ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜους αχλάδιΜους αχλάδι

Η Εβελίνα Ζαϊμίδη, απο το ζαχαροπλαστείο Θ.Ε.Κ.Α., προτείνει ένα δροσερό γλύκισμα στο ποτήρι, με κρέμα σαν μπαβαρουάζ, με άρωμα από φυσική βανίλια και επικάλυψη από αφράτη κρέμα σμέουρου. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε όποιο άλλο φρούτο θέλουμε, π.χ. φράουλες, βατόμουρα ή ροδάκινα. Αν θέλουμε, ανάμεσα στις δύο στρώσεις μπορούμε να απλώσουμε μία στρώση από θρυμματισμένα μπισκότα της αρεσκείας μας.

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Διπλή κρέμα βανίλια-σμέουρο στο ποτήρι Διπλή κρέμα βανίλια-σμέουρο στο ποτήρι

Για την κρέμα βανίλια, μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, τα 125 γρ. κρέμα γάλακτος, τη μισή ζάχαρη και τα σποράκια της βανίλιας, μέχρι το μείγμα να κάψει αλλά να μη φουσκώσει.

Διπλή κρέμα βανίλια-σμέουρο στο ποτήρι Διπλή κρέμα βανίλια-σμέουρο στο ποτήρι

Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη. Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας κάψει, αποσύρουμε, ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα στο μπολ με τους κρόκους και ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα.

Διπλή κρέμα βανίλια-σμέουρο στο ποτήρι Διπλή κρέμα βανίλια-σμέουρο στο ποτήρι

Αδειάζουμε το μείγμα των κρόκων στην κατσαρόλα, τη βάζουμε πάλι στο μάτι της κουζίνας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει κάπως η κρέμα μας. Προσέχουμε να μην παρακάψει, γιατί θα «κόψει» και οι κρόκοι θα ψηθούν και θα γίνουν σαν ομελέτα. (Ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής μάς δίνει μεγαλύτερο έλεγχο και δεν ανησυχούμε για ατυχήματα: απλώς αποσύρουμε την κρέμα μόλις η θερμοκρασία της φτάσει τους 82-84°C.) Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα άλλο μπολ (για να σταματήσει να ζεσταίνεται) και αφήνουμε για 1-2 λεπτά. Στύβουμε τις μαλακωμένες ζελατίνες και τις ρίχνουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την κρέμα να γίνει χλιαρή τόσο ώστε να τη νιώθουμε ζεστή στα χείλη.

Διπλή κρέμα βανίλια-σμέουρο στο ποτήρι Διπλή κρέμα βανίλια-σμέουρο στο ποτήρι

Προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε την κρέμα σε 6 ποτήρια της αρεσκείας μας και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα σμέουρο.

Διπλή κρέμα βανίλια-σμέουρο στο ποτήρι Διπλή κρέμα βανίλια-σμέουρο στο ποτήρι

Για την κρέμα σμέουρα, μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με κρύο νερό. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον πουρέ φρούτου με τη ζάχαρη, μέχρι να νιώθουμε το μείγμα αρκετά ζεστό στα χείλη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, στύβουμε τις ζελατίνες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό, προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.

Διπλή κρέμα βανίλια-σμέουρο στο ποτήρι Διπλή κρέμα βανίλια-σμέουρο στο ποτήρι

Βγάζουμε από την κατάψυξη τα ποτήρια με την κρέμα βανίλια και τα απογεμίζουμε με την κρέμα σμέουρο, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο περίπου 1 εκ. από το χείλος. Βάζουμε τα ποτήρια στην κατάψυξη για 15-20 λεπτά (ή στο ψυγείο για 40 λεπτά), μέχρι να σφίξουν οι κρέμες. Διακοσμούμε με φρέσκα σμέουρα (ή όποιο άλλο φρούτο θέλουμε) και σερβίρουμε την διπλή κρέμα βανίλια – σμέουρο σε ποτήρι.

Διπλή κρέμα βανίλια-σμέουρο στο ποτήρι

1 ώρα προετοιμασία
50' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6 ποτήρια

Κρέμα βανίλιας

Κρέμα σμέουρο

Διαδικασία

Κρέμα βανίλια

  1. Για την διπλή κρέμα βανίλια – σμέουρο, μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, τα 125 γρ. κρέμα γάλακτος, τη μισή ζάχαρη και τα σποράκια της βανίλιας, μέχρι το μείγμα να κάψει αλλά να μη φουσκώσει.
  3. Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη.
  4. Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας κάψει, αποσύρουμε, ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα στο μπολ με τους κρόκους και ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα των κρόκων στην κατσαρόλα, τη βάζουμε πάλι στο μάτι της κουζίνας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει κάπως η κρέμα μας.
  6. Προσέχουμε να μην παρακάψει, γιατί θα «κόψει» και οι κρόκοι θα ψηθούν και θα γίνουν σαν ομελέτα. (Ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής μάς δίνει μεγαλύτερο έλεγχο και δεν ανησυχούμε για ατυχήματα: απλώς αποσύρουμε την κρέμα μόλις η θερμοκρασία της φτάσει τους 82-84°C.)
  7. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα άλλο μπολ (για να σταματήσει να ζεσταίνεται) και αφήνουμε για 1-2 λεπτά.
  8. Στύβουμε τις μαλακωμένες ζελατίνες και τις ρίχνουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την κρέμα να γίνει χλιαρή τόσο ώστε να τη νιώθουμε ζεστή στα χείλη.
  9. Προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.
  10. Μοιράζουμε την κρέμα σε 6 ποτήρια της αρεσκείας μας και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα σμέουρο.

Κρέμα σμέουρο

  1. Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με κρύο νερό.
  2. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον πουρέ φρούτου με τη ζάχαρη, μέχρι να νιώθουμε το μείγμα αρκετά ζεστό στα χείλη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, στύβουμε τις ζελατίνες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά.
  3. Αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό, προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.

Συναρμολόγηση

  1. Βγάζουμε από την κατάψυξη τα ποτήρια με την κρέμα βανίλια και τα απογεμίζουμε με την κρέμα σμέουρο, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο περίπου 1 εκ. από το χείλος.
  2. Βάζουμε τα ποτήρια στην κατάψυξη για 15-20 λεπτά (ή στο ψυγείο για 40 λεπτά), μέχρι να σφίξουν οι κρέμες.
  3. Διακοσμούμε με φρέσκα σμέουρα (ή όποιο άλλο φρούτο θέλουμε) και σερβίρουμε την διπλή κρέμα βανίλια – σμέουρο σε ποτήρι.

Μυστικά

* Έτοιμη πούλπα φρούτων βρίσκουμε κατεψυγμένη σε πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ και μεγάλα ζαχαροπλαστεία. Πριν τη χρησιμοποιήσουμε, την αφήνουμε να ξεπαγώσει καλά. Εναλλακτικά αγοράζουμε τα αντίστοιχα φρούτα (φρέσκα ή κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα σε σουρωτήρι) και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη, ζυγίζοντας τον πολτό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές με Σμέουρα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών