ΕΞΟΔΟΣ

Brunch για γλυκατζήδες: Σ’ αυτά τα 12 μαγαζιά η μέρα ξεκινάει γλυκά

Παραδοσιακοί λουκουμάδες στο Αιγάλεω, αφράτα πάνκεϊκς στην Κηφισιά, καραμελωμένες αυγόφετες στο Παγκράτι και σινιέ εκλέρ στο Σύνταγμα. Γυρίζουμε την Αθήνα και βρίσκουμε ένα σωρό λιχουδιές που μας γλυκαίνουν από το πρωί. 

26.01.2024| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Brunch για γλυκατζήδες: Σ’ αυτά τα 12 μαγαζιά η μέρα ξεκινάει γλυκά

Αφορμή για ένα στοπ μεσοβδόμαδα, κάπου ανάμεσα στο πρωί και το απόγευμα, σόλο ή με έναν φίλο, κυριακάτικο αντάμωμα λιχούδικο και παρεΐστικο, το brunch πολλά χωράει στο τραπέζι του. Αλλά εδώ εστιάζουμε στη γλυκιά του πλευρά. Που έχει στοργικούς λουκουμάδες, σιροπιαστά πάνκεϊκς και βάφλες, αφράτα κέικ και πλούσιες κρέπες, νοσταλγικές κρέμες και βουτυράτες ζύμες. Αυτά τα ραντεβού, σε διάφορα σημεία της πόλης, είναι για γλυκατζήδες.

Κρέμα και ρυζόγαλο στον Βάρσο

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Ένα από τα καλύτερα brunch της πόλης σερβίρεται σε ζαχαροπλαστείο. Στον Βάρσο της Κηφισιάς μπορείς αν θες να ξεκινήσεις με αλμυρό (ψήφος στην τυρόπιτα ταψιού και στην ομελέτα σπέσιαλ) και να συνεχίσεις με ό,τι γλυκό τραβάει η όρεξή σου – από κρουασάν γεμιστό με σοκολάτα και καρύδια μέχρι γαλακτομπούρεκο. Αν είναι πιο νωρίς το πρωί, η φημισμένη κρέμα και το τέλειο ρυζόγαλο είναι επιλογές εγγύηση για να ξεκινήσει ωραία η μέρα. Γ.Π.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/ 210-80.12.472

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠρωινό στο χέρι: 10 επιλογές για το ξεκίνημα το σωστό στο κέντρο της ΑθήναςΠρωινό στο χέρι: 10 επιλογές για το ξεκίνημα το σωστό στο κέντρο της Αθήνας

Γλυκό French toast με θέα, στο New Art Lounge

Από τους πρώτους που σέρβιραν brunch, πριν εξαπλωθεί παντού στην πόλη, το New Hotel παραμένει κλασικός προορισμός για όσους θέλουν το εν λόγω γεύμα λίγο πιο «σαλονάτο» και πλούσιο. Σερβίρεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στο αρτίστικο ρετιρέ του ξενοδοχείου, που είναι σπαρμένο με έργα τέχνης, έχει μπόλικα art books στη βιβλιοθήκη του, τα οποία μπορεί κανείς να ξεφυλλίσει καθισμένoς στις αφράτες καρέκλες που κυκλώνουν τα τραπέζια, χαζεύοντας πού και πού το λόφο του Λυκαβηττού απέναντι από το τζάμι. Το μενού (á la carte) χωρίς να υπολείπεται σε αλμυρά, καλύπτει και με το παραπάνω όσους θέλουν να δώσουν τον πρώτο ρόλο στο γλυκό: με ένα καλάθι με φρεσκοψημένα κρουασάν και εσκαργκό κατευθείαν από τον φούρνο του ξενοδοχείου, λουκουμάδες με παγωτό βανίλια και σταφίδες που τις μαρινάρουν σε κονιάκ, πάνκεϊκς και ένα τσουρεκένιο french toast που το σερβίρουν με βατόμουρα και ένα κομμάτι κηρήθρα. Αν τώρα θέλεις να κάνεις γλυκό κρεσέντο, υπάρχει κι ο μπουφές, που έχει τα έξτρα της ημέρας: flan parisien, τάρτα μήλου, tropézienne και όχι μόνο. Α.Σ.

Φιλελλήνων 16, Τ/210-32.73.170. Βrunch κάθε Σάββατο και Κυριακή 12.00-17.00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ5 στάσεις για πρωινό: σ’ αυτά τα στέκια ξεκινάμε νόστιμα τη μέρα5 στάσεις για πρωινό: σ’ αυτά τα στέκια ξεκινάμε νόστιμα τη μέρα

Για γαλατόπιτα (και όχι μόνο) στα Άκρα

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Το ένα… άκρο του Άκρα, ο ζαχαροπλάστης Σπύρος Πεδιαδιτάκης (ιδιοκτήτης του μαγαζιού παρέα με τον σεφ Γιάννη Λουκάκη) έχει πολλά, έξω από τα συνηθισμένα, να προτείνει για πρωινό. Κάθε μέρα γεμίζει τις βιτρίνες με διαφορετικές νοστιμιές, βασισμένες κατά ένα σημαντικό ποσοστό σε πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς. Η γαλατόπιτα με την γεύση του ατόφιου γάλακτος να πρωταγωνιστεί είναι από τα hit του. Κατά καιρούς έχουμε δοκιμάσει και γλυκαθεί με κρουασάν με καμένο βούτυρο και κανέλα, καραμελωμένες αυγόφετες, γλυκά ψωμάκια με κάρδαμο και φοβερό προζυμένιο ψωμί με σπιτική μαρμελάδα. Γ.Π.

Αμύντα 12, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, Τ/210-72.51.116

Λουκουμάδες Κτιστάκη: Tο πιο παλιό brunch για γλυκατζήδες της πόλης

Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας

Μικρές βόμβες απόλαυσης είναι οι λουκουμάδες στον Κτιστάκη. Τρως μια μπουκιά και στο στόμα σκάει μια γλύκα που σου μένει για καιρό. Η συνταγή τους είναι ίδια εδώ και 102 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που έχουν αποθεωθεί από bloggers, ξένα γαστρονομικά site, παλιούς και νέους πελάτες. Τα λουκουμαδάκια που τηγανίζονται και ύστερα βουτιούνται στο σιρόπι για να το απορροφήσουν και να γίνουν τραγανά από έξω και έξτρα ζουμερά μέσα, είναι για πολλούς το πιο νόστιμο brunch. M.Π.

Σωκράτους 59, Ομόνοια, Τ/ 210-52.40.891

Ανθόγαλο με μέλι στη Στάνη

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ζαβός

Δεν τρώω συχνά γλυκό για πρωινό αλλά το ανθόγαλο της Στάνης είναι μία από τις εξαιρέσεις που κάνω με χαρά. Το προϊόν – trademark του αιωνόβιου γαλακτοπωλείου στην Ομόνοια είναι μια φίνα, γαλατένια μους που θυμίζει σαντιγί, αέρινο και άγλυκο από μόνο του. Αν προσθέσεις όμως λίγο μέλι (όχι καρύδι, θα καλύψει τις απαλές γεύσεις) γίνεται ένα φοβερό ταίριασμα γεύσεων και υφών. Σερβίρεται σε γυάλινο ποτηράκι με χερούλι. Κάθε φορά που το δοκιμάζω σκέφτομαι ότι αυτό το κομψό γλυκάκι θα έπρεπε να είναι διάσημο. Καμιά φορά ζητάω και μια φέτα τσουρέκι για συνοδεία και δεν μου χαλάνε το χατίρι. Γ.Π.

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, Τ/ 210-52.33.637

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧατσαπούρι, γκρανόλα ή κοκορόπιτα; 4 αλλιώτικα brunch στο κέντρο της ΑθήναςΧατσαπούρι, γκρανόλα ή κοκορόπιτα; 4 αλλιώτικα brunch στο κέντρο της Αθήνας

Οι βάφλες στο The Makers

Στο υβριδικό στέκι της Πραξιτέλους –είναι καφέ με φαγητό, showroom-κατάστημα και «αρχηγείο» δύο σχεδιαστών– έχουν πολλά πιάτα στη λογική του brunch, με πιο διάσημες τις βάφλες που τις φτιάχνουν με κεφίρ και ανθόγαλο. Οι αλμυρές είναι πολύ καλές, και οι γλυκές, όμως, δεν πάνε πίσω. Είναι δύο, μια παναρισμένη σε κανέλα και ζάχαρη η οποία έχει από πάνω τυρί κρέμα και μαριναρισμένα φρούτα του δάσους (μύρτιλα, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα, ανάλογα) και παραπέμπει λίγο σε τσιζκέικ και μια πιο καφετιά, που στη ζύμη έχει σοκολάτα και καφέ, και σερβίρεται σιρόπι σφενδάμου και παγωτό βανίλια. Άλλες γλυκές επιλογές, η τάρτα μήλου με κρέμα πατισερί και καραμέλα και τα κέικ, κάθε μέρα ένα διαφορετικό, πάντα vegan. Όπου και να καθίσεις, είτε στα τραπέζια στο πεζοδρόμιο, είτε στον μεγάλο πάγκο μέσα (το καλύτερο σημείο για να ανοίξεις το λάπτοπ ή να χαζέψεις τις επαγγελματικές ποδιές, τα Τ- shirts, τις υφασμάτινες τσάντες κι όσα άλλα φτιάχνουν οι The Makers) θα σε σε γλυκάνουν μια χαρά Α.Σ.

Πραξιτέλους 37, Αθήνα, Τ/210-33.11.372

Dutch baby στο Different beast

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Το uptown μπραντσάδικο της πόλης έχει το ωραιότερο insta profile της Αθήνας. Προφανώς αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού και το ίδιο το μαγαζί είναι πανέμορφο. Οι καφέδες είναι από το Anana, και κάποιοι σερβίρονται σε πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς, όπως εσπρέσο με γάλα αμυγδάλου, κουρκουμά και μπαχαρικά, ενώ και το brunch γενικότερα είναι το δυνατό τους σημείο. Δεν έχουν σύνορα τα πιάτα τους, και η κουζίνα αντλεί έμπνευση από τον κόσμο. Οι γλυκατζήδες θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους. Στον κατάλογο, το δυσεύρετο στα καθ’ ημών dutch baby, αυτό το φουσκωτό αμερικάνικο πάνκεϊκ που σερβίρεται με λιχούδικη σάλτσα αλμυρής καραμέλας, μπανάνα, καβουρδισμένα αμύγδαλα και κρέμα γάλακτος, κάνει θραύση εδώ και χρόνια. Ωστόσο οι επιλογές είναι αρκετές και αλλάζουν αναλόγως με την εποχή, όπως πικάντικα cardamom scrolls και μυρωδάτα cinnamon buns, vegan κέικ καρότου ή γλυκοπατάτας με μαρέγκα, που ταιριάζουν πολύ με ένα αχνιστό τσάι. Ν.Μ.

Κασσαβέτη 19, Κηφισιά, Τ/216-70.04.556

Οι λάτρεις των πάνκεϊκς πάνε στο Me

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη μe (@me_kolonaki)

Έχει πολλές επιλογές για brunch το μενού του Me στο Κολωνάκι, αλλά τα πάνκεϊκς είναι αυτά που μας γλυκαίνουν κάθε φορά. Τα φτιάχνουν με την κλασική αμερικανική συνταγή με ξινόγαλο αλλά προσθέτουν και κανέλα. Τα σερβίρουν με σιρόπι σφενδάμου, κρέμα τυριού και καραμελωμένα αμύγδαλα. Τα κάνουν και σε vegan εκδοχή με φρούτα ή ξηρούς καρπούς και βούτυρο από κάσιους. Μ.Π.

Καψάλη 10, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.42.588

Κρέπες στο Au Grand Zinc

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Οι παλιοί που τρώγαμε κρέπες μετά το χανγκόβερ στα Εξάρχεια, ξυπνάμε τώρα νωρίς το πρωί, και τρώμε πάλι κρέπες με τις εξής μικρές διαφορές: τώρα πια τις τρώμε για πρωινό, σε ένα διαφορετικό πόστο στα Εξάρχεια όπου μετακόμισε το Grand Zinc από τότε που έκλεισε και το αγαπημένο μας μπαρ Dada, είναι πιο τέλειες από ποτέ και ακόμα πιο καλοφτιαγμένες και νόστιμες από όσο τις θυμόμαστε από εκείνα τα χρόνια. Στην ατμοσφαιρική κρεπερί ετοιμάζουν ωραίους καφέδες και ζεστές σοκολάτες, και ψήνουν τις ωραιότερες γλυκές (αλλά και αρμυρές) κρέπες της πόλης. Συνήθως διαλέγω τη σοκολάτα με τριμμένο μπισκότο πτι μπερ ή αυτή με μέλι και καρύδια, και στο τσακίρ κέφι ζητάω την κρέπα με ζάχαρη, φρέσκο πορτοκάλι και Grand Marnier που μου θυμίζει τις αγαπημένες μου κρεπ σουζέτ. Ν.Μ.

Χαρ. Τρικούπη 92, Εξάρχεια, Τ/ 210-33.01.035

Λουκουμάδες στου Μπαλατσούρα

Οι λουκουμάδες που φτιάχνουν στου Μπαλατσούρα γίνονται με παλιά συνταγή, από το 1930. Είναι τραγανοί, με τρύπα στη μέση, με αφράτη ψίχα και όσο μελοσίροπο χρειάζεται για να μη γίνετε σύχρηστοι ακόμα κι αν τους φάτε γρήγορα και στο πόδι – τους κάνουν και με λιωμένη σοκολάτα ή με δικό τους γλυκό κουταλιού φράουλα. Το καρύδι δεν το λυπούνται, προσθέτουν άφθονο, ψιλοτριμμένο, που τους πάει πολύ. Στην κανέλα λέμε ναι, τόσο στους λουκουμάδες με το μέλι, όσο και στο καλοφτιαγμένο ρυζόγαλο που είναι κι αυτό μια ωραία ιδέα για πρωινό, παρέα με ελληνικό καφέ. Ν.Μ.

Γρ. Κυδωνιών 1, Αιγάλεω, Τ/210-59.82.806

Pop up ζαχαροπλάστες και signature γλυκά στο Athénée

Ο στάνταρ κατάλογος του brunch στο grand café της πόλης είναι ικανοποιητικός για όσους θέλουν λίγη (ή και πολύ) ζάχαρη στο πρωινό τους. Ωστόσο τους έχει γίνει συνήθεια τις Κυριακές να φιλοξενούν ζαχαροπλάστες που εμπλουτίζουν την γκάμα των γλυκών με tailored κομψοτεχνήματα, δημιουργημένα ειδικά για την περίσταση. Έτσι την περασμένη Κυριακή λόγου χάρη, επιπλέον των πάνκειϊς και των French toasts, των νόστιμων πρωινών κοκτέιλ και των υγιεινών smoothies του καταλόγου, ο ζαχαροπλάστης Δημήτρης Οικονομίδης (ζαχαροπλαστείο Dimitris Economides), έβαλε το χεράκι του, παραδίδοντας στον μπουφέ του μπραντς μερικές δημιουργίες υψηλής ζαχαροπλαστικής, τις οποίες θα βρίσκουμε μέχρι και την Κυριακή 28/1 από τις 12.00 μέχρι τις 17.00 – βλ. εκλέρ σοκολάτας, Santo Domingo με ντακουάζ φουντουκιού και υφές σοκολάτας, Αμυγδάλου με ντακουάζ αμυγδάλου, πραλίνα, κρεμέ και μους αμυγδάλου, κ.α. Από τη μεθεπόμενη Κυριακή 4/2, και κάθε Κυριακή μέχρι τις 25/2, τη σκυτάλη παίρνει η ομάδα του ζαχαροπλαστείου Madame Fraise. Ν.Μ.

Βουκουρεστίου 9, Αθήνα, Τ/210-32.51.430

Ιταλική πανδαισία στο Mercato

Το δελεαστικό άρωμα του φρέσκου ελαιολάδου, με το γλυκό μαγειρεμένο σκόρδο και τα φρέσκα βότανα σε πιάνουν από τη μύτη μόλις κατέβεις τα σκαλιά του πέμπτου ορόφου του Nafsika. Εκεί, στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens 5* κάθε Κυριακή σερβίρεται το φημισμένο πια Pranzo Della Domenica στο εστιατόριο Mercato, μια γαστρονομική φιέστα με παραδοσιακές συνταγές από διάφορες περιοχές της Ιταλίας, αλλά και αρκετές μοντέρνες ερμηνείες κλασικών πιάτων. Ο μπουφές είναι χάρμα οφθαλμών, με διαφορετικά stations για κάθε είδος φαγητού – από αλλαντικά και ψάρια μέχρι τυριά και ολόκληρο χοιρινό, φοβερά ψωμιά και φυσικά υπέροχη φοκάτσια, σάλτσες και πολλά ζυμαρικά à la carte, που σερβίρονται απλά μαγειρεμένα, όπως θα τα τρώγαμε σε μια τρατορία. Μετά την cacio e pepe, αφήστε χώρο για μια αέρινη μυρωδάτη lemon pie αλλά και ένα ευμεγέθες κομμάτι τιραμισού, το οποίο σερβίρεται μέσα από ένα τεράστιο ταψί και αποτελεί την ατραξιόν του γεύματος, δικαιολογημένα. Η κρέμα του είναι υπέροχη, όσο γλυκιά χρειάζεται, ενώ το όλον μοσχοβολάει καφέ και κακάο. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα από το «συντριβάνι», όπου ρέει άφθονη σοκολάτα – ό,τι πρέπει για να συνοδέψει κανείς μια από τις δεκάδες γεύσεις gelato που είναι διαθέσιμες. N.Δ. 

Nafsika, Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη Τ/210-89.01.000 80€/ άτομο, περιλαμβάνονται όλα τα εδέσματα του μπουφέ και επιλογή à la carte. 40€ για παιδιά κάτω των 12 ετών. Κάθε Κυριακή 1:00 – 3:00, 3:30– 5:30

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών