ΕΞΟΔΟΣ

Ο Βασίλης Καλλίδης μας ξεναγεί σε 10 κρυμμένες γωνιές της Ομόνοιας

Πάμε για φαγητό, ψώνια και ένα δείπνο-έκπληξη στην Ομόνοια με τον Βασίλη Καλλίδη. 

12.05.2022
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Ο Βασίλης Καλλίδης μας ξεναγεί σε 10 κρυμμένες γωνιές της Ομόνοιας

Ο Βασίλης Καλλίδης είναι άνθρωπος του κέντρου — εκεί ζει και εκεί του αρέσει να τριγυρίζει πέφτοντας συνεχώς πάνω σε κάτι καινούργιο. Όταν ζητήσαμε από τον δημοφιλή σεφ να μοιραστεί μαζί μας τις αγαπημένες του νόστιμες γωνιές της Ομόνοιας εκείνος δήλωσε απερίφραστα την αγάπη του για μαγαζιά-θεσμούς όπως η Στάνη και ο Λευτέρης ο Πολίτης, και έπειτα μας πήγε για φαγητό και ψώνια σε λιγότερο γνωστά μαγαζιά που ανακάλυψε βολτάροντας στην πλατεία και τα πέριξ.

1. Η Ζίτσα: Σημείο συνάντησης από το 1936

Στο ίδιο σημείο από το 1936, η Ζίτσα ήταν για δεκαετίες σημείο αναφοράς για τους Ηπειρώτες της πρωτεύουσας, οι οποίοι έρχονταν εδώ για να κουβεντιάσουν με τους συντοπίτες τους ή να παραλάβουν τα πεσκέσια από το χωριό. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80, το καφενείο-ουζερί φιλοξενούσε μάλιστα και «κονσέρτα» κλαρίνου, με εμφανίσεις από δεξιοτέχνες του είδους, όπως ο Πετρολούκας Χαλκιάς. Σήμερα θα πάτε για να χαζέψετε το αυθεντικό ντεκόρ και να πιείτε μια παγωμένη μπίρα, δύο βήματα από την Πλατεία Ομονοίας.

Βερανζέρου 23, Τ/210-52.26.84

 

2. Στη Στοά για ψαράκια και δροσιά

Μπαίνοντας στη δροσερή Στοά, η μυρωδιά της σκορδαλιάς σού ανοίγει την όρεξη. Ανάμεσα σ’ ένα κουρείο και σ’ ένα παλιό ραφείο απλώνει τα τραπέζια του το μεζεδοπωλείο, που σερβίρει από ψαράκια στο τηγάνι μέχρι ψητή προβατίνα. Θα πάτε για τηγανητά γαυράκια και μπακαλιαράκια, κεφτέδες, σαρδέλα στη σχάρα ή για τη ζωντανή μουσική που παίζει συνήθως τις Τετάρτες.

Χαλκοκονδύλη 24, Τ/210-52.35.897

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα κεφτεδάκια του Βασίλη Καλλίδη τα τρώνε και τα πιο άφαγα πιτσιρίκιαΤα κεφτεδάκια του Βασίλη Καλλίδη τα τρώνε και τα πιο άφαγα πιτσιρίκια

3. Αφοί Τσιλιχράνου: Ένα μαγαζί όλο μέλι

Εκατοντάδες παλιομοδίτικες καραμέλες, νέον φώτα, αποξηραμένα φρούτα και κανένα λικεράκι. Το κατάστημα των αδελφών Τσιλιχράνου έχει απ’ όλα τα παραπάνω, αλλά αυτό στο οποίο ειδικεύεται είναι τα μέλια. Συνεργάζονται με συγκεκριμένους παραγωγούς απ’ όλη τη χώρα και στα ράφια τους θα βρείτε μεταξύ άλλων θυμαρίσιο μέλι Καλύμνου ή Μάνης, κουμαρόμελο από την Ευρυτανία και το σπάνιο μέλι ελάτης βανίλια, με το ξανθό περλέ χρώμα.

Χαλκοκονδύλη 24, Τ/210-52.38.461

 

4. Κλεοπάτρα: Το πιο ενημερωμένο αραβικό μίνι μάρκετ της Αθήνας

Το πιο ενημερωμένο αραβικό μίνι μάρκετ της Αθήνας, εκτός από εντυπωσιακή ταμπέλα με τη βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου, έχει κι ένα σωρό δυσεύρετα προϊόντα. Πάρτε οπωσδήποτε πικάντικη χαρίσα για τα μαγειρέματα, επιλέξτε ρύζια για πιλάφι και πειραματιστείτε με μελάσα από χαρούπι ή ρόδι. Τσεκάρετε επίσης τα βάζα με σκορδάτα γεμιστά μελιτζανάκια, τις διαφόρων ειδών πίτες και το τσάι με κάρδαμο.

Κρατίνου 13, Πλ. Δημαρχείου, Τ/211-41.00.698

 

5. Στο Νόστιμο για μαμαδίστικο μουσακά

Δεν βρίσκεται σ’ ένα από τα πιο εύκολα σημεία της Ομόνοιας, ωστόσο σ’ αυτό το μικρό και καθαρό μαγειρείο με τα καρό τραπεζομάντηλα και τις δύο κυρίες που κουμαντάρουν την κουζίνα, θα φάτε ωραία γιουβαρλάκια και μούρλια μαμαδίστικο μουσακά, με χοντροκομμένα λαχανικά και λαδερό όσο πρέπει.

Βερανζέρου 51-53, Τ/211-11.57.221

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠεριπέτειες στις κουζίνες: έξι σεφ, έξι (απίθανες) ιστορίεςΠεριπέτειες στις κουζίνες: έξι σεφ, έξι (απίθανες) ιστορίες

6. Μικροί θησαυροί στο Μίνι Μάρκετ της Σωκράτους

Εδώ θα μπείτε για τους χουρμάδες, αλλά θα φύγετε φορτωμένοι με σιρόπια και μελάσες από χουρμά, ιβίσκο για ξινούτσικο τσάι, καυτερές σάλτσες και πολλές ακόμα αραβικές γεύσεις που αξίζει να ανακαλύψετε.

Σωκράτους 21 

 

7. Τα ιστορικά λικέρ της Ποτοποιίας Πολυκαλά

Τη γεύση της αθωότητας ανακαλύπτεις στα λικεράκια της οικογενειακής ποτοποιίας Πολυκαλά, με το ωραίο όνομα. Η επιχείρηση ιδρύθηκε πριν από 125 χρόνια στο Ληξούρι, έχει πλέον το εργοστάσιό της στη Κερατέα, ενώ το πωλητήριο βρίσκεται πίσω από το Δημαρχείο Αθηνών, στον ίδιο δρόμο από το 1904. Τον παππού Πολυκαλά συνήθιζαν να τον φωνάζουν «Mr. Très Bien». Εκείνος έκανε το παρατσούκλι του logo και το έβαλε στα μπουκάλια με τα ποτά. Δοκιμάστε γλυκόξινο λικέρ δαμάσκηνο Αζέν και το μοσχοβολιστό Nona’s Fioro, με γλυκό Μοσχάτο κρασί και αρμπαρόριζα.

Κλεισθένους 7, Τ/210-52.27.691

 

8. Στο Bread & Roses για value for money φαγητό

Το μαγειρείο ξεκίνησε το 2015 ως συνεταιρισμός νέων ανθρώπων με αγάπη για τη μαγειρική, οι οποίοι ήθελαν να προσφέρουν ποιοτικό και οικονομικό φαγητό. Κάθε πρωί ετοιμάζουν το μενού κι έπειτα το γράφουν στον μαυροπίνακα και το ανεβάζουν στα social media. Μπόλικες χορτοφαγικές επιλογές και όλα κάτω από δέκα ευρώ – τα περισσότερα πιο κοντά στα πέντε.

Πανεπιστημίου ‘64 (εντός στοάς), Τ/210-38.02.898

 

9. Στο ουζερί του κυρ Παναγιώτη

Κανένα ψαράκι το καλοκαίρι, καμιά φασολάδα όταν κρυώνει ο καιρός, ομελέτες, κεφτεδάκια σε σάλτσα με κόκκινες πιπεριές – τέτοια φαγητά και μεζεδάκια ετοιμάζουν ο κυρ Παναγιώτης από τη Βόνιτσα και η κούκλα γυναίκα του. Έχει σκιά και δροσιά στη στοά, έχει και παγωμένο τσίπουρο.

Αγ. Κωνσταντίνου 12, Τ/210-52.41.947

 

10. La Drag Bouffe:  Ένα δείπνο έκπληξη με οικοδεσπότες τον Βασίλη Καλλίδη και τον A Man To Pet

Τι γίνεται όταν φέρνεις μαζί τον A Man To Pet και τον Βασίλη Καλλίδη; Ένα μεγάλο φαγοπότι! Η γαστρονομία συναντά το drag σ’ ένα δείπνο-έκπληξη, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Lighthouse στην Ομόνοια. Τι γεύση έχουν το «Έβερεστ», η «Στάνη», τα «Γαριδάκια Σαγανάκι» ή το «Μπουτ Κακνή» και τι είναι η «Γόβα» που τρώγεται; Όσοι βρεθούν στο La Drag Bouffe θα το μάθουν απολαμβάνοντας ένα δείπνο εμπνευσμένο από τη γαστρονομική ιστορία της περιοχής, με θέα την Πλατεία Ομονοίας. Ο γνωστός performer A Man To Pet θα είναι εκεί για να διαταράξει την ησυχία και την τάξη. Μουσική, χορός, ευτράπελα και γαστρονομία σε ένα πρωτότυπο δείπνο για περιορισμένο αριθμό συνδαιτυμόνων, στο πλαίσιο του Queer Archive Festival.

Παρασκευή 20 Μαΐου, 21:00-00:00, κόστος 35€/άτομο (περιλαμβάνει πλήρες μενού και ποτό), thequeerarchive.com/ladragbouffe

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣTo chicken burger του Βασίλη ΚαλλίδηTo chicken burger του Βασίλη Καλλίδη και πώς θα το φτιάξετε

Low budget

Καφέ

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Παντοπωλεία

Αθήνα

Ομόνοια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών