ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠουπέκιΠουπέκι παραδοσιακό (γαλατόπιτα από τα Μεσόγεια)
30' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 40 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κιούλι, αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  2. Στη συνέχεια, απλώνουμε το αλεύρι σε ένα ταψί και το φουρνίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να αρχίσει να χρυσίζει. Κάθε λίγα λεπτά σείουμε το ταψί, ώστε να ανακατεύεται το αλεύρι και να παίρνει ομοιόμορφα χρώμα. Προσέχουμε να μη ροδίσει, γιατί θα πικρίσει.
  3. Μόλις χρυσίσει ομοιόμορφα και σκορπίσει ωραίο άρωμα, το ξεφουρνίζουμε, το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
  5. Τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε την κανέλα και το ξύσμα και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας με το σύρμα ασταμάτητα γιατί αρπάζει εύκολα, για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι η κρέμα να αρχίσει να πήζει και να βγάζει μεγάλες φουσκάλες.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  8. Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα το ταψί (και τα τοιχώματα).
  9. Αδειάζουμε την κρέμα και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να σφίξει η κρέμα και να σχηματιστεί μια ωραία κρούστα.
  10. Αν θέλουμε, λίγο πριν τη βγάλουμε από τον φούρνο, την πασπαλίζουμε με την επιπλέον κρυσταλλική ζάχαρη και τοποθετούμε το ταψί σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου.
  11. Γυρίζουμε τη λειτουργία στο γκριλ και ψήνουμε για λίγα λεπτά, ίσα ίσα να καραμελώσει η ζάχαρη και να κάνει εδώ κι εκεί τραγανή κρούστα.
  12. Αφήνουμε το κιούλι να κρυώσει αρκετά πριν το σερβίρουμε.

Μυστικά

* Είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε αυτές τις πίτες φτιαγμένες με παχύ, άβραστο πρόβειο γάλα ημέρας, σημαντικότατο στοιχείο της νοστιμιάς τους. Το πρόβειο γάλα της αγοράς, όμως, είναι αποβουτυρωμένο και δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με το παραδοσιακό πρόβειο. Το πιο κοντινό γάλα που θα επιλέξουμε για τις γαλατόπιτές μας είναι ένα καλής ποιότητας πλήρες αγελαδινό. Αποφεύγουμε για αυτές τις πίτες, κατσικίσιο, light και κάθε φυτικό γάλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών