«Προϊόν οικιακής οικονομίας, το βλασερό ψωμί (νωπό – γρήγορο, χωρίς προζύμι) της Άνδρου το έφτιαχνε σε μεγάλες δόσεις πότε το ένα νοικοκυριό, πότε το άλλο, και το μοιράζονταν με τους γείτονες. Βλέπετε, δεν μπορούσαν να ανάβουν καθημερινά τον ξυλόφουρνο, όποιος φούρνιζε μοίραζε και στους υπόλοιπους. Έτσι, οι συναλλασσόμενοι, τα γειτονικά σπίτια δηλαδή, είχαν συνέχεια φρέσκο ψωμί, κι όταν μπαγιάτευε το έκαναν παξιμάδια», εξηγεί ο Δημήτρης Γιγίνης για τα ψωμάκια που μας ετοίμασε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠροζυμένιο ψωμί με ελαφρύ άρωμα μαστίχαςΠροζυμένιο ψωμί με ελαφρύ άρωμα μαστίχας
15' προετοιμασία
30' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 45'

Υλικά

Τεμάχια: 20

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε βλασερό ψωμί Άνδρου, αρχικά διαλύουμε, σε ένα μπολ, τη μαγιά σε 500 ml νερό.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι και τον γλυκάνισο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. (Μπορεί να χρειαστούμε λίγο παραπάνω νερό.)
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, σε ζεστό μέρος.
  4. Καλύπτουμε με λαδόκολλα δύο λαμαρίνες του φούρνου.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 18 με 20 κομμάτια (περίπου 100 γρ. το καθένα) και πλάθουμε σε μπαλάκια.
  6. Τα τακτοποιούμε στα ταψιά σε απόσταση το ένα από το άλλο (γιατί θα φουσκώσουν) και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, σκεπασμένα με νοτισμένες πετσέτες, μέχρι να φουσκώσουν.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
  8. Αλείφουμε τα ψωμάκια με λίγο νερό, τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σουσάμι

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών