ΕΞΟΔΟΣ

Πέρα απ’ το κοκορέτσι: Τα γκουρμέ μεζεκλίκια της Αθήνας

Όσοι αγαπάνε τα γλυκάδια, τα ποδαράκια και τα μυαλά θα τα συναντήσουν πλέον όχι μόνο σε ταβέρνες αλλά και σε σύγχρονα εστιατόρια της πόλης - οι σεφ τα μαγειρεύουν με πολύ δημιουργικό τρόπο.

26.10.2023
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Πέρα απ’ το κοκορέτσι: Τα γκουρμέ μεζεκλίκια της Αθήνας

Οι ταβέρνες όλο και τα τιμάνε, αλλά δεν είναι οι μόνες. Όλο και πιο πολλά σύγχρονα εστιατόρια της πόλης βλέπουν με τον δικό τους τρόπο μερακλίδικες λιχουδιές – από τις κουζίνες τους βγαίνουν από γλυκάδια και μυαλά, μέχρι πατσάδες και γαρδουμπάκια, και κάνουν παρέα με ωραία κρασιά. Να πού δοκιμάσαμε τελευταία σε κλασικές ή πιο δημιουργικές εκδοχές λαχταριστά «μεζεκλίκια», που δεν τα τρώνε όλοι, αλλά αυτοί που τα τρώνε τα χαίρονται και με το παραπάνω.

Στο Veri-Table για ανεβασμένο γαλλικό πατσά

Ο μαυροπίνακας με τα πιάτα ημέρας που σου φέρνουν στο τραπέζι αντί για μενού στο σύγχρονο μπιστρό του Alain Parodi και της συζύγου του Christine έχει πολλά μοντέρνα, φινετσάτα πιάτα. Έχει όμως και μια ισχυρή δόση γαλλικής παράδοσης. Ο σεφ, ανάμεσα σε άλλα, φτιάχνει γαλλικό πατσά, με μοσχαρίσια κοιλιά και ποδαράκια, που σιγοβράζουν για ώρες σε χαμηλή φωτιά, ο οποίος, ελαφρά τρουφάτος, βαθιά νόστιμος, είναι ποίημα. Το άλλο που παίζει να συναντήσετε είναι tête de veau, μοσχαρίσιο κεφάλι δηλαδή, που ξεκοκαλίζεται, γίνεται ρολό, βράζεται σε αρωματικό ζωμό και σερβίρεται με σάλτσα gribiche (με αυγό και μουστάρδα) – ζόρικο έδεσμα με ιδιόμορφη γεύση, που η γαλλική πελατεία του εστιατορίου το τιμά και με το παραπάνω και που εγώ τουλάχιστον δεν έχω ξαναπετύχει στην Αθήνα. Τον πατσά μην τον φοβηθείτε, το tête de veau για τους τολμηρούς. Α.Σ.

Άγγελου Σικελιανού 8, Νέο Ψυχικό, Τ/211-18.29.109

Τα καυτερά γλυκάδια του Dopios

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dopios (@dopiosathens)

Από τα πιο ωραία πιάτα στο μοντέρνο μεζεδοπωλείο με τις νοστιμιές του Χριστόφορου Πέσκια, στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, είναι τα γλυκάδια σε «κερατένια» σάλτσα, δηλαδή γλυκάδια-λουκουμάκια, από αρνί γάλακτος, σερβιρισμένα μέσα καυτερή σάλτσα από πιπεριές κέρατο. Γ.Π.

Σκουλενίου 1, Πλατεία Αγίων θεοδώρων, Κέντρο, Τ/210-33.10.049

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πιο μερακλίδικα σουβλάκια της Αθήνας: με προβατίνα, κοκορέτσι, φρυγαδέλι…Τα πιο μερακλίδικα σουβλάκια της Αθήνας: με προβατίνα, κοκορέτσι, φρυγαδέλι…

Τοπ φρυγαδέλι στο Γίδι

Ήτοι συκωτάκι μοσχαρίσιο, τυλιγμένο σε αρνίσια μπόλια, καλοαλατοπιπερωμένο, ψημένο στα κάρβουνα ώσπου η μπόλια να ξεροψηθεί και το συκώτι να μείνει ζουμερό και ροζέ στο κέντρο του. Μεζές που σηκώνει ένα καλό Ξινόμαυρο, μια μερίδα από τις τέλειες ροδοτηγανισμένες πατάτες τους και μαρουλοσαλάτα με κατσικίσια φέτα. Οι λάτρεις των εντοσθίων θα βρουν εδώ και πατσά από πόδι και κοιλιά, συκωταριά λεμονάτη, και χοιρινή κοιλιά καπνιστή. Όσο ακόμα ο καιρός είναι καλός, καθόμαστε στην αυλή. Ν.Μ.

Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, Τ/210-28.28.848

Γλυκάδια με φασκόμηλο στο Vezene

Στη σειρά μεσημεριανών κυριακάτικων τραπεζιών με το όνομα Sunday Roast στο Vezene εμφανίζονται συχνά τα γλυκάδια, μια λιχουδιά μαγειρεμένη με κάπαρη και φασκόμηλο, σερβιρισμένη πάνω σε μια φέτα ωραίο, φρυγανισμένο ψωμί. Γ.Π.

Βρασίδα 11, Ιλίσια, Τ/210-72.32.002

Δαμάσκηνο γεμιστό με συκώτι και γλυκάδια στο Makris

Στο φιλόδοξο εστιατόριο Makris Athens που άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες στο κέντρο της Αθήνας το κρέας δεν κυριαρχεί στο μενού. Για την ακρίβεια εμφανίζεται σε μόνο ένα πιάτο, ένα απολαυστικό τρίπτυχο που περιλαμβάνει μοσχάρι ταλιάτα σερβιρισμένο με ένα μπουκετάκι μυρωδικών, μάγουλα με τραχανά μαζί με ένα δαμάσκηνο, γεμιστό με πατέ από συκώτι πάπιας, και γλυκάδι περασμένο σε ένα κλαδάκι δεντρολίβανου. Γ.Π.

Άστιγγος 10 & Ερμού 119, Αθήνα, T/ 216-00.47.777

Άκρα: Μυαλά ή συκώτια;

Μπορεί ο κατάλογος στο πολυσυζητημένο Άκρα να αλλάζει συνεχώς, είναι όμως ένα από τα καινούργια εστιατόρια που δεν φοβούνται να βάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο μενού τους πιάτα με τα «λιγότερο επιθυμητά» μέρη των ζώων που μαγειρεύουν. Μερικά μόνο από όσα έχουν σερβιριστεί τους τελευταίους μήνες: κολοκυθανθοί με ξινόχοντρο και συκωταριά και τηγανητά αρνίσια μυαλά ταιριασμένα με μελάτα βραστά αυγά. Γ.Π.

Αμύντα 12, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, Τ/210-72.51.116

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού θα φας προβατίνα στην Αθήνα: 23 πιάτα άχαστης νοστιμιάςΠού θα φας προβατίνα στην Αθήνα: 23 πιάτα άχαστης νοστιμιάς

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Για κρέας

Αθήνα

Αθήνα | Δυτικά + Βορειοδυτικά Προάστια

Μοναστηράκι

Ομόνοια

Παγκράτι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών