ΕΞΟΔΟΣ

20+1 προτάσεις για δροσιά στην Αθήνα

Αυλές με δέντρα, παγωτά, γρανίτες, καφέ με κλιματισμό στο φουλ και άλλοι νόστιμοι τρόποι για να δροσιστούμε λίγο στην Αθήνα.

14.07.2023| Updated: 16.07.2023
Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα
20+1 προτάσεις για δροσιά στην Αθήνα

Όλοι αγαπάμε το καλοκαίρι αλλά πόσο εύκολο είναι να αγαπήσει κανείς το καλοκαίρι στην Αθήνα; Ειδικά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα. Υπάρχουν όμως και οι νόστιμες εκπλήξεις που κάνουν τα πράγματα πιο υποφερτά: ένα φρουτένιο σορμπέ, μια αυλή με δέντρα που κρατάνε σκιά, ένα κρύο πιάτο ή -ακόμα καλύτερα- μια ακόμα πιο κρύα αίθουσα που κλιματίζεται στο φουλ. Για μέρες με υπερβολική ζέστη, όπως η σημερινή, αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις μετακινήσεις. Για τις υπόλοιπες έχουμε 20+1 δροσερές στάσεις σε αυτή την όχι και τόσο δροσερή πόλη.

Παγωτό στην αυλή του Βάρσου

Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα

Τα δέντρα ρίχνουν σκιά στη πίσω αυλή του ιστορικού ζαχαροπλαστείου. Για έξτρα δροσιά προτείνουμε παγωτό που έρχεται σε παγωμένο μεταλλικό σκεύος με το λογότυπο του μαγαζιού χαραγμένο στο χερούλι (οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά). Γαλατένια κρέμα, σοκολάτα ή φράουλα; Γ.Π.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-80.12.472

 

Ντοματένιο spritz στο Felicita

Στο Felicita που άνοιξε πρόσφατα στο Ρουφ απολαμβάνουμε απεριτίβο και κλιματισμό στο φουλ. Δοκιμάστε μία Tosca, ένα spritz με λικέρ περγαμόντο, βερμούτ, κόρντιαλ κεράσι και μια ιδέα από ντομάτα. Γ.Π.

Felicita, Μεγάλου Βασιλείου 40, Ρουφ, T/211-00.15.858

 

Δείπνο στο abraOvata, πλάι στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Πλάι στο ήρεμο σκοτεινό νερό, και πιο πάνω, με τα βράχια και τις σπηλιές απέναντι ατμοσφαιρικά φωτισμένα. Έχει κάτι σχεδόν μυστικιστικό το τοπίο. Το μενού ένα διαπολιτισμικό μιξάζ με προτάσεις όπως το carrot taco, με καρότα που έχουν ψηθεί σε κρούστα αλατιού, οι τραγανές empanadas (πιτάκια) με γέμιση σπετζοφάι ή η ταραμοσαλατα με κορεάτικη πάστα gochujang. Α.Σ.

Λίμνη Βουλιαγμένης, T/210-89.62.220

 

Zombie-γρανίτα στο Abstract

Πάνω σε ελαφρύ, αφράτο πάγo σερβίρουν το Surreal Zombie στο Abstract. Με ρούμια, τροπικά φρούτα, αψέντι και μπαχαρικά φτιάχνουν το κοκτέιλ ακολουθώντας την αυθεντική συνταγή του 1934, με μόνη παραλλαγή το ανακουφιστικά παγωμένο βουναλάκι από «χιόνι» στο ποτήρι. Γ.Π.

Αρκτίνου 10, Παγκράτι

 

Epik: Για salted φυστίκι παγωτό και αρμενοβίλ

Στην αγαπημένη τζελατερία στη Μαβίλη, με τα λευκά πλακάκια, τη ρετρό ατμόσφαιρα και τα τόσα παγωτά και σορμπέ που έχουν στο μενού, και μόνο στη σκέψη δροσίζεσαι. Τα παγωτά φτιάχνονται με φρέσκο γάλα από το μοναστήρι Τιμίου Σταυρού στην Κόρινθο και υλικά από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Τώρα τελευταία δοκιμάσαμε το παγωτό φυστίκι με ολόκληρα κομμάτια καραμελωμένου και αλατισμένου φυστικιού και κολλήσαμε. Όταν έχουν, παίρνουμε το αρμενοβίλ, που δύσκολα το βρίσκεις αλλού στην Αθήνα. Μ.Π.

Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, Τ/210-64.64.105

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαρπουζάδα φρέσκια αναψυκτικόΦρέσκα, σπιτικά αναψυκτικά για δροσιά και στους 45°C!

Τριαντάφυλλος: Στη στοά για σκιά και ψαρομεζέδες

Στη στοά της Λέκκα, κρυμμένος από τον καυτό ήλιο, ο Τριαντάφυλλος σερβίρει κρύα μπύρα, τηγανητά καλαμαράκια, νόστιμη φιλεταρισμένη σαρδέλα, ζουμερή κουτσομούρα και άλλους ωραίους ψαρομεζέδες. Γ.Π.

Λέκκα 22, Σύνταγμα, T/210-32.27.298

 

Παγωτό μηχανής στον Κρίνο

Η απαραίτητη καλοκαιρινή στάση του κέντρου. Το ιστορικό λουκουματζίδικο Κρίνος σερβίρει κάθε χρόνο αυτή την εποχή νοσταλγικό παγωτό μηχανής. Πάρτε έναν γίγας πύραυλο με βανίλια, σοκολάτα ή, ακόμα καλύτερα, ανάμεικτο και κατευάστε θερμοκρασία. Γ.Π.

Αιόλου 87, Ομόνοια, Τ/210-32.16.852

 

Δροσερό chirashi στο Sushi Lunchi

Στο chirashi (ωμό ψάρι διασκορπισμένο πάνω από ξυδάτο ρύζι) ειδικεύεται το Sushi Lunchi. Ελαφρύ, δροσερό, ό,τι πρέπει για τις ζεστές μέρες. Πάρτε και τα τηγανητά dumplings για τραγανό συνοδευτικό και κλείστε το γεύμα με παγωτό μηχανής βανίλια-matcha. Γ.Π.

Βουλής 45, Σύνταγμα, T/210-32.55.356

 

Bulacan: Για παγωμένο halo-halo στο φιλιππινέζικο της Μιχαλακοπούλου

Είναι ένα δροσιστικό γλυκό με πολλές στρώσεις και διάφορες επικαλύψεις που ανακουφίζει τους Ασιάτες από τη ζέστη και την υγρασία – σαν το δικό μας παγωτό. Αν βρίσκεστε στους Αμπελοκήπους, κάντε μια στάση στο Bulacan Halo-Halo για ένα «περιποιημένο». Η Μαρινέλα θα φροντίσει να σας δροσίσει. Μ.Π.

Μιχαλακοπούλου 108, Αμπελόκηποι, Τ/215-56.01.678

 

Κάτω από τις ελιές στο Θεόδωρος και Ελένη (το μικρό)

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Τα διάσπαρτα τραπέζια κάτω από τις ελιές, με τα στρωμένα άσπρα τραπεζομάντηλα, δημιουργούν καλοκαιρινή ατμόσφαιρα και χαλαρή διάθεση must μετά το μπάνιο. Στο «Μικρό» σερβίρουν κάποια από τα πιάτα του μενού του «Θεόδωρος και Έλένη», όπως τις παναρισμένες γαρίδες με σουσάμι, και αρκετά καινούργια. Οι γαρίδες με τσιγαρισμένη, σκορδάτη αλμύρα, καπνιστή πάπρικα, τραχούρι και χυμό λάιμ, τα αχνιστά κυδώνια σε ζωμό μπακαλιάρου και θρούμπι και η καραβιδομακαρονάδα είναι τα πιο νόστιμα πιάτα τους. Μ.Π.

Λεωφόρος Λεγραινών, Λεγραινά, Τ/22920- 51.875

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι πιο ωραίοι μεζέδες για ούζο στα μαγαζιά της ΑθήναςΟι πιο ωραίοι μεζέδες για ούζο στα μαγαζιά της Αθήνας

Βουτιές και μπουκιές στο σαρδελάκι με θέα

Το τιμούν τόσο από τη γειτονιά όσο και από την υπόλοιπη Αθήνα, καθώς αδιαμφισβήτητα είναι ένα μαγαζί σε θέση φιλέτο. Συνδυάζει το οικονομικό φαγητό με θέα θάλασσα, και η μεγάλη σάλα του με τζαμαρία επιτρέπει θέα και στα τραπέζια των πίσω σειρών. Προτείνουμε τα μικρά ψάρια στο τηγάνι, τα καλαμαράκια, τα ψητά φιλέτα της σαρδέλας και την ποικιλία των ορεκτικών: φάβα, χωριάτικη σαλάτα, κολοκυθάκια τηγανητά, αλλά και την χταποδοσαλάτα. Θα βρείτε και μεγάλη λίστα με αποστάγματα και ούζα, που ταιριάζουν γάντι με το φαγητό τους. Μ.Π.

Λεωφόρος Ποσειδώνος 18, Βουλιαγμένη, Τ/210-96.70.913

 

Για σουβλάκι στο Πυρνάρι μετά το μπάνιο

Μετά το μπάνιο η επίσκεψη σε σουβλατζίδικο σχεδόν επιβάλλεται. Στα νότια όμως οι επιλογές δεν είναι πολλές. Στο Πυρνάρι κάνουν τη διαφορά. Το τυλιχτό του είναι πολύ νόστιμο, με ελαφρώς λαδωμένη πίτα, παραδοσιακό σουβλάκι ή χειροποίητο δικό τους γύρο –που τον κόβουν με το κλασικό μαχαίρι και όχι με ηλεκτρικό–, νόστιμο σπιτικό τζατζίκι, σωστή ποσότητα φρέσκιας ντομάτας και πικάντικου κρεμμυδιού. Τα χοιρινά καλαμάκια ψήνονται την ώρα που τα παραγγέλνεις, ενώ έχουν και μπιφτέκια ζυμωμένα στο χέρι. Μ.Π.

Ανθέων 33, Γλυφάδα, Τ/210-96.32.202

 

Στο Oinoscent για χτένια και αφρώδη

Αν πρέπει να οπωσδήποτε να βρίσκεστε στο κέντρο αυτές τις μέρες, τουλάχιστον κάντε μια απολαυστική στάση για γλυκοκαυτερά χτένα και τη σαλάτα με καρπούζι και φέτα και αφήστε τον σομελιέ να σας προτείνει το αντίστοιχο κρασί. Μ.Π.

Βουλής 45, Σύνταγμα, Τ/210-32.29.374

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα οικονομικά της παραλιακής: 10+1 μαγαζιά για φαΐ μετά το μπάνιοΤα οικονομικά της παραλιακής: 10+1 μαγαζιά για φαΐ μετά το μπάνιο

Μπίρα στο Paragon με AC

Παλεύεται η ζέστη με μια μπίρα, πόσο μαλλον όταν την πίνεις σε περιβάλλον με κλιματιστικό. Στο Paragon έχουν και τα δυο. Οι 16 βρύσες «φιλοξενούν» μπίρες από μικροζυθοποιίες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και περιλαμβάνουν και τις δικές τους συνταγές. Πιείτε μια δροσιστική lager ή μια saison και ξεχάστε τα 40άρια. Μ.Π.

Λεμεσού 3, Ηλιούπολη, T/698-19.47.030

 

Στο Galaxy με δυνατό AC και δροσιστικά κοκτέιλ

Είναι μυστικό για μυημένους. Στο Galaxy έχει τον πιο δυνατό κλιματισμό του κέντρου και σε συνδυασμό με την έτσι και αλλιώς σκιερή στοά δημιουργούν μια ωραία ατμόσφαιρα. Τα κλασικά κοκτέιλ που φτιάχνει με τόση επιμέλεια ο μπάρμαν κατεβαίνουν σαν νεράκι. Μ.Π.

Σταδίου 10, Σύνταγμα, T/210-32.27.733

 

Παγωτό μηχανής στον Τζίφρη

Ωραία τα ψώνια στο Παγκράτι, αλλά η ζέστη του δεν υποφέρεται. Δροσιστείτε με ένα χωνάκι παγωτό μηχανής καϊμάκι, βανίλια, κακάο ή φράουλα, φτιαγμένο με φρέσκο γάλα από την Αμφιλοχία. Αφράτο, νόστιμο και με ένα μεγάλο ατού: μπορείτε να το πάρετε και για το σπίτι, σε οικογενειακή, ειδική συσκευασία. Β.Κ.

Υμηττού 60, Παγκράτι, Τ/210-72.31.625 

 

Γρανίτα πεπόνι στον Κωσταρέλο

Από τις νοστιμότερες και αρωματικότερες γρανίτες, με δυνατή την παρουσία του πεπονιού. Ξεδιψαστική και μυρωδάτη, δεν κρυσταλλιάζει, είναι καλοφτιαγμένη και συμπληρώνει με τον πιο απολαυστικό τρόπο ένα γεύμα ή ένα σνακ στο πόδι. Β.Κ.
Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, Τ/210-72.59.000 (και σε Σύνταγμα, Νέα Σμύρνη, Νέα Ερυθραία, Κηφισιά, Golden Hall)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού πίνουμε ωραία μπίρα τώρα στην ΑθήναΠού πίνουμε ωραία μπίρα τώρα στην Αθήνα

 

…και 4 στάσεις στα μουσεία

Είναι η Πινακοθηκη το πιο κρύο μέρος της Αθήνας;

Αν θέλετε να περάσετε ευχάριστα ένα καλοκαιρινό πρωινό ή έχετε ξεμείνει στο κέντρο μεσημέρι και θέλετε να χωθείτε κάπου για να προφυλαχθείτε από την κάψα, εδώ να έρθετε. Είναι ίσως ο πιο παγωμένος χώρος στην Αθήνα, μην επιχειρήσετε να πάτε χωρίς ζακέτα! Θα περάσετε τρεις-τέσσερις-πέντε ώρες απολαμβάνοντας τα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Λύτρας, ο Παρθένης, ο Τέτσης και ο Χατζηκυριάκος Γκίκας και όταν κουραστείτε ή διψάσετε, θα γλιστρήσετε από την εμβληματική εξωτερική ράμπα (τραβώντας και τις αναγκαίες σέλφις) και θα φτάσετε στο καφέ στο ισόγειο του κτιρίου που είναι μεγάλο, ήσυχο και φιλόξενο. Θα μπορούσατε να καθίσετε με τις ώρες, αλλά το ωράριο της Πινακοθήκης δεν θα σας το επιτρέψει – τις περισσότερες μέρες κλείνει στις 17.00, εκτός από Τετάρτη (στις 20.00) και Κυριακή (στις 18.00). Έναν ωραίο καφέ, χυμό ή αναψυκτικό όμως, τα προλαβαίνετε. Χ.Τ.

Βασ. Κωνσταντίνου 50, Αθήνα, T/214-40.86.201

 

Cycladic Café: αρχαίος κυκλαδίτικος πολιτισμός και brunch

Η συλλογή του μουσείου είναι το ένα κίνητρο. Το άλλο είναι το, περιτριγυρισμένο από φυτά, δροσερό Cycladic Café που σερβίρει αξιόλογο brunch -από avocado toast με scrambled eggs μέχρι πιάτα με επιρροές από την ελληνική παράδοση. Έχει επίσης ωραία σάντουιτς και σπιτική λεμονάδα. Γ.Π.

Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, T/210-72.28.321

 

Στον ήσυχο κήπο του Νομισματικού Μουσείου

Το κλισέ «όαση στο κέντρο της πόλης» αξίζει να ειπωθεί γι’ αυτήν την παραμυθένια αυλή με τα μεσογειακά φυτά και τα αντίγραφα αρχαιοελληνικών αγαλμάτων. Στην πίσω πλευρά της κατοικίας που σχεδίασε ο Τσίλερ για τον Ερρίκο Σλήμαν, τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο που συνδέθηκε με τις ανασκαφές στην Τροία και στις Μυκήνες, βρίσκεται σήμερα το καφέ του Νομισματικού Μουσείου. Σερβίρει απλά πράγματα, όπως σαλάτες, σάντουιτς και αλμυρές τάρτες ημέρας, αλλά και καλό ελληνικό καφέ, αρωματικό τσάι ή milkshakes, ενώ κάθε Πέμπτη φιλοξενεί και μουσικές βραδιές, συνήθως σε jazz ύφος. Γ.Π.

Πανεπιστημίου 12, Τ/210-36.10.067

 

Στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή για καφέ

Αφού ανεβοκατεβαίνοντας στους ορόφους του πάρεις μια γερή δόση νεότερης και σύγχρονης τέχνης –από Cézanne, van Gogh, Gauguin, Monet και Degas μέχρι Παρθένη, Μόραλη, Τέτση–, θα κάνεις μια στάση στο καφε-εστιατόριο. Στην κλιματιζόμενη αίθουσα θα μασουλήσεις ένα τοστ με ελληνικά τυριά ή αυγόφετες από τσουρέκι, με θυμαρίσιο μέλι και φρέσκα μύρτιλα ή θα διαλέξεις μια ομελέτα με ασπράδια από βιολογικά αυγά, πιπεριές Φλωρίνης και μανιτάρια. Για πιο μετά στο μενού, το οποίο έχει πλέον αναλάβει το Δειπνοσοφιστήριον, θα βρεις αρκετές ιδέες για μεσημεριανό με την υπογραφή του Δημήτρη Σκαρμούτσου, κρασιά- επιλογές του Άρη Σκλαβενίτη και κοκτέιλ σε συνταγές του Άρη Χατζηαντωνίου. Α.Σ.

Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, Τ/210-75.62.895

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο πρώτο fine μεξικάνικο της Αθήνας ψήνει σε ξυλόφουρνο και φτιάχνει τορτίγιες απ’ το μηδένΤο πρώτο fine μεξικάνικο της Αθήνας ψήνει σε ξυλόφουρνο και φτιάχνει τορτίγιες απ’ το μηδέν

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Κοκτέιλ

Εστιατόρια

Καφέ

Μπαρ

Αθήνα

Αμπελόκηποι

Βουλιαγμένη

Ηλιούπολη

Κηφισιά

Κολωνάκι

Ομόνοια

Παγκράτι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών