ΕΞΟΔΟΣ

Τρεις στάσεις για ελαφρύ φαγητό στο κέντρο

Κατεβήκατε στην Αθήνα για ψώνια και σουλάτσο και πεινάσατε; Εδώ, τρία στέκια για να τσιμπήσετε κάτι στα γρήγορα.

23.06.2021| Updated: 14.07.2022
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ζαβός
Τρεις στάσεις για ελαφρύ φαγητό στο κέντρο

Περπατώντας στο κέντρο το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνεις πεινασμένος. Νέες ιδέες και νόστιμα πρότζεκτ κάνουν τις βόλτες μας ακόμα πιο ενδιαφέρουσες. Σε μια σύντομη διαδρομή από το Κολωνάκι μέχρι το Σύνταγμα σταματήσαμε για να δοκιμάσουμε σνακ, δροσιστικά ποτά και ωραία μαγαζιά που βρέθηκαν στον δρόμο μας.

Στην οδό Αναγνωστοπούλου, στην αρχή της Λέκκα και χαμηλά στην οδό Πραξιτέλους βρήκαμε ευκαιρία να κάνουμε ένα διάλειμμα από τη ζέστη και τον ήλιο τρώγοντας τα όχι μόνο φωτογενή αλλά και απολαυστικά σάντουιτς της Kora (ιδανικά για ένα γρήγορο πικ νικ στον Εθνικό Κήπο), κατεβάσαμε θερμοκρασία πίνοντας τα σπιτικά κρύα ροφήματα της Έρρικας στο Marketta και κάναμε στάση ένα μαγαζί για brunch που δεν μοιάζει με κανένα άλλο αφού, εκτός από υγιεινές επιλογές για πρωινό φιλοξενεί και ένα μικρό ραφείο στο υπόγειο του.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 942.

1 Makers: Brunch

Ρούχα, αξεσουάρ, ένα μικρό ραφείο στο υπόγειο, γευστικό πρωινό και brunch στα τραπεζάκια, όλα αυτά συνδυάζονται στο Makers, στην Πραξιτέλους. Περάστε μια βόλτα από το concept store για να χαζέψετε ποδιές, σουπλά, τσάντες, πετσέτες και άλλες υφασμάτινες δημιουργίες ελληνικής ραφής, και καθίστε για να δοκιμάσετε τις ελαφριές βάφλες με ζύμη από κεφίρ και ανθόγαλα, γιαούρτι καρύδας με βρόμη, μούρα και κανέλα, σαλάτες ή ένα ωραίο σάντουιτς με roast beef και προβολόνε παρέα με ένα ποτήρι κρασί.

Πραξιτέλους 37, Αθήνα 6977-25.40.30 Google Map

2 Kora: Αρτοποιήματα

Στρώσεις μορταδέλας με φιστίκι από την Μπολόνια, μπουράτα, ντοματίνια κονφί, relish κόκκινης πιπεριάς συν καβουρδισμένο βούτυρο με φιστίκια, για επιπλέον υφές και απόλαυση. Όλα αυτά μέσα στο καλύτερο ψωμί για σάντουιτς, και best seller της Kora, τη φοκάτσια. Λαστιχωτό και τραγανό, το διάσημο ιταλικό ψωμί με τα χαρακτηριστικά κενά αέρος φτιάχνεται εδώ με προζύμι και μεθόδους αργής ωρίμανσης. Εννοείται πως τρώγεται σκέτο με μανία, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση κρατάει με ιδανικό τρόπο το περιεχόμενο του γενναιόδωρου σάντουιτς. Με το ίδιο ψωμί φτιάχνουν και το πλούσιο, χορτοφαγικό σάντουιτς με ψητή μελιτζάνα, γιαούρτι, μυρωδικά και ψητό χαλούμι ενώ το PB&J τους έχει φυστικοβούτυρο και compote ράσμπερι σε σπιτικό μπέιγκελ.

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι 210-36.27.855 Google Map

3 Marketta: Μπιστρό

Στο μικρό μπιστρό της Λέκκα η οικοδέσποινα σερβίρει, όπως γράφει και η κίτρινη τέντα, μεσογειακές σαλάτες, σάντουιτς και κρασί. Η καναδικής καταγωγής Έρρικα φτιάχνει επίσης τα δικά της ροφήματα, που μπορείς να πάρεις στο χέρι περνώντας από τη Marketta (το ίδιο ισχύει και για το υπόλοιπο μενού). Το κατακόκκινο κρύο τσάι της φωτογραφίας γίνεται με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου, φλούδες πορτοκαλιού, χυμό λάιμ, πραγματική βανίλια, ζάχαρη και λίγο τσίλι. Δοκιμάστε και την πραγματικά λεμονάτη «5 hour lemonade».

Λέκκα 10, Σύνταγμα 210-32.25.388 Google Map

Street food

Εστιατόρια

Αρτοποιεία

Αθήνα

Κολωνάκι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών