40'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
15'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'
Υλικά
Μερίδες: 12Για την κρέμα
Για το φύλλο
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Σιρόπι
- Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 4 λεπτά (από το σημείο βρασμού).
- Αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα
- Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά.
- Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τα αυγά (ολόκληρα και κρόκους).
- Προτού πάρει βράση το μείγμα γάλακτος - κρέμας γάλακτος, ρίχνουμε το 1/3 στο μπολ με το μείγμα αυγών - ζάχαρης και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το καινούργιο μείγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
- Τότε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε καθαρό σκεύος.
- Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη έτσι που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην ξεραθεί.
- Όταν έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσουμε, τη μαλακώνουμε μ’ ένα σύρμα ή στον κάδο του μίξερ, μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.
- Προσθέτουμε τις σταγόνες ή τα κομμάτια σοκολάτας και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Συναρμολόγηση
- Σε ένα ταψί 30x25 εκ. απλώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα- ένα, με τρόπο τέτοιο ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί.
- Αδειάζουμε την κρέμα.
- Τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν τις τακτοποιούμε όσο καλύτερα μπορούμε στα τοιχώματα. Αν εξέχουν κατά πολύ, τις κόβουμε.
- Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο, ώστε να κρυώσει το γλυκό και να μπορέσουμε να το κόψουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
- Bγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, κόβουμε με προσοχή σε 12 κομμάτια και ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.
- Ξεφουρνίζουμε και σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο, όπως είναι καυτό, με το κρύο σιρόπι.
Μυστικά
Μπορούμε να αρωματίσουμε την κρέμα με ξύσμα λεμονιού, μανταρινιού ή στιγμιαίο καφέ, τον οποίο θα προσθέσουμε μέσα στο γάλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 42.