ΕΞΟΔΟΣ

Τα ήσυχα βράδια: 4 προτάσεις για να φάμε νόστιμα και ήρεμα στην Αθήνα

4 μαγαζιά της Αθήνας με cool και χαλαρό περιβάλλον, μακριά από πολυσύχναστες πιάτσες.

28.07.2023| Updated: 01.08.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Τα ήσυχα βράδια: 4 προτάσεις για να φάμε νόστιμα και ήρεμα στην Αθήνα

Κάποιοι έχουν φύγει ήδη διακοπές και στους δρόμους έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν οι ρυθμοί. Όσοι έχουμε μείνει πίσω αναζητάμε την αίσθηση της ηρεμίας και τις χαλαρές βραδιές σε μια πόλη που αδειάζει. Προτιμάμε τα μαγαζιά εκτός πιάτσας στα οποία δεν χρειάζεται να κάνουμε κράτηση, τις μυστικές αυλές και τις ατμοσφαιρικές ταράτσες. Ξεκινάμε από τη Δάφνη για νοστιμιές με έμπνευση από τη γαλλική και ελληνική κουζίνα, μετά πάμε στον Νέο Κόσμο για γεμιστούς κολοκυθοανθούς και φυσικά κρασιά, κατεβαίνουμε στο Μοσχάτο για τις πιο νόστιμες γαρίδες της ζωής μας σε μια κρυφή αυλή γεμάτη μονστέρες και καταλήγουμε στον Πειραιά για μισελενάτες λιχουδιές. Η Αθήνα μπαίνει σε λειτουργία πτήσης και εμείς το απολαμβάνουμε.

Annie Fine Cooking: Στο πεζοδρόμιο του Νέου Κόσμου

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ένα σωρό μαγαζιά άνοιξαν το τελευταίο δίχρονο στον Νέο Κόσμο αλλά -για τώρα τουλάχιστον- κρατάει ακόμα την αίσθηση της γειτονιάς. Εκεί, το Annie Fine Cooking απλώνει τραπέζια στο πεζοδρόμιο με τα δεντράκια, μακριά από πιάτσες και φασαρία. Στην ανοιχτή κουζίνα οικοδεσπότης ο Στέφανος Μιχάλης, ο σεφ-οινοποιός που ψάχνεται με τις πρώτες ύλες, «κυνηγάει» μικρούς παραγωγούς και συνεργάζεται με τροφοσυλλέκτες. Ο κατάλογος δεν μένει ίδιος, εξελίσσεται ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά της ημέρας, με την φρεσκάδα όμως πάντα κοινό παρονομαστή. Τρώγοντας φέτες ωμού ψαριού με ελαιόλαδο, φρούτα και αλάτι, ζαργάνα με αλμύρα, πατατάτο ή γεμιστούς κολοκυθανθούς ακούς μόνο τον θόρυβο απ’ τα μαχαιροπήρουνα και τις ήσυχες κουβέντες των διπλανών. Γ.Π.

Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος, Τ/ 210-92.13.690

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα μπαρ θα μας σώσουν: 10 δροσιστικά κοκτέιλ που πίνουμε τώρα στην ΑθήναΤα μπαρ θα μας σώσουν: 10 δροσιστικά κοκτέιλ που πίνουμε τώρα στην Αθήνα

Στα Κανάρια και πίσω στον χρόνο

Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα

Χρήστος Χωμενίδης: Τα Κανάρια

Οι πιο ωραίες γαρίδες της Αθήνας σερβίρονται σε μια αυλή βγαλμένη από ελληνική ταινία στο Μοσχάτο. Η ασβεστωμένη συκιά στο κέντρο να κρατάει λίγη δροσιά και τα τραπέζια με τα λευκά τραπεζομάντηλα γύρω γύρω να περικλείονται από πρασινάδες, φυτεμένες σε παλιούς τενεκέδες του λαδιού. Εκτός από τις διάσημες γαρίδες το μενού έχει τηγανητά μπαρμπούνια και μερικά ακόμα ψάρια ημέρας από ψαράδες των Κυκλάδων, ελιές, φέτα και άχαστη ντοματοσαλάτα με ολόκληρη και τριμμένη ντομάτα. Αυτά είναι όλα και όλα αλλά είναι υπεραρκετά. Γ.Π.

Κανάρη 119, Μοσχάτο, Τ/ 210-94.22.119

Jérar: Καλοκαιρινές βραδιές στη Δάφνη χωρίς κράτηση

Αυτό το εκτός πιάτσας διαμαντάκι βρίσκεται στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας σε μια λαϊκή γειτονιά. Η μινιμάλ διακόσμηση του εστιατορίου σε στυλ γαστρομπιστρό τραβάει τα βλέμματα. Στην ανοιχτή κουζίνα ο σεφ Χάρης Νικολούζος δημιουργεί πιάτα βασισμένα σε καλά υλικά, ελληνικά και διεθνή. Αυτές τις μέρες κάνουμε «walk in» χωρίς κρατήση και απολαμβάνουμε τον ήσυχο πεζόδρομο ή τη δροσερή σάλα. Για αρχή παραγγέλνουμε μια σαλάτα παραλλαγή της χωριάτικης με γκασπάτσο από ροδακινο, αμύγδαλο και λάδι από βανίλια. Το σκουμπρί με πικλοζωμό, αγγούρι σταφύλι και ακτινίδιο που συνοδεύεται με τοστάδα και σαλάτα αθηναϊκή με αγγούρι μας χορταίνει. Στο Jérar παίρνουμε οπωσδήποτε το ψωμί με φυσικό προζύμι 5 ετών, με βούτυρο από ξινή κρέμα και ελαιόλαδο Μεσσηνίας. Από τα κυρίως, το κρεμώδες και γευστικό ριζότο με καπνιστό φουντούκι, λαρδί, κόκκινο βασιλικό και πίκλα κρεμμύδι σε κόκκινο κρασί, μια «ρεβυθάδα» με πεσκανδρίτσα, ρεβύθια Πρεσπών, σάλτσα ψητών κρεμμυδιών και λεμόνι κονφί. Ο σεφ προτείνει το πιάτο με πρόβατο από ελληνικές φάρμες, πουρέ από καρότο, γιαούρτι και σπανάκι σοτέ. Συνοδεύουμε το γεύμα με κρασί ελληνικού αμπελώνα από την ενημερωμένη λίστα τους. Μ.Π.

Αγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, T/210-97.55.764

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ20+1 προτάσεις για δροσιά στην Αθήνα20+1 προτάσεις για δροσιά στην Αθήνα

Varoulko seaside: Στο Μικρολίμανο από ψηλά

Στην ταράτσα του Βαρούλκο με θέα τη Μαρίνα του Μικρολίμανου και τη φωτισμένη ριβιέρα ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στον πολύβουο Πειραιά. Απολαμβάνουμε το έμπειρο σέρβις και τις αξέχαστες γεύσεις του Λευτέρη Λαζάρου: το καλαμάρι με κρέμα ταραμά, ψητό μαρούλι και ζελέ ούζου στο Varoulko -τόσο νόστιμο που η γεύση σου μένει για καιρό, τα χτένια που γίνονται σοτέ, σε κρούστα τσορίθο, τοποθετούνται σε μια πίκλα λωτού και περιχύνονται με νερό τομάτας -ένα πιάτο φίνο και ντελικάτο. Κλείνουμε το γεύμα μας με τα εξαιρετικά γλυκά του Θεόδωρου Μωυσίδη. Μ.Π.

Ακτή Κουμουνδούρου 54, Τ/210-52.28.400 

Low budget

Wine Bar

Για κρέας

Για ψάρι

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Πειραιάς

Πετράλωνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών