«Προϊόν οικιακής οικονομίας, το βλασερό ψωμί (νωπό – γρήγορο, χωρίς προζύμι) της Άνδρου το έφτιαχνε σε μεγάλες δόσεις πότε το ένα νοικοκυριό, πότε το άλλο, και το μοιράζονταν με τους γείτονες. Βλέπετε, δεν μπορούσαν να ανάβουν καθημερινά τον ξυλόφουρνο, όποιος φούρνιζε μοίραζε και στους υπόλοιπους. Έτσι, οι συναλλασσόμενοι, τα γειτονικά σπίτια δηλαδή, είχαν συνέχεια φρέσκο ψωμί, κι όταν μπαγιάτευε το έκαναν παξιμάδια», εξηγεί ο Δημήτρης Γιγίνης για τα ψωμάκια που μας ετοίμασε.

15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 20 τμχ

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε 500 ml νερό.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι και τον γλυκάνισο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. (Μπορεί να χρειαστούμε λίγο παραπάνω νερό.)
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, σε ζεστό μέρος.
  4. Καλύπτουμε με λαδόκολλα δύο λαμαρίνες του φούρνου.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 18 με 20 κομμάτια (περίπου 100 γρ. το καθένα) και πλάθουμε σε μπαλάκια.
  6. Τα τακτοποιούμε στα ταψιά σε απόσταση το ένα από το άλλο (γιατί θα φουσκώσουν) και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, σκεπασμένα με νοτισμένες πετσέτες, μέχρι να φουσκώσουν.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
  8. λείφουμε τα ψωμάκια με λίγο νερό, τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών