ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦασολάδα Κιμώλου με μαυρομάτικα και ρύζιΦασολάδα Κιμώλου με μαυρομάτικα και ρύζι

 

40' προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την Ηπειρώτικη φασολάδα με χόρτα, ξεκινάμε στραγγίζοντας τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό τόσο που να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό που έβρασαν.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα χόρτα μαζί με τα κρεμμύδια, για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  3. Προσθέτουμε τα φασόλια, τον άνηθο, την πιπεριά (αν βάλουμε φρέσκια, τη σοτάρουμε μαζί με τα χόρτα), αλατοπίπερο και το νερό που είχαμε κρατήσει. Το νερό θα πρέπει να υπερκαλύπτει τα υλικά κατά 3 -4 εκ. Αν είναι λιγότερο, προσθέτουμε ζεστό νερό. Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να χυλώσει η φασολάδα.
  4. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το μπούκοβο μαζί με την ντομάτα, για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς η ντομάτα και να «βγάλει» το άρωμά του το μπούκοβο.
  5. Περιχύνουμε με το μείγμα τη φασολάδα, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 127.

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών