Το τσάνα μασάλα σερβίρεται από πλανόδιους πωλητές, σε παζάρια ή στους δρόμους της Ινδίας, και τρώγεται με puri (είδος ψωμιού). Καταναλώνεται κάθε ώρα της ημέρας, ως σνακ ή ελαφρύ γεύμα, και αποτελεί πολύ καλό συνοδευτικό σε κάθε ινδικό γεύμα.

30' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Στραγγίζουµε καλά και βάζουµε τα ρεβύθια σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε 2 λίτρα νερό. Αφήνουµε να πάρουν βράση, αφαιρώντας προσεκτικά τον αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια. Χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 1-11/2 ώρα ή µέχρι να µαλακώσουν. Είναι σηµαντικό τα ρεβίθια να είναι µαλακά σε αυτό το στάδιο, γιατί δεν θα µαλακώσουν άλλο µόλις προστεθεί η σάλτσα. Στραγγίζουµε, κρατώντας το νερό τους.
  2. Σε έναν πολυκόφτη αναµειγνύουµε το κρεµµύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και την κοµµένη πιπεριά τσίλι µέχρι να γίνουν πολτός.
  3. Ζεσταίνουµε το λάδι σε µια κατσαρόλα και τσιγαρίζουµε το µείγµα του κρεµµυδιού σε µέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτουµε το κύµινο, τον κόλιανδρο, τη σκόνη τσίλι και τη σκόνη σκόρδου, και ανακατεύουµε για 1 λεπτό. Προσθέτουµε το γιαούρτι και ανακατεύουµε για 1 λεπτό. Ανακατεύοντας, προσθέτουµε 2 κουτ. σούπας από το γκαράµ µασάλα και µετά ρίχνουµε 1.200 ml  από το νερό όπου έβρασαν τα ρεβίθια, λίγο λίγο, ανακατεύοντας έπειτα από κάθε προσθήκη. Αφήνουµε να πάρει βράση και χαµηλώνουµε τη φωτιά ώστε να σιγοβράζει.
  4. Προσθέτουµε τον πουρέ ταµάρινδου, το λεµόνι, τις ολόκληρες πιπεριές τσίλι, τα ρεβύθια, το πιπέρι και το αλάτι. Μισοσκεπάζουµε την κατσαρόλα, σιγοβράζουµε για 30 λεπτά και αφαιρούµε το λεµόνι. Μαγειρεύουµε για άλλα 30 λεπτά ή µέχρι το φαγητό να πιει όλα τα νερά του, αφήνοντας τα µαλακωµένα ρεβύθια µέσα σε µια πλούσια σάλτσα µε σκούρο καφετί χρώµα.
  5. Προσθέτουµε το chaat masala  και το υπόλοιπο γκαράµ µασάλα, και, ανακατεύοντας, ρίχνουµε µέσα τις ωµές ροδέλες του κρεµµυδιού, το τζίντζερ και τα φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού, αν τα χρησιµοποιήσουµε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών