ΕΞΟΔΟΣ

Τα «μπιστρουδάκια»: 6 ζεστά, ατμοσφαιρικά μαγαζιά για χειμωνιάτικες εξόδους

Είναι ζεστά και περιποιημένα. Η δική μας εκδοχή του μπιστρό δεν έχει απαραίτητα γαλλικό φαγητό. Έχει φροντισμένο περιβάλλον, ωραίο φωτισμό και φιλόξενη ατμόσφαιρα.

19.01.2024| Updated: 22.01.2024
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Τα «μπιστρουδάκια»: 6 ζεστά, ατμοσφαιρικά μαγαζιά για χειμωνιάτικες εξόδους

Όταν η παρέα δεν θέλει ούτε ταβέρνα, ούτε όμως και κυριλέ εστιατόριο, αυτά εδώ τα μαγαζιά δίνουν τη λύση. Άλλα σερβίρουν entrecôte και πατέ, άλλα γίδα κοκκινιστή και φασολάδα και άλλα μακαρόνια με κιμά. Κάποια στρώνουν λευκά τραπεζομάντηλα και μερικά μας αφήνουν να «κρυφοκοιτάξουμε» τη δράση από την ανοιχτή κουζίνα. Τα νέα «μπιστρουδάκια» της Αθήνας είναι ετερόκλητα, γουστόζικα και όλα τους πολύ νόστιμα.

Jerar: Σε έναν πεζόδρομο στη Δάφνη

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Εκτός κέντρου και εκτός πιάτσας, στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας στη Δάφνη, άνοιξε το γαστρομπιστρό του ο σεφ Χάρης Νικολούζος. Εδώ φτιάχνουν το δικό τους ψωμί με φυσικό προζύμι 5 ετών και το σερβίρουν με βούτυρο από ξινή κρέμα και ελαιόλαδο Μεσσηνίας. Φτιάχνουν και αλλαντικά. Με αυτή τη δυναμική ξεκινάει το γεύμα και κάπως έτσι συνεχίζει. Το πιάτο με πρόβατο από ελληνικές φάρμες, πουρέ καρότου, γιαούρτι και σπανάκι σοτέ είναι η απόδειξη του συναρπαστικού παντρέματος της ελληνικής γεύσης και της γαλλικής σχολής. Το επιδόρπιο μεντοβίκ φέρνει και έναν αέρα Ρωσίας, χώρα καταγωγής της γυναίκας του σεφ. Μ.Π.

Αγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, Τ/210-97.55-764

Ταβέρνα των Φίλων: Ένα εστιατόριο μέσα σε μια παλιά ταβέρνα

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ιδιαίτερη περίπτωση μαγαζιού, η Ταβέρνα των Φίλων που άνοιξε πρόσφατα σε ένα «ανυποψίαστο» δρομάκι του Κολωνού, έχει κάτι από ταβέρνα, κάτι από σύγχρονο ελληνικό εστιατόριο και ένα κάτι τις από μπιστρό. Η ορίτζιναλ ταβέρνα που λειτουργούσε για δεκαετίες στη γειτονιά παρέμενε για χρόνια κλειστή αλλά οι καινούργιοι άνθρωποι που μπήκαν στον χώρο επέλεξαν να μην σβήσουν τα ίχνη της. Έτσι το σκηνικό, με τις ωραίες αντιθέσεις του, βγάζει ζεστασιά. Θα κάτσετε σε ταβερνίσια τραπεζοκαθίσματα, στρωμένα με λευκά τραπεζομάντηλα, δίπλα σε ετερόκλητες παρέες. Θα χαζέψετε το παλιό ψυγείο-αντίκα πλάι στην ανοιχτή κουζίνα και τους πίνακες με τα βουκολικά θέματα ενώ το περιποιητικό σέρβις θα σας φέρει από παραπούλια ζεματιστά με πρόβειο βούτυρο, κοκκινιστή γίδα και ψητό μοσχαρίσιο συκώτι μέχρι αχλάδια ποσέ με κρέμα ή χειροποίητα σοκολατάκια. Το μενού αλλάζει καθημερινά. Στα συν και τα διαλεγμένα και προσιτά κρασιά του καταλόγου. Γ.Π.

Άργους 66, Κολωνός, Τ/ 210-51.27.506

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣ’ αυτά τα εστιατόρια τρώμε τώρα: Νέος χρόνος, νέες γεύσειςΣ’ αυτά τα εστιατόρια τρώμε τώρα: Νέος χρόνος, νέες γεύσεις

Annie Fine Cooking: Με νέα σεφ και νέες νοστιμιές

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Γεωργία Παπαστάμου
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μικρό, ήσυχο, φιλόξενο, με ανοιχτή κουζίνα που θυμίζει σπιτική. Το Annie από την πρώτη χρονιά που άνοιξε σερβίρει μια φρέσκια εκδοχή της ελληνικής κουζίνας σε ένα περιβάλλον ζεστό και χαλαρό. Από τα χέρια της νέας σεφ, Κωνσταντίνας Κασπαρίδου, θα δοκιμάσετε ωραιότατη και θερμαντική ψαρόσουπα, φασολάδα με ασπρομύτικα φασόλια και πεσκανδρίτσα, κοκκινιστό κόκορα με εβρίτικη λαχανιά και χειροποίητο καβουρμά, πρασοσέλινο και ό,τι άλλο τύχει να εμπνευστεί την ημέρα που θα βρεθείτε στο ελληνικό μπιστρουδάκι του Νέου Κόσμου. Γ.Π.

Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος, Τ/ 210-92.13.690

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερα τηγάνια της ΑθήναςΤα καλύτερα τηγάνια της Αθήνας

Duende: Κρυμμένο σε δρομάκι στην Ακρόπολη

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σ΄αυτό το ιδιαίτερο μπαρ που συνδυάζει τις αρετές του κλασικού ποτάδικου με αυτές ενός ρομαντικού μπιστρό τα αναμμένα κεριά, η εντυπωσιακή μπάρα και η ρετρό διακόσμηση δημιουργούν ωραία ατμόσφαιρα, ειδικά τώρα τον χειμώνα. Το κοινό που συχνάζει εδώ είναι ετερόκλητο και όλων των ηλικιών. Πολλοί το προτιμούν για πρώτο ραντεβού, για έξοδο με την παρέα, ενώ οι θεατρόφιλοι το επιλέγουν για έξοδο μετά από παράσταση, καθώς σερβίρει φαγητό μέχρι αργά. Τα πιάτα είναι απλά, καλοφτιαγμένα και old school – σπεσιαλιτέ τους, τα μακαρόνια με κιμά. Όταν είναι αργά και πεινάμε ή έχουμε όρεξη για ένα περιποιημένο ποτό υπό το φως των κεριών, πηγαίνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη στο στενάκι της Τζιραίων. Μ.Π.

Τζιραίων 2, Ακρόπολη, Τ/210-92.47.069

Χατίρι: Ένα ατμοσφαιρικό ημιυπόγειο στη Ριζάρη

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Ο χώρος θυμίζει αστικό αθηναϊκό σπίτι από άλλη δεκαετία. Κάθε γωνιά έχει κάτι ιδιαίτερο, από ’60s σκανδιναβικές καρέκλες με φυσικό ρατάν, δανέζικα τραπέζια μέχρι mid century φωτιστικά σε διάφορα χρώματα. Στο Χατίρι το μενού είναι πολύ ιδιαίτερο και το μιξ που κάνουν ασυνήθιστο. Σερβίρουν ναπολιτάνικες πίτσες με προζυμένιο ζυμάρι, αλλά και σωστά ψημένη αντρεκότ με σάλτσα μπεαρνέζ, τσιμιτσούρι ή σάλτσα πιπεριού, λαχταριστή γαλλική κρεμμυδόσουπα και νόστιμες μακαρονάδες, όπως η ζουμερή αυθεντική καρμπονάρα κι εκείνη με ντοματίνια και κουκουνάρι. Μ.Π.

Χατίρι, Ριζάρη 28, Παγκράτι, Τ/ 210-72.32.333

Wine is fine: Πατέ και cacio e pepe στον πεζόδρομο

Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα

Βράδυ στον πεζόδρομο της οδού Βύσσης στο κέντρο. Αν πάμε νωρίς, θα βρούμε ένα από τα τραπέζια-φιλέτα κάτω από τη σόμπα, έξω, στη φάση. Όχι πως δεν κάθεσαι χωρίς σόμπα τις πιο ζεστές μέρες του χειμώνα. Παραγγέλλουμε ψωμί και βούτυρο και το ωραίο τους γαλλικό ζαμπόν (με προφορά Αλίκης Βουγιουκλάκη στην Μοντέρνα Σταχτοπούτα στο τηλεφώνημα που κάνει στον κυρ Στέφανο), το οποίο είναι baby pink χρώματος, ιδανικά κομμένο και σερβίρεται με μουστάρδα ντιζόν που τσιμπάει, και πίκλες. Κόσμος αρχίζει να κάθεται στα διπλανά τραπέζια, όλο και κάποιον διερχόμενο θα χαιρετήσουμε στην περατζάδα. Η μουσική από το εσωτερικό είναι φουλ χορευτική, μπιτάτη, κουνάμε πόδια και ώμους, διασκεδάζουμε καθιστοί. Έρχεται και το κρασί μας, έχουμε πάρει ένα ελαφρύ, ανοιχτόχρωμο και ζουμερό, διαυγές ρουμπινί. Πίνεται ελαφρώς δροσερό και είναι ό,τι πρέπει με το ζαμπόν. Σε λίγο και η μακαρονάδα cacio e pepe, με ωραίο πιπέρι που σπάει στο δόντι, κρεμώδης, πλούσια. Το μενού έχει ακόμα πέντε-έξι δυνατά πιάτα, μύδια, μοσχάρι, και κάποια που μπαίνουν και βγαίνουν στο μενού. Κλείνουμε με το ρυζόγαλο που είναι πασπαλισμένο με ολόκληρα φυστίκια Αιγίνης, και στον πάτο του μπολ έχει και καραμέλα. Κάθε κουταλιά για να είναι τέλεια πρέπει να περιέχει και από τα τρία συστατικά. Υπολογίστε 25 ευρώ το άτομο για τα παραπάνω, ωραίο κόσμο και κουλ σέρβις. Ν.Δ.
Βύσσης 6, Μοναστηράκι, T/ 210-32.30.304

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΏρα για νουντλς! Σ’ αυτά τα ασιατικά μαγαζιά της Αθήνας τρώμε τα πιο νόστιμαΏρα για νουντλς! Σ’ αυτά τα ασιατικά μαγαζιά της Αθήνας τρώμε τα πιο νόστιμα

Εστιατόρια

Αθήνα

Μοναστηράκι

Νέος Κόσμος

Παγκράτι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών