ΑΓΟΡΑ

Τα πρώτα παγωτά της σεζόν είναι εδώ: Τι δοκιμάσαμε σε 6 αθηναϊκά παγωτατζίδικα

Αν ο Μάιος ήταν παγωτό ή σορμπέ τι γεύση θα είχε; Σταθήκαμε σε 6 αθηναϊκά παγωτατζίδικα και πήραμε πολλές διαφορετικές απαντήσεις σε κυπελάκι και χωνάκι.

11.05.2023| Updated: 15.05.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Τα πρώτα παγωτά της σεζόν είναι εδώ: Τι δοκιμάσαμε σε 6 αθηναϊκά παγωτατζίδικα

Παγωτά πλέον τρώμε όλο τον χρόνο, αλλά ο Μάιος είναι ο πλέον κατάλληλος μήνας για να μηδενίσεις το κοντέρ και να ξαναρχίσεις το μέτρημα. Μυρίζει καλοκαίρι. Με μια βόλτα σε μερικά από τα αγαπημένα μας αθηναϊκά παγωτατζίδικα, βρήκαμε γεύσεις ανάλαφρες, δροσιστικές και μυρωδάτες και εκφραστικά σορμπέ-φόρος τιμής στα φρούτα που κυκλοφορούν στους πάγκους των μανάβικων και των λαϊκών αγορών αυτόν τον καιρό: όψιμα του χειμώνα, ανοιξιάτικα και τα πρώτα καλοκαιρινά. Κάναμε μια πρώτη γύρα, δοκιμάσαμε αρκετά και λέμε να περάσουμε κι από το Pop Up Ice Cream Market που θα στηθεί στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42) στις 28 Μαΐου στο πλαίσιο του Athens City Festival με 8 συμμετέχοντες, ανάμεσα στους οποίους και κάποιοι για τους οποίους θα διαβάσετε παρακάτω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοchi: Ποιος θα το ’λεγε ότι ρύζι και παγωτό είναι συνδυασμός γκανιάν;Μοchi: Ποιος θα το ’λεγε ότι ρύζι και παγωτό είναι συνδυασμός γκανιάν;

Django Gelato: ακολουθώντας την πρώτη ύλη

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Το φρέσκο παγωτό, χωρίς συντηρητικά, έτοιμες σκόνες και ενισχυτικά γεύσης και τα ολόδροσα σορμπέ που φτιάχνουν ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης και η ομάδα του με πρώτες ύλες από βιοκαλλιεργητές και μικρούς παραγωγούς έχουν φανατικούς φίλους. Ο κόσμος μπαινοβγαίνει ασταμάτητα στο παγωτατζίδικό του στο Κουκάκι. Τώρα είναι εποχή για σορμπέ φράουλα. Είναι θαυμάσιο, πολύ «ζουμερό», με γεύση ατόφια, και ταιριάζει πολύ με το υπόξινο γιαούρτι τους – δοκιμάστε τα παρέα και θα με θυμηθείτε. Αυτή την εβδομάδα θα επιστρέψει στη βιτρίνα και το σορμπέ ροδάκινο, που του βάζουν λίγο αλάτι (έτσι για να σου θυμίζει τα ροδάκινο που πλένεις στη θάλασσα για να δροσιστείς μετά το μπάνιο), το πεπόνι, που για μένα είναι από τα πιο ωραία τους είναι κι αυτό καθ’ οδόν, όπως κι ένα σορμπέ με γεύση μούσμουλου. Με το τελευταίο ο Κωνσταντίνος πειραματίζεται ακόμη (έχει να αναμετρηθεί με τις τανίνες και την πηκτίνη του φρούτου), αλλά o δημιουργός του Django έχει έναν δικό του τρόπο να «ακούει» τα υλικά. Αυτό κάνει και με το φυστίκι Αιγίνης. Όπως εξηγεί δεν είναι η καλύτερη χρονιά του, κι όσα φτάνουν στο μαγαζί δεν έχουν όλα την ίδια χρωματική και γευστική δύναμη. Τα χωρίζουν λοιπόν στα τρία: τα πιο εκφραστικά γίνονται παγωτό, τα λιγότερο έντονα σορμπέ και τα ακόμα πιο αδύναμα βάζουν την πινελιά τους στη λιβανέζικη κρέμα, ένα παγωτό με φυστίκι, κατσικίσιο γάλα και ροδόνερο. «Έτσι δεν πετάμε τίποτα και σεβόμαστε και τον κόπο του παραγωγού», εξηγεί. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, και μια κουταλιά της λιβανέζικης κρέμας, που κινείται στον ρυθμό του zero waste, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Α.Σ.

Βεΐκου 15, Κουκάκι, Τ/211-42.22.029

Μαραμπού: Κάθε μέρα κάτι διαφορετικό

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα

Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα

Στο παγκρατιώτικο παγωτατζίδικο της Βίκυς Περιστάνογλου και του Ιγκόρ Τσομλεκτσόγλου οι σταθερές γεύσεις στον μαυροπίνακα πάνω από τη βιτρίνα είναι πάντα τέσσερις. Τα μικρής παραγωγής παγωτά και σορμπέ τους αλλάζουν κάθε μέρα, ανάλογα με τη διάθεσή τους και τις πρώτες ύλες που βρίσκουν στην αγορά, οπότε κάθε φορά που περνάς από το μαγαζί τους στην Αρχελάου σε περιμένει άλλο σερί. Στο «παράθυρο» του Μαραμπού κοντοστέκονται γείτονες, περαστικοί, οικογένειες – το Σάββατο που πήγα πέτυχα δυο ποδηλάτες, που aποφάσισαν για να ανταμείψουν εαυτόν για τα χιλιόμετρα που κατάφεραν με σορμπέ φράουλα κι εκείνο το ιδιαίτερο μύρτιλο που φτιάχνουν, το οποίο είναι δροσιστικό, με λίγο δάγκωμα από τα κομματάκια της φλούδας κι άγλυκο σχεδόν. Δεν βάζουν πολλή ζάχαρη σε όσα προτείνουν, θέλουν να κρατούν τον χαρακτήρα του κάθε υλικού. Εγώ κάθισα στο παγκάκι κάτω από το δέντρο απ’ έξω κρατώντας ένα κυπελάκι με σορμπέ αχλάδι, γλυκό, αρωματικό, με γεύση ώριμου φρούτου, και λίγο τζίντζερ να ξεμυτίζει σε κάθε κουταλιά, σε μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις για φέτος. Και μια που δεν πέτυχα το πορτοκάλι-στρατσιατέλα-αμύγδαλο ή το σορμπέ αβοκάντο-κακάο (είπαμε, έτσι πάει εδώ, μέρα με τη μέρα αλλάζουν) που είχα κατά νου, δοκίμασα το σορμπέ από κάσιους, που είχε ωραία γεύση και πυκνότητα, και τραγανά κομματάκια του ξηρού καρπού. Τώρα που έρχονται τα παγωτά με πρωταγωνιστές τα πρώτα καλοκαιρινά φρούτα, όπως ροδάκινο, βερίκοκο και πεπόνι, μάλλον θα χρειαστεί… επαναληπτική. Α.Σ.

Αρχελάου 17, Παγκράτι, Τ/210-72.47.037

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤρία κοκτέιλ σε κανάτα για ανοιξιάτικες μαζώξεις στο σπίτιΤρία κοκτέιλ σε κανάτα για ανοιξιάτικες μαζώξεις στο σπίτι

Le Greche: ελληνοϊταλική συμμαχία

Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Φωτογραφία: Χριστόφορος Δουλγέρης

Είναι δύσκολο να λοξοκοιτάξεις από το βελούδινο φυστίκι του Le Greche, το οποίο αυτόν τον καιρό ετοιμάζεται να ανοίξει και στην περιοχή της Ακρόπολης, αλλά αυτή την εποχή οι πιο ανάλαφρες, ανοιξιάτικες γεύσεις είναι εξίσου ελκυστικές. Η ξινούτσικη amarena με βύσσινο σε συνδυασμό με το γιαούρτι είναι από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς, ενώ πριν λίγες μέρες επανέφεραν και το αναζωογονητικό παγωτό με μαστίχα Χίου. Εδώ βρίσκουμε σταθερά και κάποια από τα πιο ωραία σορμπέ της πόλης με το μυρωδάτο λεμόνι–δυόσμο να δίνει τόνους φρεσκάδας. Γ.Π.

Μητροπόλεως 16, Αθήνα, Τ/216-70.06.458, Λυκούργου 2, Ψυχικό, Τ/213-04.16.299 και Λ. Μεσογείων 456, Αγία Παρασκευή, Τ/210-01.01.617

Ourse: Αντί για παγωτό ξυλάκι, εδώ παίρνεις αρκουδάκι

Στο γλυφαδιώτικο μπουτίκ ζαχαροπλαστείο που δημιούργησαν ο σεφ Στέφανος Τσουκαλάς και η ζαχαροπλάστης Βίκυ Νταλαγιάννη με τη βοήθεια του Σπύρου Πεδιαδιτάκη σε «καλούν» τα μιλφέιγ, οι Saint Honoré με τα καραμελωμένα σου, οι κομψές, όμορφα ισορροπημένες τάρτες ή το flan parisien. Αλλά στο Ourse αγαπούν ιδιαίτερα και το παγωτό. Μπορείτε λοιπόν να δοκιμάσετε τη γεύση lemon pie, που είναι στην ουσία παγωτό λεμόνι με ένα κραμπλ βουτύρου και τραγανά μαρεγκάκια ή το παγωτό λευκή καραμελωμένη σοκολάτα με passion fruit, τόνκα και κραμπλ σοκολάτας, που πέρα από το να το πάρεις σε κυπελάκι ή χωνάκι μπορείς να το πάρεις και σε… αρκουδάκι. Το βάζουν σε ένα καλούπι–από λευκή σοκολάτα (το σήμα του μαγαζιού τρισδιάστατο) συνδυάζοντάς το με μέλι που το παλαιώνουν και το αρωματίζουν με βανίλια Μαδαγασκάρης στο εργαστήριό τους. Από σορμπέ αυτόν τον καιρό θα βρείτε μεταξύ άλλων φράουλα, αλλά και πιο εξωτικό μάνγκο και καρύδα–λάιμ. Έχετε πάντως τον νου σας και για τις γεύσεις που προκύπτουν από τα υλικά που αξιοποιούν κάθε φορά στα γλυκά που προτείνουν, οι οποίες μπαίνουν εμβόλιμα και συμπληρώνουν τη συλλογή – κάποια στιγμή ας πούμε είχαμε πετύχει σορμπέ χαμομήλι. Α.Σ.

Μυστρά 39, Γλυφάδα, Τ/212-10.67.019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΞεδιψάσαμε! 9 ελληνικά αναψυκτικά μικρών παραγωγών που ξεχωρίσαμεΞεδιψάσαμε! 9 ελληνικά αναψυκτικά μικρών παραγωγών που ξεχωρίσαμε

Épik Gelato: άνοιξη προς καλοκαίρι στη Μαβίλη

Φωτογραφί: Μιχάλης Παππάς

Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα

Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα

Άμα περάσετε από τα μέρη αυτού του μαγαζιού με τα λευκά πλακάκια και την περιρρέουσα ρετρό αύρα, όπου τα παγωτά φτιάχνονται με φρέσκο γάλα από το μοναστήρι Τιμίου Σταυρού στην Κόρινθο και υλικά από διάφορα σημεία της Ελλάδας, κάντε μια στάση. Για τη νόστιμη κρέμα τους με τη γαλατένια επίγευση, για το δροσιστικό σορμπέ φράουλα, που μπορείτε να το συνδυάσετε με το παγωτό αλατισμένο φυστίκι Αιγίνης, για μια κόντρα γλυκού αλμυρού ή για μια μπάλα παγωτό γιαούρτι (προσωπικά θα το ήθελα λίγο πιο ξινούτσικο) που μπορείτε κάλλιστα να το ταιριάξετε με το παγωτό συριανό λουκούμι τριαντάφυλλο – στο παγωτατζίδικο της πλατείας Μαβίλη παίζουν πολλές φορές με τα παραδοσιακά ελληνικά τραταμέντα. Αν τώρα θέλετε κάτι αναζωογονητικά ξινό, πάρτε το σορμπέ λεμόνι με βασιλικό. Καθώς αυτές τις μέρες ετοιμάζουν τα καλοκαιρινά τους, σύντομα στη βιτρίνα θα πάρουν τη θέση τους τα σορμπέ πεπόνι με μοσχολέμονο και βερίκοκο με λεβάντα. Μέχρι τότε, αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο, περάστε την Κυριακή και διαλέξτε το παγωτό που έχουν δημιουργήσει για τη γιορτή της μητέρας (κάθε χρόνο το κάνουν αυτό) που αυτή τη φορά έχει γεύση ανθότυρου και συνδυάζεται με αλμυρό παστέλι με ηλιόσπορο και μαρμελάδα εσπεριδοειδών. Α.Σ.

Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, Τ/210-64.64.105

Οggi: Τώρα φράουλα, μετά κεράσι

Πάνε κιόλας σχεδόν τρία χρόνια από τότε που μια ελληνική οικογένεια με ιδιαίτερη αγάπη για τις ιταλικές γεύσεις έφερε στην Αθήνα το Oggi του Ιταλού τζελατιέρη Carmelo Chiaramida και μαζί του ένα παγωτό χωρίς χρωστικές και συντηρητικά. Το παγωτατζίδικο της οδού Βουλής, το οποίο έχει αρκετές γεύσεις στο ενεργητικό του, έχει αποκτήσει φίλους που κάνουν τακτικές στάσεις μπροστά στη βιτρίνα του για το παγωτό τσίζκεϊκ με χειροποίητη μαρμελάδα φράουλα και επίσης χειροποίητο μπισκότο, τον νόστιμο συνδυασμό ονόματι Pulcinela, με ρικότα, σταγόνες σοκολάτας με τριμμένο φυστίκι, μπισκότο και πορτοκάλι, και όχι μόνο. Μην παραλείψετε πάντως και τα σορμπέ τους: αυτόν τον καιρό την τιμητική της έχει η φράουλα, σκέτη ή με ρούμι και μέντα, η καρύδα κι ανανάς είναι πάντα ωραία ιδέα, όταν θέλεις μια δροσιστική νότα εξωτισμού, ενώ όπου να’ ναι επιστρέφουν το ροδάκινο, το πεπόνι και το κεράσι. Α.Σ. 

Βουλής 17,  Σύνταγμα, Τ/210-32.46.995

 

Αγία Παρασκευή

Γλυφάδα

Κουκάκι

Νέο Ψυχικό

Παγκράτι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών