ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινά ψώνια στη Θεσσαλονίκη: Ο οδηγός του Γαστρονόμου

Ο απόλυτος οδηγός για τα καλύτερα πασχαλινά τσουρέκια και κουλούρια, για τα σοκολατένια αυγά των ονείρων μας, και τα άπαντα για όσους στρώνουν λαμπριάτικο τραπέζι στη Θεσσαλονίκη.

11.04.2023| Updated: 12.04.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Πασχαλινά ψώνια στη Θεσσαλονίκη: Ο οδηγός του Γαστρονόμου

Αυτές τις μέρες ο κόσμος σε όλη την Ελλάδα αλλά και στη Θεσσαλονίκη ξεχύνεται στους δρόμους για τα πασχαλινά ψώνια, για τα τσουρέκια, τα γλυκά και τα δώρα που θα κάνει τις γιορτινές μέρες που έρχονται. Εμείς, κάναμε μια βόλτα στην αγορά της Θεσσαλονίκης για να βρούμε για εσάς τα καλύτερα.

Τσουρέκια και κουλούρια που σπάνε μύτες

Ζαχαροπλαστείο Μουρούζη / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο ζαχαροπλαστείο «Μουρούζη» (Μητροπόλεως 55, Τ/2310-269712) που μετράει πάνω από μισό αιώνα ιστορίας θα βρείτε τα περίφημα τσουρέκια της οικογένειας, τα οποία αν τα προτιμάτε στρόγγυλα ζητήστε τα ως «Λαμπρουκουλούρα». Αφράτα και μυρωδάτα, ζυμώνονται με αβγά ελευθέρας βοσκής και βούτυρο από τη Νάξο. Μαζί με το τσουρέκι, πάρτε και λίγα ημίγλυκα κουλουράκια για τον καφέ μετά το πασχαλινό τραπέζι. Θα σας γυρίσουν πίσω στη δεκαετία του ’70, όταν πρωτολανσαρίστηκαν. Από το μικρό ζαχαροπλαστείο Ζάχαρη (Λόρδου Βύρωνος 7, Τ/2310-257.734) περνάμε για το ωραίο τους τσουρέκι και τα σμυρναίικα κουλούρια που μοσχοβολάει όλη η γειτονιά όταν ψήνονται, και παίρνουμε κι ένα κουτί γλυκά για την επίσκεψη: προφιτερόλ, σοκολατίνα, σιροπιαστά με αμύγδαλο και αρωματικό βούτυρο, είναι από τα καλύτερά τους. Διάσημοι για τα μπισκότα και τα κουλουράκια τους, η οικογένεια Δεληγεωργάκη (Αγίας Σοφίας 58, Τ/2310-27.27.92) φτιάχνει και περίτεχνα τσουρέκια, ινώδη και μοσχομυρωδάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘεσσαλονίκη: Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά; 30+1 πινέζες στον χάρτηΘεσσαλονίκη: Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά; 30+1 πινέζες στον χάρτη

 

Τσουρέκια θα ψωνίσετε μαζί και με νόστιμα ψωμιά, κι από ορισμένους καλούς φούρνους της πόλης. Μικροσκοπικός με πάνω από 30 χρόνια ιστορίας, ο φούρνος «Το ψωμί της Γερακίνας» (Λεωνίδα Ιασωνίδου 11, Τ/2310-269267) είναι διάσημος για το γεμιστό τσουρέκι του με πραλίνα και καραμελωμένο αμύγδαλο από πάνω. Στην «Αρτοποιία Κουκουμέρια» (Μικράς Ασίας 50, Κάτω Τούμπα, Τ/2310-912365) που ιδρύθηκε το 1922 από μικρασιάτες πρόσφυγες, το τσουρέκι έχει την τιμητική του. Φτιαγμένο όλο στο χέρι, με συνταγή-–κληρονομιά του φούρναρη Βασίλη Κουκουμέρια από το Ικόνιο, χωρίς καμιά μηχανική επεξεργασία, παράγεται σε διάφορα σχήματα, όπως πασχαλινά λαγουδάκια, και πρωτότυπες γεμίσεις. Δοκιμάστε το τσουρέκι με καρύδι και κανέλα. Αν πάλι θέλετε πιο ιδιαίτερες γεύσεις, στην «Αρτοποιία Ιωάννη Τουρλή» (Μάρκου Μπότσαρη 50, Τ/2310-831066) που λειτουργεί από το 1968 θα ανακαλύψετε τσουρέκια με γέμιση μιλφέιγ, πάβλοβα και πάστα από φυστίκι Αιγίνης. Αντίστοιχες γεύσεις έχουν και τα πολύ γνωστά κρουασάν τους, που την τελευταία διετία έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν.

Σοκολατένια αυγά για απαιτητικά βαφτιστήρια

Το «Sugar Angel» (Λασσάνη 1, Τ/2310-225575) διαθέτει πασχαλινά αυγά σε πολλές γεύσεις, όπως τσιχλόφουσκα, μπανάνα, φυστίκι και μπισκότο oreo. Είναι τόσο όμορφα που δεν θες να τα φας για να μην τα χαλάσεις. Στο εργαστήριο της Πέπης Μπεζά (Μεγάλου Αλεξάνδρου 3, Πυλαία, Τ/2310-310484) θα βρείτε πασχαλινά αβγά με σοκολάτα γάλακτος σε διαφορετικά σχέδια, τα οποία επιμελείται η ίδια. Ξεχωρίζει η συλλογή (mini egg collection) με την τετράδα των μικρών πασχαλινών αβγών (60 γραμμάρια/έκαστο), ιδανική για δώρο. Για κάτι εντελώς διαφορετικό, αλλά εξίσου σοκολατένιο, επισκεφθείτε το «Oh Lah Lah Chocolat» (Φιλίππου 44, Τ/2310-277199) για να διαλέξετε γυαλιστερά και χρωματιστά Βοnbons. Αυτά τα μικρά λαχταριστά σοκολατάκια βγαίνουν σε χίλιες δυο γεύσεις, από τσιζκέικ μέχρι σνίκερς και αλμυρή καραμέλα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Magoa (@magoa_desserts)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDuck εστιατόριο ΘεσσαλονίκηTα must της Θεσσαλονίκης: Μη φύγεις από την πόλη αν δεν φας εδώ
Zαχαροπλαστείο Magoa

Μια κατηγορία μόνο του, το ολοκαίνουριο ζαχαροπλαστείο Magoa (Παλαιών Πατρών Γερμανού 29, Τ/2311-301.157) του pastry chef Γιώργου Αυγέρου. Φτιάχνει όχι μόνο υπέροχα αυγά σοκολατένια που λυπάσαι να φας, αλλά και έξοχα ζαχαροπλαστικά πονήματα όπως Paris Brest φουντούκι με υγρή καραμέλα, lemon pie σαν κόσμημα, roll με μαρμελάδα μύρτιλο, γιασεμί και ganache montée μυρτιλο, και ασυναγώνιστα βελούδινες πραλίνες σοκολάτας και βουτυράτα μπισκότα τύπου πτι φουρ. Για το τραπέζι του Πάσχα η τέλεια επιλογή είναι το σχετικά άγλυκο και πανάλαφρο τιραμισού που φτιάχνουν με χαρμάνια καφέ Valenio.

Γλυκό μετά τον οβελία

Τρίγωνα Ελενίδης

Στα ζαχαροπλαστεία Τάσος (Λεωφ. Κομνηνών 16, Πανόραμα, Τ/2310-342.103) και Καραγιάννης (Ευζώνων 50, Τ/2310-845.289) θα δοκιμάσουμε την τελειοποιημένη κλασική εκδοχή σε αρμενοβίλ, το παντοτινό, μισοπαγωμένο γλυκό της Θεσσαλονίκης, ενώ στο καινούργιας κοπής εξειδικευμένο ζαχαροπλαστείο Armenonville (Μητροπόλεως 102, Τ/2310-525.112), εκτός από ωραίο κλασικό, ετοιμάζουν και μερικές σκανδαλιστικά νόστιμες παραλλαγές όπως με κρέμα λεμονιού, με πραλίνα φουντουκιού και με αλμυρή καραμέλα. Στου Γεωργακούδα (Καπετάν Γκόνη 45, Καλαμαριά, Τ/2314-014.828) κάνουν τα τέλεια σαραγλί, τρυφερό ραβανί και καρυδόπιτα, ενώ το γαλακτομπούρεκο του Νικηφόρου (Ελ. Βενιζέλου 54, Τ/2310-243.577), σα να μην έχει ήδη αρκετά σιρόπια, ξανασιροπιάζεται και μπροστά μας την ώρα της παραγγελίας, είναι αγαλλιαστικά κρεμώδες και παραδόξως όχι και τόσο λιγωτικό. Στα Τρίγωνα Ελενίδης (κεντρικό Βενιζέλου 12, Πανόραμα, Τ/2310-344.948) με το κόκκινο κουτί με τα λευκά γράμματα και στον Γ. Ελενίδη (κεντρικό Λεωφ. Κομνηνών 69, Πανόραμα, Τ/2310-341.531) με το λευκό κουτί με τα κόκκινα γράμματα, τα τρίγωνα αποτελούνται από ιδεωδώς ξεροψημένο, βουτυρωμένο και σιροπιασμένο χειροποίητο φύλλο κρούστας και κρέμα βουτυρένια, μωρουδιακά απαλή και εύγευστη. Σε ένα δεύτερο κουτάκι να τους ζητήσετε να σας βάλουν και μπακλαβά – καθένας τους τον κάνει διαφορετικά, μα και οι δύο είναι υπέροχοι. Στο παλιό ζαχαροπλαστείο της Θέρμης, τη Δροσσά (Ταβάκη 24, Θέρμη, Τ/2310-466.275), βρίσκουμε επίσης υποδειγματικά σιροπιασμένα τρίγωνα, ξέχειλα από την πλούσια βουτυράτη κρεμούλα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣPoster: Φάγαμε στο πολυαναμενόμενο εστιατόριο της ΘεσσαλονίκηςPoster: Φάγαμε στο πολυαναμενόμενο εστιατόριο της Θεσσαλονίκης
Ζαχαροπλαστείο Ήλιος / Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Από τον Ήλιο (Αντιγονιδών 7, Τ/2310-52.21.14 και Πλάτωνος 5, Συκιές, Τ/2310-61.53.37) παίρνουμε τρίγωνα με χειροποίητο φύλλο σφολιάτας, εργολάβους και πάστες αμυγδάλου, ανάμεικτα εκλέρ τίγκα στη σοκολάτα και βίντατζ σουδάκια με μια στρώση ξανθιάς καραμέλας. Στο Γαλακτοπωλείο του Χατζή (Π. Μελά 16 και Τσιμισκή, Τ/2310-284.620) φτιάχνουν μεταξύ άλλων καταπληκτικό πολίτικο καζάν ντιπί και ταούκ γιουκσού με ψαχνό από στήθος κοτόπουλου, αλλά και ένα χορταστικό εκμέκ με βουβαλίσιο καϊμάκι ένα δάχτυλο παχύ. Από τη Δορκάδα (Κασσάνδρου 66, Τ/2310-234.675) θα ψωνίσουμε το ονομαστό ολόπαχο γιαούρτι από πρόβειο γάλα με στιβαρή πέτσα, τις κρέμες και τα καλοχυλωμένα ρυζόγαλα, αλλά και τα παλιομοδίτικα, γλυκά, γλυκά τους, όπως χορταστικούς κορνέδες, μπαμπάδες, τουλούμπες και ροξάκια, για όσους αντέχουν. Μέσα σε 1,5 χρόνο το «Citron Patisserie» (Αγνώστου Στρατιώτη 35, Πολίχνη, Τ/ 2316-071481) πέτυχε να δημιουργήσει έναν μύθο γύρω από την τάρτα λεμόνι του, φτιαγμένη στο χέρι από ελληνικά ακέρωτα λεμόνια. Μάλιστα, είναι αρκετά δροσιστική –ταιριάζει ως επιδόρπιο μετά το πασχαλινό τραπέζι– γιατί αντί για τη συνηθισμένη καψαλισμένη μαρέγκα έχει γέμιση γκανάς μοντέ λευκής σοκολάτας.

Παντοπωλεία και μπακάλικα για τις γκουρμεδιές μας

Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου
Olicatessen / Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου

Ένας γαστρονομικός παράδεισος με εκατοντάδες προϊόντα από όλη την Ελλάδα είναι το παντοπωλείο Olicatessen (εντός Αγοράς Μοδιάνο και Βίκτωρος Ουγκώ 4, Τ/23130-30.286) του Αλέξη Στεφανίδη, που διαθέτει και μια από τις μεγαλύτερες συλλογές αγουρόλαδων. Εδώ θα βρούμε μεταξύ άλλων εκλεκτά βούτυρα για τις μαγειρικές μας, όπως το αιγοπρόβειο Δορκάδος του Μίχου, το αγελαδινό Νάξου του Κουφόπουλου, το γνήσιο φρέσκο βούτυρο Κερκύρας του Κάστρου, κι επίσης μια λαχταριστή επιλογή από σοκολατένια πασχαλινά αυγά και πασχαλιάτικες κολόμπες από την Ιταλία. Λίγα μέτρα πιο πέρα, από το Παντοπωλείο Μεσοτόπου Λέσβου (εντός Αγοράς Μοδιάνο) προμηθευόμαστε καλοψημένα παραδοσιακά λαδοτύρια, φέτα Μυτιλήνης, πρόβειο γιαούρτι και καλό βούτυρο. Μπαίνοντας από την κάτω είσοδο της Αγοράς Μοδιάνο θα συναντήσετε το αυγοπωλείο Τσακίρης με αυγά ημέρας από τη Νεοχωρούδα, και στον διπλανό διάδρομο, το τυροκομείο Αρβανίτη με όλα τα παραδοσιακά του προϊόντα, όπως το κατσικίσιο τυρί τσαντίλας και τη διάσημη φέτα του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Olicatessen (@olicatessen_skg)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑγάπη μόνο. Και πιροσκί. Στη Θεσσαλονίκη.Αγάπη μόνο. Και πιροσκί. Στη Θεσσαλονίκη.

Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης / Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης / Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης (Κομνηνών 12, Τ/2310-244.684) βρίσκουμε όχι μόνο αυτά που ψάχνουμε, αλλά κι εκείνα που δεν είχαμε καν σκεφτεί να ψάξουμε. Σπάνιες, διαλεχτές ντελικατέτσες, αλλά κι όλα τα καθημερινά, φροντισμένα και καλοδιαλεγμένα, στο παλιότερο και πιο πλήρες μπακάλικο της πόλης. Αν επιθυμείτε να κάνετε τα ψώνια σας μαζεμένα τότε επιλέξτε το «Ergon Agora» (Παύλου Μελά 42, T/ 2310-288008). Αυτή η υπεραγορά ντελικατέσεν προϊόντων περιέχει μεγάλη ποικιλία από ελληνικά και ξένα τυριά, λογής–λογής αλλαντικά, από μοσχαρίσιο παστράμι Δράμας μέχρι σαλάμι αέρος με πράσινο πιπέρι, μυρωδικά με την υπογραφή του «Ergon», ενδιαφέρουσες συνταγές ζυμαρικών, σαν το χειροποίητο κους κους με παντζάρι, και μια αρκετά ενημερωμένη κάβα με ελληνικές ετικέτες. Επίσης, λειτουργεί ξεχωριστό μανάβικο, ιχθυοπωλείο και κρεοπωλείο. Στο πρατήριο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής (Μαρίνου Αντύπα 54, Θέρμη, T/2310-492.700), αλλά και σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ βρίσκουμε τα αυγά Ω3 της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, που σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παράγουν προϊόντα ελεγχόμενης μεθόδου διατροφής των ορνίθων που στηρίζεται στη χρήση του λιναρόσπορου. Από εκεί θα ψωνίσετε επίσης φρέσκο βούτυρο, φρέσκο γάλα, γιαούρτι, ζυμαρικά, κρασί, τσίπουρο και κρασόξυδο της σχολής.

Ξηροκαρπάδικο Ηρακλής / Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Στην παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης, στο Καπάνι (από την οθωμανική λέξη ου-καπάν που σημαίνει αγορά αλεύρων) ή Αγορά Βλάλη συνυπάρχουν όλα τα καλούδια για το πασχαλινό τραπέζι, από κρέατα και ψαρικά μέχρι φρέσκα φρούτα, μπαχαρικά αλλαντικά και τυριά. Εντυπωσιάζει η μεγάλη νησίδα με τις ελιές, όπου σε καταστήματα όπως το Ελαιοπωλείον (Τ/2310-235394) και το Χρυσάφι της Μεσογείου (Τ/2310-238288), υπάρχουν ελιές από όλα τα μέρη της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Χαλκιδική, ο Βόλος, η Θάσος και η Καλαμάτα. Φεύγοντας από την αγορά, περάστε και από τη Βασιλέως Ηρακλείου να πάρετε ένα μπουκέτο άνθη για το πασχαλινό τραπέζι από τα ιστορικά λουλουδάδικα της πόλης. Πολύ λιγότερες επιλογές σε ψώνια συγκριτικά με το Καπάνι, αλλά μάλλον πιο οικονομικές τιμές, θα βρείτε στην Αγορά Βατικιώτη (Άθωνος). Καταστήματα τροφίμων, μανάβικα και ξηροκαρπάδικα γειτονεύουν με καρεκλάδικα και ξυλάδικα, δημιουργώντας μια νοσταλγική ατμόσφαιρα της παλιάς Θεσσαλονίκης. Εκεί θα βρούμε και το ποντιακό παντοπωλείο Ραγιάν (Μπαλάνου 12, Τ/2315-003.907) της οικογένειας Γεωργιάδη, που διαθέτει τα άπαντα της ποντιακής κουζίνας, στην πλειοψηφία τους ιδιοπαραγόμενα. Μεταξύ άλλων αξίζουν τα φανταστικά και σπάνια τυριά τους για το πασχαλινό μας τραπέζι, όπως γαΐς τυρί, πασκιτάν και σολγούν, αλλά και το έξοχο βούτυρο ξυγαλί για γλυκές και αλμυρές συνταγές, οι δικές τους πίτες με χόρτα του βουνού, τα σαρμαδάκια με πλιγούρι, κ.α.

Ξηροκαρπάδικο Ηρακλής / Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
Ξηροκαρπάδικο του Χαρίλαου

Για τα ξηροκάρπια μας δύο είναι οι αγαπημένες μας (και βραβευμένες) επιλογές με σταθερή πινέζα στον χάρτη της πόλης. Το ξηροκαρπάδικο «Ηρακλής» (Ολύμπου 59, Τ/2310- 261412), με ιστορία από το 1928, που πουλάει τα στραγάλια «καβουρμάς», αφράτα και αρωματικά, μέχρι και σήμερα συνοδεύουν τον μύθο του. Εδώ καταλήγουν οι ξηροί καρποί που επεξεργάζονται στο εργαστήριο τους στο Κορδελιό: ο καλά διαλεγμένος πασατέμπος, τα καρύδια ψίχα-πεταλούδα, οι αραχίδες Καλαμάτας, τα νόστιμα φουντούκια και οι προσεκτικά επιλεγμένοι ξηροί καρποί από όλο τον κόσμο. Αντίστοιχα, στο νεότερο ξηροκαρπάδικο του Χαρίλαου (Βατικιώτου 24, Τ/2310-285487) στην πλατεία Άθωνος θα βρείτε όλα τα είδη ωμά, ψημένα, ψημένα αλμυρά και ανάλατα. Τα φυστίκια του είναι από τις Σέρρες, τα στραγάλια του από την Κομοτηνή και τα λογής–λογής αμύγδαλα από διάφορες περιοχές της χώρας. Διαθέτει εντυπωσιακά μεγάλη ποικιλία σε ξερά φρούτα.

Για μαναβική στις βιολογικές αγορές φανατικά κι αδιαπραγμάτευτα 

Bιολογική αγορά της Καλαμαριάς / Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου
Bιολογική αγορά της Καλαμαριάς / Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου

Η μεγάλη βιολογική αγορά της Καλαμαριάς στο στρατόπεδο Κόδρα λειτουργεί το Σάββατο, κι είναι ένα γαστρονομικό τοπόσημο της πόλης, που προμηθεύει με ό,τι καλό έχει η εποχή στον ελληνικό βορά. Αναζητήστε μεταξύ άλλων τους Chilli Factor για πολύχρωμες ντομάτες, καυτερές πιπεριές, microgreens, χρωματιστά καρότα και παντζάρια, τοπιναμπούρ, κέιλ, μποκ τσόι, βρώσιμα λουλούδια, και άλλα που χρησιμοποιούν και γνωστοί σεφ, επίσης τον Αργύρη Πέτκο που φέρνει από την Επανομή κηπευτικά όπως δυό λογιών κέιλ, χρωματιστά σέσκουλα και ολόγλυκα λάχανα για σαρμάδες και σαλάτες, και τέλος τον Δημήτρη Αργυρίου που φέρνει τρυφερό αρακά και φασολάκια. Τις υπόλοιπες μέρες μικρότερες βιολογικές αγορές λειτουργούν στου Βότση (Τετάρτη), στη Νεάπολη (Πέμπτη), στην Περαία (Τρίτη) και στον Εύοσμο (Δευτέρα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιάννης Λουκάκης, ο σεφ που περιμένουμε πως και πως στην ΑθήναΓιάννης Λουκάκης, ο σεφ που περιμένουμε πως και πως στην Αθήνα

Τρία κρεοπωλεία που ξέρουμε κι εμπιστευόμαστε

Kρεοπωλείο Μιχάλης
Κρεοπωλείο From

Από το 1941 η οικογένεια Γκόση στο κρεοπωλείο «Μιχάλης» προμηθεύει τις σαλονικιώτικες οικογένειες με κρέατα κυρίως από τη Μακεδονία. Εδώ θα βρείτε αρνιά και κατσίκια από τη Βέροια, κοτόπουλα από την Πίνδο και τη Νεοχωρούδα, περιποιημένο τζιγεροσαρμά και εκλεκτά κοκορέτσια. Το προηγούμενο Σάββατο επέστρεψαν στην Αγορά Μοδιάνο (Τ/2310-277590), ενώ διατηρούν και το μαγαζί στην Ερμού 59 (Τ/2310-273074). Σταθερή αξία είναι και το κρεοπωλείο «Αιμίλιος» (Αλεξάνδρου Σβώλου 25, Τ/2310-27.1603), με τη μικρασιάτικη ιστορία της οικογένειας Κουτράκου να ξεκινάει από το 1850. Ξεχωρίζουν οι επιλογές σε βιολογικά κρέατα, οι πολύ ιδιαίτερες κοπές, όπως το rib eye ξηράς ωρίμασης 120 ημερών, και η μεγάλη ποικιλία κρεάτων. Για όσους δεν θέλουν να σουβλίσουν αρνί, μπορούν να δοκιμάσουν βουβάλι Κερκίνης ή αγριογούρουνο. Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετράει το κρεοπωλείο «From» (5ο χλμ. Χαριλάου-Θέρμης, Τ/2310-466.888) που κινείται κάτω από το ραντάρ, μακριά από την προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «F.R.O.M» σημαίνει «Free Range Organic Meat» (αποδίδεται ως οργανικό κρέας ελευθέρας βοσκής), οπότε στις βιτρίνες του φιγουράρουν από μοσχάρια ελευθέρας βοσκής από τη φάρμα του «Ζαγορίτη» στη Χαλκιδική μέχρι σπάνιες κοπές από Αμερική, Ιαπωνία και Αυστραλία. Για τις γιορτινές μέρες επιλέξτε κατσικάκι από τη Συκιά Χαλκιδικής, το οποίο μεγαλώνει δίπλα στη θάλασσα τρώγοντας κρίταμα.

Πίτες σαν σπιτικές αν δεν βρίσκετε τον πλάστη σας

Κουζίνα της γιαγιάς Σοφίας
Κουζίνα της γιαγιάς Σοφίας

Αν δεν έχετε χρόνο να ανοίγετε φύλλο και να ετοιμάζετε πίτα, υπάρχουν κάποιες έξοχες, έτοιμες εκδοχές φτιαγμένες με καλά υλικά. Στη Βλάστη (Παπάφη 211, Κάτω Τούμπα, Τ/2310-947-815) χρησιμοποιούν αλεύρι από τους Κυλινδρόμυλους της Κρήτης, ελαιόλαδο, και την τεχνική της βλάχικης πίτας, και φτιάχνουν εξαιρετική μπλατσιώτικη τυρόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, πρασόπιτα, παστουρμαδόπιτα, κ.α. Στην Κουζίνα της γιαγιάς Σοφίας (Ελ. Βενιζέλου 55, Τ/2310-265.414) φτιάχνουν από τυρόπιτα με φέτα Παγγαίου και κοτόπιτα, μέχρι πίτα στιφάδο, πίτα με ζυγούρι και γλυκιά γαλατόπιτα ελασσονίτικη. Το φύλλο το ανοίγουν στο χέρι, μέτρια χοντρό, με αλεύρι Γρεβενών, ελαιόλαδο κρητικό, και ξύδι, όπως κάνουν στα χωριά της Θεσσαλίας. Στο Δια χειρός Ρεσινιώτου (Καστριτσίου 12, Τ/2310-264.107) τα φύλλα είναι χοντρουλά, τσαλακωμένα σαν ξέστρωτο κρεβάτι. Από εδώ αξίζει να δοκιμάσετε πρασόπιτες, κοτόπιτες, τυρόπιτες και κολοκυθόπιτες. Σημειώστε να πάρετε επίσης ραβανί και καρυδόπιτα που τα φτιάχνουν νόστιμα και ζουμερά.

Βιολογικά

Ζαχαροπλαστεία

Ντελικατέσεν

Παντοπωλεία

Υπαίθρια Αγορά

Θεσσαλονίκη

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών