ΕΞΟΔΟΣ

Πού πίνουμε ωραία μπίρα τώρα στην Αθήνα

Σε αυτά τα taprooms της Αθήνας θα απολαμβάνουμε φρέσκιες και νόστιμες, χειροποίητες μπίρες όλο το καλοκαίρι.

15.06.2023
Πού πίνουμε ωραία μπίρα τώρα στην Αθήνα

Δεν υπάρχει πιο απολαυστικό πράγμα το καλοκαίρι από μια κρύα μπίρα πόσο μάλλον όταν αυτή είναι χειροποίητη. Μας αρέσουν οι craft μπίρες γιατί είναι νόστιμες, ενώ τα διαφορετικά είδη, που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή, «κρύβουν» πολλή δημιουργικότητα, πειραματισμό και δουλειά. Παράγονται από μικροζυθοποιούς που έχουν πολλή όρεξη, γνώσεις και φυσικά αγάπη για τον ζύθο. Στα μπαρ οι επιλογές craft μπίρας είναι περιορισμένες, στα taprooms, όμως, μπορούμε να δοκιμάσουμε σχεδόν κάθε μέρα και μία διαφορετική. Είμαστε τυχεροί γιατί πλέον τα βρίσκουμε σε κάθε γειτονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣTaproom: Η τάση που μάθαμε στο lockdown και λάτρεψαν οι μπιρόφιλοιTaproom: Η τάση που μάθαμε στο lockdown και λάτρεψαν οι μπιρόφιλοι

To Zabaob στο Περιστέρι

Οι μπιρόφιλοι του Περιστερίου πηγαίνουν στο μικρούλη Zabaob, που άνοιξε πριν λίγους μήνες, στον ωραίο πεζόδρομο. Είναι το πρώτο taproom της περιοχής με ελληνικές και ξένες μπίρες on tap που εναλάσσονται συχνά. Βρίσκουμε και πολλές επιλογές μπίρας σε κουτάκι και μπουκάλι στα ψυγεία τους.

Μεγάλου Αλεξάνδρου 37, Τ/210-57.30.139

 

Το Sorry Mum στην Αγία Παρασκευή

Άνοιξε το 2015–αρχικά ως κάβα και στη συνέχεια ως taproom– σε μια γειτονιά που δεν είχε μεγάλη σχέση με την craft μπίρα. «Ξεκινήσαμε με κάποιες μπίρες που μας άρεσαν από ξένες και ελληνικές μικροζυθοποιίες», εξηγεί ο Κώστας, ο ιδιοκτήτης του. «Άρχισε να πηγαίνει καλά και αποκτήσαμε συγκεκριμένο κοινό που ψάχνει μπίρες της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής craft ζυθοποιίας. Δεν φέρνει άλλος στην Αθήνα μεγαλύτερη ποικιλία και ποσότητες από το Sorry Mum. Το πήγαμε πέρα από τα συνηθισμένα, γιατί θέλαμε αυτός που θα έρθει μέχρι την Αγία Παρασκευή να έχει έναν καλό λόγο να το κάνει», τονίζει. Εκτός από τις 14 μπίρες on tap που εναλλάσσονται συχνά, βρίσκουμε δεκάδες ετικέτες, τις οποίες μπορούμε να απολαύσουμε στο μαγαζί ή να τις πάρουμε στο σπίτι.

Ελβετίας 21, Αγία Παρασκευή, Τ/211-01.30.985

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι «μικρές» μπίρες του καλοκαιριούΟι ελληνικές «μικρές» μπίρες του καλοκαιριού

To Slowdown στα Πετράλωνα

Ο Τζόναθαν Σπανός και η Νάσια Κυριάκου άνοιξαν πριν από λίγo καιρό στα Πετράλωνα το Slow Down, το πρώτο taproom της περιοχής, όπου σερβίρουν την ομώνυμη μπίρα τους, που παράγεται στο νανοζυθοποιείο τους στον Εύδηλο Ικαρίας. Το Slow Down είναι ένα στέκι για τους γνώστες της craft μπίρας αλλα για όλους όσοι θέλουν να μυηθούν στη χειροποίητη μπίρα. Στο Slow Down βρίσκουμε μπίρες on tap από το ομώνυμο ζυθοποιείο τους στην Ικαρία και άλλες μπίρες από την ελληνική μικροζυθοποιία. Όλοι έχουν την ευκαιρία να πιουν τις μπίρες στο μαγαζί και όσοι θέλουν μπορούν να τις πάρουν για το σπίτι. Στο Slow Down έχουν σύστημα επαγγελματικής εμφιάλωσης, ενώ βρίσκουμε επίσης, φυσικά κρασιά από μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

Κυδαντιδών 39, Πετράλωνα

 

Το Tapfield στου Ψυρρή

Το Tapfield μάς δίνει ωραία αφορμή να επισκεφτούμε την αγαπημένη συνοικία του κέντρου που έχει αρχίσει να παίρνει πάλι τα πάνω της. Στο μικρό αλλά πολύ φιλοξενο taproom ο Μίλτος Πίσκοπος, ιδιοκτήτης, σερβίρει μπίρες από 23 διαφορετικά βαρέλια και άλλες τόσες σε κουτάκι ή σε μπουκάλι. Το mural που έχουν στον τοίχο με τον αστρονάυτη τραβάει τα βλέμματα και η ωραία ξύλινη μπάρα μας καλεί να καθίσουμε με τις ώρες. Ο Μίλτος είναι πάντα πρόθυμος να ενημέρωσει για τις μπίρες που προσφέρει και φροντίζει να ανανεώνει συχνά τη λίστα με τις βαρελίσιες. Πάντα μας βάζει να δοκιμάσουμε μέχρι να αποφασίσουμε ποια θέλουμε να πιούμε. Το μενού περιλαμβάνει και μερικά σνακ ό,τι πρέπει για να τσιμπολογήσουμε με την μπίρα μας.

Ναυάρχου Αποστόλη 4, Ψυρρή, Τ/210-32.21.923

 

Το Last Row στο Μαρούσι

Ο Ηλίας, ο Ζήσης και ο Άρης, τρεις φίλοι από το σχολείο άνοιξαν πρόσφατα στο Μαρούσι τo μαγαζί που ονειρευόντουσαν από τότε που κάθονταν στο τελευταία θρανίο στο σχολείο εξού και Last Row. Οι Μαρουσιώτες αγκάλιασαν το taproom από την πρώτη στιγμή μιας και έλειπε κάτι τέτοιο από τη γειτονιά. Οι 16 βρύσες που χαρακτηρίζουν το μαγαζί έχουν μπίρες από ελληνικές κυρίως μικροζυθοποιίες αλλά και αρκετές εισαγώμενες που δεν βρίσκεις αλλού. Οι μπίρες on tap αλλάζουν συχνά και στα ψυγείο βρίσκουμε πάνω από 40 μπίρες που τις απολαμβάνουμε στο μαγαζί ή τις παίρνουμε για το σπίτι. Στα συν και τα σνακ που σερβίρουν όπως, τα nachos με πικάντικη σος, το hot dog σε τρεις εκδοχές και το μπρίσκετ burger.

Θέμιδος 10, Μαρούσι, Τ/210-80.20.905

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυτές είναι οι καλύτερες ελληνικές stout μπίρεςΑυτές είναι οι καλύτερες ελληνικές stout μπίρες

Local Pub στο Χαλάνδρι

Η μικρή παμπ στα αγγλικά-ιρλανδέζικα πρότυπα, η οποία βρίσκεται μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο στη Χαϊμαντά, ήταν ένα από τα πρώτα μαγαζιά που έβαλε στις κάνουλές του ελληνικές craft μπίρες και στήριξε τις προσπάθειες των μικροζυθοποιείων και των νομάδων ζυθοποιών. Ο Φώτης Αναστασίου, μετά από αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό και εντυπωσιασμένος από τον μαγικό κόσμο του ζύθου αποφάσισε, εν μέσω κρίσης, να ανοίξει την «τοπική» παμπ. Η προσπάθειά του πέτυχε και πλέον έχει φτιάξει και τη δική του μικροζυθοποιια, η οποία βρίσκεται δίπλα ακριβώς. Στη Local pub πίνουμε craft μπίρες από βαρέλι που αλλάζουν τακτικά· από τη δική τους ζυθοποιία Αναστασίου και άλλες ελληνικές craft.

Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι, T/694-086.4443

 

Paragon στην Ηλιούπολη

Εκεί όπου άλλοτε λειτουργούσε ένα σιδεράδικο βρίσκονται πλέον το taproom και το εργαστήριο. Η μεγάλη τζαμαρία πίσω από το μπαρ είναι το μόνο που χωρίζει τους επισκέπτες από τα καζάνια, στα οποία τρεις νέοι ζυθοποιοί «βράζουν» τις δοκιμασμένες συνταγές τους και πειραματίζονται διαρκώς πάνω σε νέες, ενδιαφέρουσες γεύσεις. Οι κάνουλες της Paragon ανανεώνονται σε εβδομαδιαία βάση με μπίρες δικές τους, με άλλες που μόλις κυκλοφόρησαν στην αγορά ή με παλαιότερες που θεωρούνται πλέον κλασικές.

Λεμεσού 3, Ηλιούπολη, T/6981-947.030

Μπαρ

Αγία Παρασκευή

Εξάρχεια

Μαρούσι

Περιστέρι

Πετράλωνα

Χαλάνδρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών