνοδεύουμε με στραγγιστό γιαούρτι και χωριάτικο ψωμί.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών