15'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 40'
Υλικά
Τεμάχια: 24Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις μπάρες με νιφάδες βρώμης και σπόρους, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 170° C.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα παραλληλόγραμμο ταψί (ή ένα τσέρκι που έχουμε τοποθετήσει σε ταψί) 30x21 εκ.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις νιφάδες βρώμης με τους ηλιόσπορους, το σουσάμι, τους λιναρόσπορους, τα ξερά δαμάσκηνα και τα κράνμπερις.
- Βάζουμε βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα, το φιστικοβούτυρο και το μέλι σε μια μικρή κατσαρόλα με βαρύ πάτο.
- Βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε. Μόλις τα υλικά λιώσουν, σιγομαγειρεύουμε για 1 - 2 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει το μείγμα να πήζει.
- Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα να ενωθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και το πιέζουμε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια και να γίνει ισόπαχο.
- Ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
- Ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε 24 τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα κομμάτια.
Μυστικά
Νόστιμες παραλλαγές Με μπανάνα και κομμάτια σοκολάτας: Προσθέτουμε στο μείγμα με τα στερεά υλικά 1/2 κούπα νιφάδες βρόμης επιπλέον. Αφού ενώσουμε το υγρό μείγμα της κατσαρόλας με τα στερεά υλικά, προσθέτουμε 1/2 κούπα λιωμένη μπανάνα και 1/3 κούπας κομματάκια μαύρης σοκολάτας (ή δάκρυα σοκολάτας - στα σούπερ μάρκετ). Με ξηρούς καρπούς και σταφίδες: Αντικαθιστούμε τα ξερά δαμάσκηνα με σταφίδες της αρεσκείας μας και τα σπόρια με ίση ποσότητα ανάλατων ξηρών καρπών που ψιλοκόβουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Light & Healthy, τεύχος 5.