Οι ταβέρνες όλο και τα τιμάνε, αλλά δεν είναι οι μόνες. Όλο και πιο πολλά σύγχρονα εστιατόρια της πόλης βλέπουν με τον δικό τους τρόπο μερακλίδικες λιχουδιές – από τις κουζίνες τους βγαίνουν από γλυκάδια και μυαλά, μέχρι πατσάδες και γαρδουμπάκια, και κάνουν παρέα με ωραία κρασιά. Να πού δοκιμάσαμε τελευταία σε κλασικές ή πιο δημιουργικές εκδοχές λαχταριστά «μεζεκλίκια», που δεν τα τρώνε όλοι, αλλά αυτοί που τα τρώνε τα χαίρονται και με το παραπάνω.
Στο Veri-Table για ανεβασμένο γαλλικό πατσά
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο μαυροπίνακας με τα πιάτα ημέρας που σου φέρνουν στο τραπέζι αντί για μενού στο σύγχρονο μπιστρό του Alain Parodi και της συζύγου του Christine έχει πολλά μοντέρνα, φινετσάτα πιάτα. Έχει όμως και μια ισχυρή δόση γαλλικής παράδοσης. Ο σεφ, ανάμεσα σε άλλα, φτιάχνει γαλλικό πατσά, με μοσχαρίσια κοιλιά και ποδαράκια, που σιγοβράζουν για ώρες σε χαμηλή φωτιά, ο οποίος, ελαφρά τρουφάτος, βαθιά νόστιμος, είναι ποίημα. Το άλλο που παίζει να συναντήσετε είναι tête de veau, μοσχαρίσιο κεφάλι δηλαδή, που ξεκοκαλίζεται, γίνεται ρολό, βράζεται σε αρωματικό ζωμό και σερβίρεται με σάλτσα gribiche (με αυγό και μουστάρδα) – ζόρικο έδεσμα με ιδιόμορφη γεύση, που η γαλλική πελατεία του εστιατορίου το τιμά και με το παραπάνω και που εγώ τουλάχιστον δεν έχω ξαναπετύχει στην Αθήνα. Τον πατσά μην τον φοβηθείτε, το tête de veau για τους τολμηρούς. Α.Σ.
Άγγελου Σικελιανού 8, Νέο Ψυχικό, Τ/211-18.29.109
Τα καυτερά γλυκάδια του Dopios
View this post on Instagram
Από τα πιο ωραία πιάτα στο μοντέρνο μεζεδοπωλείο με τις νοστιμιές του Χριστόφορου Πέσκια, στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, είναι τα γλυκάδια σε «κερατένια» σάλτσα, δηλαδή γλυκάδια-λουκουμάκια, από αρνί γάλακτος, σερβιρισμένα μέσα καυτερή σάλτσα από πιπεριές κέρατο. Γ.Π.
Σκουλενίου 1, Πλατεία Αγίων θεοδώρων, Κέντρο, Τ/210-33.10.049
Τοπ φρυγαδέλι στο Γίδι
Ήτοι συκωτάκι μοσχαρίσιο, τυλιγμένο σε αρνίσια μπόλια, καλοαλατοπιπερωμένο, ψημένο στα κάρβουνα ώσπου η μπόλια να ξεροψηθεί και το συκώτι να μείνει ζουμερό και ροζέ στο κέντρο του. Μεζές που σηκώνει ένα καλό Ξινόμαυρο, μια μερίδα από τις τέλειες ροδοτηγανισμένες πατάτες τους και μαρουλοσαλάτα με κατσικίσια φέτα. Οι λάτρεις των εντοσθίων θα βρουν εδώ και πατσά από πόδι και κοιλιά, συκωταριά λεμονάτη, και χοιρινή κοιλιά καπνιστή. Όσο ακόμα ο καιρός είναι καλός, καθόμαστε στην αυλή. Ν.Μ.
Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, Τ/210-28.28.848
Γλυκάδια με φασκόμηλο στο Vezene
Στη σειρά μεσημεριανών κυριακάτικων τραπεζιών με το όνομα Sunday Roast στο Vezene εμφανίζονται συχνά τα γλυκάδια, μια λιχουδιά μαγειρεμένη με κάπαρη και φασκόμηλο, σερβιρισμένη πάνω σε μια φέτα ωραίο, φρυγανισμένο ψωμί. Γ.Π.
Βρασίδα 11, Ιλίσια, Τ/210-72.32.002
Δαμάσκηνο γεμιστό με συκώτι και γλυκάδια στο Makris
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Στο φιλόδοξο εστιατόριο Makris Athens που άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες στο κέντρο της Αθήνας το κρέας δεν κυριαρχεί στο μενού. Για την ακρίβεια εμφανίζεται σε μόνο ένα πιάτο, ένα απολαυστικό τρίπτυχο που περιλαμβάνει μοσχάρι ταλιάτα σερβιρισμένο με ένα μπουκετάκι μυρωδικών, μάγουλα με τραχανά μαζί με ένα δαμάσκηνο, γεμιστό με πατέ από συκώτι πάπιας, και γλυκάδι περασμένο σε ένα κλαδάκι δεντρολίβανου. Γ.Π.
Άστιγγος 10 & Ερμού 119, Αθήνα, T/ 216-00.47.777
Άκρα: Μυαλά ή συκώτια;
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Μπορεί ο κατάλογος στο πολυσυζητημένο Άκρα να αλλάζει συνεχώς, είναι όμως ένα από τα καινούργια εστιατόρια που δεν φοβούνται να βάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο μενού τους πιάτα με τα «λιγότερο επιθυμητά» μέρη των ζώων που μαγειρεύουν. Μερικά μόνο από όσα έχουν σερβιριστεί τους τελευταίους μήνες: κολοκυθανθοί με ξινόχοντρο και συκωταριά και τηγανητά αρνίσια μυαλά ταιριασμένα με μελάτα βραστά αυγά. Γ.Π.
Αμύντα 12, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, Τ/210-72.51.116