Το τσάνα μασάλα σερβίρεται από πλανόδιους πωλητές, σε παζάρια ή στους δρόμους της Ινδίας, και τρώγεται με puri (είδος ψωμιού).
30'
προετοιμασία
3 ώρες και 5' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες και 35'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε πικάντικα ρεβύθια με πιπεριές, αρχικά στραγγίζουµε καλά τα ρεβύθια.
- Στη συνέχεια, τα βάζουµε σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε 2 λίτρα νερό.
- Αφήνουµε να πάρουν βράση, αφαιρώντας προσεκτικά τον αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια.
- Χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 1-11/2 ώρα ή µέχρι να µαλακώσουν.
- Είναι σηµαντικό τα ρεβύθια να είναι µαλακά σε αυτό το στάδιο, γιατί δεν θα µαλακώσουν άλλο µόλις προστεθεί η σάλτσα.
- Στραγγίζουµε, κρατώντας το νερό τους.
- Σε έναν πολυκόφτη αναµειγνύουµε το κρεµµύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και την κοµµένη πιπεριά τσίλι µέχρι να γίνουν πολτός.
- Ζεσταίνουµε το λάδι σε µια κατσαρόλα και τσιγαρίζουµε το µείγµα του κρεµµυδιού σε µέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει καλά.
- Προσθέτουµε το κύµινο, τον κόλιανδρο, τη σκόνη τσίλι και τη σκόνη σκόρδου, και ανακατεύουµε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουµε το γιαούρτι και ανακατεύουµε για 1 λεπτό.
- Ανακατεύοντας, προσθέτουµε 2 κουτ. σούπας από το γκαράµ µασάλα και µετά ρίχνουµε 1.200 ml από το νερό όπου έβρασαν τα ρεβύθια, λίγο λίγο, ανακατεύοντας έπειτα από κάθε προσθήκη.
- Αφήνουµε να πάρει βράση και χαµηλώνουµε τη φωτιά ώστε να σιγοβράζει.
- Προσθέτουµε τον πουρέ ταµάρινδου, το λεµόνι, τις ολόκληρες πιπεριές τσίλι, τα ρεβύθια, το πιπέρι και το αλάτι.
- Μισοσκεπάζουµε την κατσαρόλα, σιγοβράζουµε, τα πικάντικα ρεβύθια με πιπεριές, για 30 λεπτά και αφαιρούµε το λεµόνι.
- Μαγειρεύουµε για άλλα 30 λεπτά ή µέχρι το φαγητό να πιει όλα τα νερά του, αφήνοντας τα µαλακωµένα ρεβύθια µέσα σε µια πλούσια σάλτσα µε σκούρο καφετί χρώµα.
- Προσθέτουµε το chaat masala και το υπόλοιπο γκαράµ µασάλα, και, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουµε µέσα τις ωµές ροδέλες του κρεµµυδιού, το τζίντζερ και τα φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού, αν τα χρησιµοποιήσουµε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις του Γαστρονόμου «Κουζίνες του κόσμου: Ινδία».