15'
προετοιμασία
30' τηγάνισμα
5 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 45'
Υλικά
Μερίδες: για 25 - 30 κεφτέδεςΓια το τηγάνισμα
Διαδικασία
- Για τους Κεφτέδες με πλιγούρι και ντομάτα ξεκινάμε και σε ένα μέτριο μπολ βάζουμε 500 ml ζεστό (όχι καυτό) αλατισμένο νερό και ρίχνουμε το πλιγούρι.
- Ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 4 - 5 ώρες, μέχρι να απορροφήσει όσο περισσότερο νερό γίνεται και να φουσκώσει.
- Το στραγγίζουμε και το στύβουμε καλά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και τα κρεμμύδια και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 1 - 2 λεπτά, για να αναμειχθούν καλά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το δυόσμο, τα ντοματάκια, το ελαιόλαδο, περίπου 1 κουτ. γλυκού αλάτι και πιπέρι.
- Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά, μέχρι να ενωθούν και το μείγμα να γίνει αφράτο.
- Το μεταφέρουμε σε μικρότερο μπολ, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, πιέζοντάς την πάνω στο μείγμα του κιμά, και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι η στάθμη να φτάσει 2 εκ. από τον πάτο, και το ζεσταίνουμε καλά σε πολύ δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο.
- Βγάζουμε το μείγμα του κιμά από το ψυγείο και το πλάθουμε σε μικρούς στρογγυλούς κεφτέδες με βάρος περίπου 30 γρ. τον καθένα.
- Τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε σε μια πιατέλα.
- Στραγγίζουμε καλά τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.
Στα ποτήρια μας: Η ντοματούλα στο μείγμα και ο δυόσμος με οδηγούν σε ένα ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο ή Κοτσιφάλι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 59.