ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλακτομπούρεκο κλασικό με σιμιγδάλιΓαλακτομπούρεκο κλασικό με σιμιγδάλι
40' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
15' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για την κρέμα

Για το φύλλο

Για το σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 4 λεπτά (από το σημείο βρασμού).
  2. Αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα

  1. Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά.
  2. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τα αυγά (ολόκληρα και κρόκους).
  3. Προτού πάρει βράση το μείγμα γάλακτος - κρέμας γάλακτος, ρίχνουμε το 1/3 στο μπολ με το μείγμα αυγών - ζάχαρης και ανακατεύουμε.
  4. Αδειάζουμε το καινούργιο μείγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
  5. Τότε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε καθαρό σκεύος.
  6. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη έτσι που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην ξεραθεί.
  7. Όταν έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσουμε, τη μαλακώνουμε μ’ ένα σύρμα ή στον κάδο του μίξερ, μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.
  8. Προσθέτουμε τις σταγόνες ή τα κομμάτια σοκολάτας και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Συναρμολόγηση

  1. Σε ένα ταψί 30x25 εκ. απλώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα- ένα, με τρόπο τέτοιο ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί.
  2. Αδειάζουμε την κρέμα.
  3. Τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν τις τακτοποιούμε όσο καλύτερα μπορούμε στα τοιχώματα. Αν εξέχουν κατά πολύ, τις κόβουμε.
  4. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο, ώστε να κρυώσει το γλυκό και να μπορέσουμε να το κόψουμε.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
  6. Bγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, κόβουμε με προσοχή σε 12 κομμάτια και ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.
  7. Ξεφουρνίζουμε και σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο, όπως είναι καυτό, με το κρύο σιρόπι.

Μυστικά

Μπορούμε να αρωματίσουμε την κρέμα με ξύσμα λεμονιού, μανταρινιού ή στιγμιαίο καφέ, τον οποίο θα προσθέσουμε μέσα στο γάλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 42.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών