ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαλιγκάρια κρεμμυδάτα (σαν στιφάδο) με δυόσμοΣαλιγκάρια κρεμμυδάτα (σαν στιφάδο) με δυόσμο

«Το πιο δύσκολο φαΐ είναι ο σάλιαγκας», έλεγε η Φούλα καθώς είχε καταπιαστεί με το καθάρισμα των σαλιγκαριών που είχε μαζέψει την προηγουμένη από το βουνό. Εξιστορώντας μας την ιστορία ξεριζωμού της οικογένειάς της και πώς από τον Τσεσμέ και το Λυθρί της Σμύρνης βρέθηκε στη Χίο μάς έδωσε και αυτή την εξαιρετική συνταγή.

30' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα σαλιγκάρια του βουνού με μελιτζάνες, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα τα 40 ml από το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να καλυφθούν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
  3. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  4. Τις ρίχνουμε και αυτές στην κατσαρόλα πάνω από τα σαλιγκάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 15 λεπτά. Το φαγητό θα πρέπει να μείνει με μια δεμένη σάλτσα.

Μυστικά

* Το καθάρισμα των σαλιγκαριών: Βάζουμε σε λεκάνη τα σαλιγκάρια, τη γεμίζουμε με καθαρό νερό και τα πλένουμε πολύ καλά (έως και 10 φορές). Τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό για 20 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό, βάζουμε φρέσκο και τα βράζουμε για άλλα 20 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά και τα στραγγίζουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών